„Prasidėjo vasara, atostogų metas... Aktyviausi kraujo donorai, matyt, išvyksta iš Lietuvos, o Santariškių klinikų pacientams kraujo reikia nuolat ir daug. Per dieną mažiausiai reikėtų 100 donorų kraujo, o realiai turime tik iki 60-70. Mielieji, mobilizuokimės bendram tikslui, nes yra reali grėsmė, kad gali būti stabdomos planinės operacijos“, - kvietė Santariškių klinikų Kraujo centro vedėja Lina Kryžauskaitė. Ji pabrėžė, kad šiuo metu trūksta visų kraujo grupių kraujo, bet ypatingai – O(I) neigiamos ir A (II) grupės.

Žmonės šiam kvietimui neliko abejingi. Per pastarąsias dvi dienas kraujo padovanojo daugiau kaip 180 kraujo donorų! Kraujo atsargų kiekis padidėjo iki 650-700 vienetų. Patys donorai akciją vertino labai teigiamai. „Atlydėjau donorą... Kiek jaunų šviesių žmonių atsiliepė į kvietimą duoti kraujo! Fantastika! - savo „Facebook“ paskyroje įspūdžiais dalinosi jauna, kūdikį maitinanti mama. Norinčiųjų duoti kraujo buvo tiek daug, kad paskutinieji iš gydymo įstaigos išėjo jau apie devynias vakaro.

„Šiuo metu, manau, jau turime per 250-300 donorų. Srautai padidėjo neapsakomai. Žmonės eina gūsiais, tačiau stengiamės mobilizuotis kaip tik begalime. Deja, neįmanoma vienu metu iš karto priimti 50 donorų, todėl labai atsiprašome žmonių, kad kartais tenka palaukti. Kadangi ypač padidėja srautai vakare, po darbo, vakar įsteigėme kelis kraujo davimo punktus, kad galėtume sutalpinti žmones. Vyraujantis donorų amžius – 25-50 metų, tačiau vienos kurios nors amžiaus grupės išskirti būtų neįmanoma. Tiesiog tai aktyvūs darbingo amžiaus žmonės. Viso mūsų centro vardu dėkoju jiems ir žemai lenkiuosi. Labai tikiuosi, kad šis žmonių aktyvumas nenurims“, - pasakojo Kraujo centro vadovė.

L. Kryžauskaitė sutiko, kad šįkart žmones sukviesti padėjo drastiška žinia, į kurią Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) reagavo kaip į dezinformaciją. Esą pasirodžiusios žinios apie nevaldomą padėtį SK nepasitvirtino, nė viena operacija sustabdyta nebuvo. Pasak sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės, tiek SK, tiek Nacionaliniame kraujo centras visiškai patenkina gaunamus iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų eritrocitų komponentų užsakymus.

Tačiau pašnekovė patikino nejuokavusi. „Negarantuoju, kas būtų buvę po 2-3 savaičių. 90 proc. tikimybės, kad galėjo būti blogai. Ar tuomet reikėjo kviesti donorus, kai jau pritrūktume kraujo? Taip, operacijos dar nebuvo sustabdytos, bet mes skaičiuojame atsakingai. Jau turėjome panašią situaciją rudenį, kai iš tiesų buvo sustabdytos kelios planinės operacijos. Ir tikrai buvo baugu. Šįkart nelaukėme, kol vėl taip atsitiks, varpais pradėjome skambinti anksčiau“, - sakė L. Kryžauskaitė.

Kraujo centras ruošia kraujo komponentus specialių poreikių pacientams, todėl suprantant, kad vasarą donorai išvyksta atostogauti, žmonės raginami ir toliau aktyviai dalyvauti donorystėje. Skirtingų kraujo grupių poreikis kasdien keičiasi ir donorų telkimas yra koordinuojamas bei planuojamas, atsižvelgiant į einamą situaciją. Kasdien visoje Lietuvoje kraujo reikia 200 žmonių. Užtikrinant kraujo ir jo komponentų poreikį, būtina, kad į didžiuosiuose miestuose esančius kraujo centrus kasdien ateitų ir kraujo duotų per 400 donorų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)