Tiesa, po valgio, maždaug per pusę valandos, rūgštys neutralizuojasi  ir emalis atsistato, bet jei Jūs visą dieną nuolat vartojate rūgščius maisto produktus,  Jūsų burna neturi galimybių atsistatyti ir labiau tikėtina, jog rūgštys lems dantų ėduonies atsiradimą. Šiuo atžvilgiu kai kurie gėrimai ir maistas yra blogesni už kitus, nes turi žemesnį pH, tai reiškia, jie turi daugiau rūgščių. Suvalgius tokių maisto produktų, burnos ertmėje atsiranda ir gaminasi rūgštys.

Kurie gėrimai ir maistas turi daugiau rūgščių?

Sumažinus rūgčių produktų bei gėrimų vartojimą ir padidinus šarminių produktų vartojimą maisto racione, dantų ėduonies atsiradimo tikimybę Jūs galite sumažinti. Žemiau esančioje lentelėje pateikti kai kurie maisto produktai ir gėrimai bei jų rūgštingumo arba šarmingumo lygiai.

Produktų rūgštingumo lygis

Produktų rūgštingumo lygis
Produktų rūgštingumo lygis
Produktų rūgštingumo lygis
Produktų rūgštingumo lygis
Produktų rūgštingumo lygis

Vengti bet kokio rūgštaus maisto neprivalome, tiesą sakant, daugelis maisto produktų, turinčių rūgščių, yra naudingi Jūsų sveikatai. Tokių maisto produktų turėtumėte vartoti reguliariai. Tiesiog reikia žinoti, kaip teisingai maitintis, kad nekenktumėte savo dantims.

Rūgščių turinčiam maistui priešingi yra šarmo turintys produktai. Taigi, jei suvalgote ką nors rūgštaus, po to suvalgykite ką nors turinčio šarmo, kad sureguliuotumėte rūgščių lygį burnos ertmėje. Pavyzdžiui, šokolado gabalėlį, kuris turi rūgščių, užgerkite žalios arbatos puodeliu, kuri yra šarminė.

Parengė burnos higienistė Ramunė Kasparavičė.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)