Leidinyje „New England Journal of Medicine“ išspausdintame tyrime aprašoma, kaip Meksikos gydytojai pastebėjo, jog po chemoterapijos seansų moteriai išnyko pirštų atspaudai, nes per seansus ji gausiai prakaitavo, luposi oda, informuoja connecticut.cbslocal.com.

Chemoterapija sumažino auglius plaučiuose, tačiau medikų teigimu, pirštų atspaudai išnyko visam laikui.

„Gana įprasta, kad dėl prakaitavimo lupasi oda, tačiau pirštų atspaudų išnykimas – labai neįprastas reiškinys“, – sakė chirurgas onkologas Stephanie‘is Bernikas.

„Įprastai simptomai (odos lupimasis) praeina, bet, regis, šios pacientės atveju buvo kitaip, – sakė S. Bernikas – Medikams ir pacientas reikėtų žinoti apie šį retą chemoterapijos padarinį, ypač tokiame amžiuje, kai vis didėja pirštų atspaudų naudojimas identifikacijai.“

Medikų teigimu, po chemoterapijos delnai ir padai parausta, patinsta, juos gali skaudėti. Tokia reakcija gana įprasta į stiprius chemoterapijos vaistus. Žinomas kitas atvejis, kai pirštų atspaudai po chemoterapijos išnyko 53 m vyriškiui, sirgusiam kepenų ir plaučių vėžiu.

„Manome, kad gydytojai turėtų skirti daugiau dėmesio galimam padariniui, kuris gali apsunkinti jau ir taip sudėtingą pacientų gyvenimą“, – rašo tyrėjai.

Na, o 65 m. moteriai gydytojai išrašė pažymą, kurioje paaiškinta, kad pirštų atspaudai išnyko po chemoterapijos.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)