Kiaušidžių vėžiu sergančios moterys nesulaukia malonės iš valstybės: joms iki šiol nėra kompensuojamas gyvenimą pratęsiantis biologinės terapijos preparatas.

Šia onkologine liga kasmet suserga apie 400 moterų, daugeliui nustatoma jau pažengusi liga. Tik kas trečia pacientė nuo diagnozės gyvena penkerius metus. „Tai pats žemiausias rodiklis regione“, - apgailestauja Lietuvos chemoterapeutų draugijos pirmininkas dr. Alvydas Česas.

Pažangiausias biologinės terapijos metodas galėtų gerokai pakeisti šią padėtį, tačiau už vaistų kompensavimą atsakingi pareigūnai mano kitaip – pacientes, kurių net akių nematė, jie palieka likimo valiai.

„Ar valstybė turi teisę delsti? Ar pareigūnams kažkas suteikė teisę būti dievais ir spręsti – kam gyventi, o kam – ne?“ - retoriškai klausė Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė, pati praėjusi ligonės kelią. Žinomą posakį „Laikas – pinigai“ ji perfrazavo taip: „Laikas – gyvybė“.

„Vėžys nėra mirties nuosprendis“

Pažengusio kiaušidžių vėžio diagnozė daugiau nei prieš trejus metus Z.Zamžickienei prilygo perkūnui iš giedro dangaus. „Tuomet pasijutau kaip vedama sušaudyti. Atrodė, kad po kojomis prasivėrė žemė. Bet kai ne vienas gydytojas man pakartojo: „Vėžys nėra mirties nuosprendis“, pasičiupau tos minties ir nebepaleidau - nutariau, kad nelaidosiu savęs“, - pasakojo Z.Zamžickienė.

Dvi chemoterapijos, operacija, o po jos - dar penkios chemoterapijos. Ištverti tai nebuvo lengva, bet moteris laikėsi tvirtai ir kiekvieną gydymo kursą laikė laipteliu pasveikimo link.

Iki paskutiniojo chemoterapijos kurso. Pablogėjus kraujo rodikliams gydytojai jo nebeskyrė. Liga liko iki galo nesunaikinta, tačiau gydymo priemonių arsenalas baigėsi.

Z.Zamžickienė iš vienos gydytojos išgirdo apie biologinę terapiją išplitusiam kiaušidžių vėžiui gydyti, sužinojo, kad ji sumažina ligos atsinaujinimo tikimybę. Tuo metu šie vaistai Lietuvoje buvo naujiena. Jie nebuvo kompensuojami, tačiau Valstybinė ligonių kasa jų skirdavo pagal gydytojų prašymus.

Vilnietei pasisekė – ji gavo naujųjų vaistų. „Palyginti su chemoterapija, jais gydytis buvo labai lengva. Į procedūrą vykdavau kaip į šventę, nes žinojau, kad tai sumažins vėžio sugrįžimo tikimybę.

Norėčiau, kad pareigūnai, nuo kurių sprendimų priklauso galimybė gydytis, suprastų: vaistų poveikis yra ne tik tiesioginis. Kai žinai, kad tave gydo preparatu, kuris sumažina vėžio atsinaujinimo tikimybę, jautiesi daug tvirčiau. Tikėjimas ir tvirtybė padeda sveikti, tačiau to labai trūksta onkologiniams ligoniams“, - neslėpė Z.Zamžickienė.

Po metus trukusio gydymo gydytojai konstatavo: kiaušidžių vėžys pasitraukė.

Gailisi, kad laiku neemigravo

Šiandien teigiamo sveikatos politikų sprendimo su didžiausia viltimi laukia ir Rūta Lukšaitė iš Kuršėnų. 23 metų merginai praėjusį rudenį konstatuotas pažengusios stadijos kiaušidžių vėžys.

Šoką patyrė visi – Rūta, jos draugai, tėvai, giminės. Kad liga užkluptų tokį jauną žmogų, ir jau būtų toli pažengusi – iš viso negirdėta.

Rūta Lukšaitė
Per ašaras internete ėmusi ieškoti informacijos, kaip gydomas išplitęs kiaušidžių vėžys, Rūta užtiko, kad pažangiausiu metodu šiuo metu laikomas gydymas bevacuzimabu – šis preparatas padėjo sutramdyti kiaušidžių vėžį tūkstančiams moterų visame pasaulyje.

Turėdama vilčių gauti efektyvių vaistų mergina atvyko pas gydytojus į Vilnių, tačiau čia išgirdo antrąjį nuosprendį: šie vaistai Lietuvoje nekompensuojami.

Lietuva – viena iš dviejų valstybių Europos Sąjungoje, kuri nekompensuoja biologinės terapijos moterims, sergančioms kiaušidžių vėžiu. Pasikeitus tvarkai šių vaistų nebeskiria ir Valstybinė ligonių kasa.

R.Lukšaitei buvo skirtas toks gydymas, kokiu moterys buvo gydomos Lietuvos nepriklausomybės aušroje: operacija ir chemoterapija. Nors medikams yra žinoma, kad išplitusio kiaušidžių vėžio atveju šie metodai nesumažina ligos atsinaujinimo tikimybės, daugiau jie niekuo negalėjo padėti.

Kuršėniškės laimei, atsirado geradarių, už kurių paaukotas lėšas buvo nupirkta vaistų biologinės terapijos pradžiai. O kas toliau?

Rūta kartais gailisi su draugu neemigravusi į kitą šalį - bet kurioje Europos Sąjungos valstybėje jai būtų skirtas pažangiausias metodas, ji galėtų gydytis ir sveikti.

Viltis iš ligonių atimama tik Lietuvoje ir Rumunijoje. Tai paskutinės šalys, kuriose išplitęs kiaušidžių vėžys gydomas senais metodais.

Per du mėnesius – jokių poslinkių

Rūta – tik viena iš kelių dešimčių pacienčių Lietuvoje, kurioms reikalingas biologinės terapijos preparatas bevacizumabas. Tačiau visos jos dabar - „už borto“.

„Mes net nežinome, kiek tokių ligonių yra“, - kalbėjo Žurnalistų etikos inspektorė Z.Zamžickienė. Teisininkės išsilavinimą turinti vilnietė siekia, kad gydymą biologiniais vaistais gautų visos pacientės, kurioms jo reikia.

Tabletės, vaistai
Vasario mėnesį pacientų asociacija „Onkologija.lt“ Sveikatos apsaugos ministerijoje inicijavo diskusiją, kodėl moterys, susirgusios negauna modernaus gydymo. Kad jo reikia, pripažino ir sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Praėjo daugiau nei du mėnesiai, tačiau iki šiol – jokių poslinkių. Per tą laiką vos kelios moterys pradėjo gydytis biologine terapija, ją įsigijusios už savo ar rėmėjų lėšas. Tačiau išlaidos visam gydymo kursui – nepakeliamos.

„Man liūdna, kad dėl kažkieno abejingumo iš moterų, susirgusių išplitusiu kiaušidžių vėžiu, atimama galimybė gyventi, užauginti vaikus, - kalbėjo Z.Zamžickienė. - Sveiki žmonės gyvenimą planuoja dešimtmečiui, o ligoniai gyvena šia diena. Patikėkite, treji ar penkeri metai jiems - neįkainojama dovana. Ir kai žinai, kad galimybė gauti šią dovaną yra, tačiau dėl kažkieno abejingumo tu jos negausi, - tiesiog liūdna.

Pati dirbu atsakingą darbą, ir priimdama sprendimus ilgai svarstau, abejoju. Bet mano sprendimai – tik „popieriuje“. O kažkas priima sprendimus, nuo kurių priklauso ne viena gyvybė.

Labai viliuosi, kad valstybė nenumos ranka į sunkius ligonius“.

Žurnalistų etikos inspektorė apgailestauja ir dėl gydytojų, kuriems ant pečių krenta sunki našta – jiems tikrai nelengva žvelgti pacientėms į akis ir negalėti joms padėti.

Efektyvumas įrodytas tyrimais

Kiaušidžių vėžiu Lietuvoje kasmet suserga apie 400 moterų – maždaug po vieną kasdien. Nuo šios ligos neapdrausta nei viena.

Ši liga nepasireiškia jokiais ankstyvaisiais požymiais, ir tai - didžiausia jos klasta. Daugeliu atvejų moterys arba nieko nejaučia, arba jaučia tiktai nespecifinius požymius - pilvo pūtimą, nevirškinimo jausmą.

Todėl net 60-70 proc. atvejų nustatoma vėlyvos stadijos liga. Tikimybė, kad įveikti pažengusį kiaušidžių vėžį padės įprastos priemonės – operacija ir chemoterapija – labai maža.

Vaisto bevacizumabo kompensavimo klausimą svarsčiusi Ligų, vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nutarė, jog šio preparato „terapinė nauda abejotina“, todėl atmetė prašymą jį kompensuoti.

„Bet kodėl tuo neabejoja kitų šalių atsakingi pareigūnai?“ - nesupranta Z.Zamžickienė, kurios pačios istorija – tikras įrodymas, kaip šie vaistai padeda.

Svarių argumentų turi ir gydytojai.

„Yra atlikta daugybė studijų, surinkta nemažai įrodymų, kad šie vaistai veiksmingi ir pratęsia sergančių moterų gyvenimą. Pažangiose šalyse šie vaistai kompensuojami ir pacientėms, kurioms diagnozuota antrosios stadijos liga. Mes prašome pagalbos tiktai toms, kurios nustatyta vėlyvos stadijos liga“, - teigė chemoterapeutas A.Česas.

Viltis neserga vėžiu

Ar bus išgirstas sunkių ligonių ir jų gydytojų pagalbos šauksmas? Ar moterys Lietuvoje gali jaustis saugios ir žinoti, kad susirgus onkologine liga, valstybė išties ranką ir padės? Ar mes visi galime būti tikri, jog bus apsaugotos mūsų seserys, mamos ir dukterys?

Asociacijos „Onkologija.lt“ veikloje dalyvaujančios pacientės dar kartą išreiškia savo norą ir prašymą valstybei bei jos tarnautojams – padėkite užtikrinti efektyvų gydymą visoms kiaušidžių vėžiu sergančioms pacientėms.

Viltis, kaip žinia, miršta paskutinė. Ji neserga vėžiu.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)