Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad egzistuoja ryšys tarp DNR ir moskitus taip viliojančio kūno skleidžiamo kvapo, rašo nbcnews.com.

Mokslininkai jau anksčiau išsiaiškino, kad būtent kvapas vilioja moskitus skirsti prie tam tikrų žmonių, tačiau nebuvo aišku, kas šį kvapą sukelia, – maistas, ant odos esančios bakterijos ar kiti veiksniai. Ankstesnių tyrimų rezultatai buvo ganėtinai prieštaringi. 

„Bet kuriuo atveju žmogaus skleidžiamas kvapas bent iš dalies susijęs su genetiniais veiksniais, todėl gali būti, kad moskitus traukiame pagal tuos pačius mechanizmus“, - sakė Jamesas Loganas iš Londono higienos ir tropinės medicinos aukštosios mokyklos (The London School of Hygiene and Tropical Medicine).

Tyrime dalyvavo 37 moteriškos lyties dvynių poros, pusė iš jų – identiški, jų DNR vienodas. Kita pusė tyrime dalyvavusių dvynių – iš skirtingų kiaušialąsčių, o jų DNR turi ne ką daugiau panašumų nei paprastų seserų atveju. 

Tyrimo dalyvės plovė rankas tokiu pat muilu, o tada jas kišo į Y formos talpą – kiekviena moteris į talpą kišo po vieną ranką. Iš kitos pusės į talpą buvo įleidžiamos išbadėjusios moskitų patelės. 

Mokslininkai nustatė, kad vienodai patrauklios moskitams atrodė identiškų dvynių rankos, tačiau neidentiškų dvynių atveju moskitai rinkosi tik vienos iš dvynių ranką. 

Nors tai tik nedidelės apimties tyrimas, jis parodė, kad egzistuoja ryšys tarp genų ir moskitų įkandimų. Šio tyrimo rezultatai paskelbti moksliniame leidinyje PLOS ONE.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)