F. Eckersall sako, kad būtent ši juosta su magnetais išgydė jai nugaros skausmus. Ji yra viena iš daugybės žmonių pasaulyje, kurie patiki sveikatą magnetams.

Egzistuoja teorija, kad nešiojant magnetus prie kūno, jie gerina kraujotaką, skatina spartesnį skaudančių vietų aprūpinimą deguonimi ir maistingomis medžiagomis, šalina toksinus, malšina uždegimus, na, o todėl mažėja skausmai, spartėja gijimas.

Stebėtina, bet specialistai sako, kad teorija gali būti pagrįsta.

F. Eckersall, jos vyras Ashley (66 m.), sūnūs Zacas (22 m.) ir Louisas (20 m.) – aistringi slidinėtojai. Moteris kasmet vykdavo per atostogas slidinėti, tad kai 2009 m. susižeidė nugarą ir jai buvo pažeisti du stuburo diskai, ji labai susikrimto.

„Dešinėje nugaros pusėje pajutau siaubingą skausmą, – pasakojo ji. – Kelias valandas šlubčiojau tikroje agonijoje, bijodama prisėsti ar išsitiesti, kad dar labiau nepablogėtų. Kai nepalengvėjo, nuėjau pas gydytoją, kuris skyrė migdomųjų, kad užmigčiau, ir stiprių nuskausminamųjų.

Negalėjau atsikelti iš lovos, dvi savaites nėjau į darbą. Niekaip negalėjau vairuoti. Praėjus dviems ar trims mėnesiams pagerėjimo nebuvo, vienas apsilankymas pas osteopatą kainavo 40 svarų, tad tai nebuvo praktiškas sprendimas. Vartojau ibuprofeną. Jaučiausi tikra senutė, nes vaikščiojau susikūprinusi, bijojau dirbti sode, nešti pirkinių krepšius. Net švelni joga ar pilateso užsiėmimai man buvo per sunkūs. Artėjant slidinėjimo sezonui, beveik po metų kančių suvokiau, kad niekada negalėsiu slidinėti. Labai nusiminiau.“

Desperatiškai ieškodama sprendimo moteris nutarė pasidomėti netradiciniais gydymo būdais.

„Girdėjau, kad kažkas sėkmingai išsigydė nugaros skausmus su magnetais. Prisiminiau skaičiusi, kad jais gydomi lenktyniniai arkliai. Nusipirkau juostą su magnetais už 50 svarų. Pamaniau, kad tai didžiulė suma, jei nepadės. Ypatingai daug vilčių nedėjau, bet norėjau ką nors išbandyti. Apsijuosiau juostą aplink juosmenį, kad magnetai būtų arti skaudamos nugaros dalies. Nešiojau visą parą“, – pasakojo moteris.

Nepaisant abejonių, F. Eckersall greit pasijuto žymiai geriau. „Maždaug po savaitės atsikėliau, o vyras sako: „Žiūrėk, ką padarei.“ Nepastebėjau, kaip lengvai atsisėdau ir išlipau iš lovos. Įprastai keldavausi dūsaudama ir dejuodama, – sakė F. Eckersall. – Vėliau Ashley pastebėjo, kad stoviu labiau išsitiesusi. Pripažinau, jog teisybė. Po kelių savaičių tiek pagerėjo, kad vėl eidavau pasivaikščioti, netgi truputį pabėgiodavau. Tą sausį labai norėjau slidinėti, tačiau nenorėjau leisti pinigų atostogoms, jei negalėsiu slidinėti. Tad nuvykome į Škotiją ir po pietų išėjome paslidinėti. Su išgąsčiu atsistojau ant šlaito pradedantiesiems ir nučiuožiau apie 6 metrus. Su ašaromis akyse pagalvojau: „Man pavyko.“ Pasveikau tik todėl, kad nešiojau magnetus.“

Ir tikrai turima mokslinių duomenų, kad magnetai padeda.

Vieno JAV Virdžinijos universiteto su gyvūnais atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad magnetai raumeninio audinio tinimą gali sumažinti iki 50 proc. Tačiau tai buvo mažos apimties tyrimas su žiurkėmis, o ne žmonėmis.

Be to, nėra bendro sutarimo, ar magnetai tikrai padeda. Pagal vieną teoriją, magnetai keičia kalcio kanalus raumenų ląstelėse ir skatina arterijų plėtimąsi. Pagal kitą teoriją, magnetai pritraukia kraujyje esančią geležį, todėl spartina kraujotaką. Bet jeigu tai būtų tiesa, tuomet magnetinio rezonanso tomografai žmonėms sukeltų sunkių šalutinių poveikių.

„Magnetinio rezonanso tomografai naudoja magnetus, kurie yra 30-60 tūkst. kartų stipresni už Žemės magnetinį lauką. Jie yra labai saugūs ir nedaro jokio išliekančio poveikio žmogaus kūnui“, – sakė Kembridžo universitetinės ligoninės Magnetinio rezonanso tyrimų skyriaus specialistas Martinas Gravesas.

Tačiau Faife gyvenančios 32 metų Sophie Mullins niekas neįtikins, kad magnetai nepadeda. Ji yra įsitikinusi, kad būtent magnetai padėjo jai įveikti artritą ir leido šiemet nubėgti Londono maratoną vos per dvi valandas ir 58 minutes.

Sophie visuomet mėgo bėgioti. Tačiau 2013 metų pabaigoje ji ėmė jausti, kad sąnariai lyg ėmė stingti ir tinti. „Po savaitės man buvo diagnozuotas reumatoidinis artritas. Man buvo skirta vaistų, kuriuos turėjau leistis kartą per savaitę, – pasakojo jauna moteris. – Buvau pasiryžusi padaryti viską, kad vėl galėčiau bėgioti. Prisiminiau, kad mūsų šuo taip pat turėjo problemų dėl sąnarių, ir mama jam nupirko antkaklį su magnetais. Ir jau kitą dieną jis buvo gerokai judresnis. Pamaniau, kad placebas gyvūnų neveikia, tad reikia išmėginti magnetus.“

Nugaros skausmas
Sophie nusipirko vėrinį su magnetu. „Užsisegiau jį ir, atvirai pasakius, net pamiršau, kad ji segėjau, – sakė ji. – Nuėjau miegoti ir ryte atsikėlusi pajutau, kad sąnariai nebėra tokie sustingę. Iš pradžių pagalvojau, kad gal įvyko sutapimas, nes tuomet vartojau vaistų, kurie, pamaniau, galėjo kaip tik tuo metu pradėti veikti. Tačiau to tiksliai niekada nesužinosiu. Bet nenoriu atsisakyti to vėrinio.“

Londone praktikuojantis šeimos gydytojas Robas Hicksas sutinka, kad magnetų terapiją verta išbandyti. „Neturiu duomenų apie kokius nors rimtus mokslinius tyrimus dėl magnetų naudojimo gydomaisiais tikslais, – sakė jis. – Tačiau jeigu kas nors nori juos išbandyti, ir žmonių niekas neapgaudinėja, jie gali sau bandyti.“

Kai kas mano, kad magnetai padeda įveikti ne tik skausmą, bet ir veikia hormonus. Viena iš tokių žmonių yra Jungtinės Karalystės Esekso grafystėje esančiame St Lawrence Bay kaimelyje gyvenanti 55 metų Sheila Wenborne.

„Man buvo apie 50 metų, kai man ėmė vis dažniau ką nors skaudėti, – pasakojo moteris. – Būdavo išlipu iš lovos ir skauda sąnarius. Svaigdavo galva, buvau irzli. Buvau įsitikinusi, kad tai koks virusas. Nuėjau pas savo šeimos gydytoją. Ji paklausė mano amžiaus ir pasakė: „Na, ko jūs norite? Tai menopauzė.“ Ji sakė, kad nelabai kas gali padėti ir sakė, kad tiesiog susitaikyčiau su pokyčiais.“

„Po diagnozės nustatymo lengviau nepasidarė. Puldavau ant visų, nuotaikų kaita buvo siaubinga. Mano vyras sakė, kad tuomet namie buvo karo zona, – pasakojo Sheila. – Po dviejų mėnesių kenčiau nuo depresijos ir karščio antplūdžių, todėl ėmiausi pakaitinės hormonų terapijos. Beveik iš karto ėmiau pilnėti.“

Ieškodama alternatyvaus gydymo ji vaistinėje nusipirko specialų magnetą, kuris prisegamas prie apatinių kelnaičių. „Skamba keistai, tačiau buvau pasirengusi išbandyti viską. Jau po kelių dienų nuotaiką pasitaisė ir dingo skausmai. Pirmą kartą per daugelį mėnesių panorau pasportuoti, todėl ėmiau tris kartus savaitę lankyti vandens aerobikos užsiėmimus. Po kelių savaičių jau daug geriau jaučiausi, o po kelių mėnesių, galiu pasakyti, magnetas pakeitė mano gyvenimą.“

Mokslininkai nėra įrodę neigiamų magneto naudojimo pasekmių. Visgi jie perspėja, kad galimos gausesnės bei skausmingesnės menstruacijos, pykinimas.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)