Nors detalizuoti ligos politikas nenorėjo, penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje jis atskleidė, kad pirmuosius negalavimų požymius jis pajutęs dar praėjusių metų gruodį.

„Susidūriau visai netikėtai gruodžio mėnesį, pajutęs nedidelius skausmus viršutinėje pilvo dalyje. Esu prie tų žmonių, kurie reguliariai pasitikrina kas dvejus metus. Per paskutinį patikrinimą man buvo įtarta, kad inkstuose yra tam tikros cistos. Galvojau apie elementarų dalyką - inkstų akmenligę, nieko neįtardamas, kad procesai gali būti kasoje. Pagalvojau, kad kai sausį būsiu Lietuvoje, pasitikrinsiu inkstus“, - pasakojo politikas, Europos Komisijoje atsakingas už visuomenės sveikatą ir maisto saugą.

V. P. Andriukaičiui buvo paimta biopsija. 

„Išvis buvo trys epizodai aštresnių skausmų. Maksimali ir labai sukrečianti diagnozė man buvo pasakyta iš anksto. Tokia diagnozė turi neilgas prognozes. Tuomet turėjau svarstyti, kaip man elgtis. Tuos tris mėnesius buvau vidinėje tyloje. Tačiau kai po biopsijos nuneigėme tą pirminę diagnozę, ji pasidarė švelnesnė, tarpinė - tarp gerybinio ir piktybinio, tada iškart priėmiau sprendimą ryžtis operacijai, kuri yra labai rizikinga“, - atviravo politikas.

Santariškių medikams pasitarus su Briuselio medikais nuspręsta operaciją atlikti Vilniuje.

V. P. Andriukaitis juokėsi, kad dabar jaučiasi net energingesnis nei prieš operaciją. Jis taip pat pasidžiaugė, kad chemoterapijos jam tikrai neprireiks.

„Chemoterapeutams nieko veikti nereiks, pats kovosiu su tuo“, – spaudos konferencijoje sakė eurokomisaras.

Tiesa, jis pasakojo, kad jo giminėje onkologiniai susirgimai yra dažni.

„Mano trys broliai mirė nuo vėžio. Mano giminėje - daug pusbrolių, pusseserių - mirčių buvo dėl vėžio. Bet šiuo atveju aš neneigiu tos traumos (red. prieš keletą metų politikas buvo patekęs į avariją), gerai, kad tada lūžo tik stuburo slanksteliai ir plyšo endokardas, tad teko dėti širdies stimuliatorių, o tai apsunkino šią operaciją, bet aš tikiu, kad genetinis faktorius yra. Bet dabar aš jį įveikęs“, - teigė eurokomisaras.

Operacijai vadovavęs Santariškių klinikų generalinis direktorius prof. Kęstutis Strupas pabrėžė, kad politikui atlikta operacija buvo viena sudėtingesnių.

„Atlikta viena iš sudėtingesnių operacijų, susieta su kasos dalies šalinimu. Šalinimui naudojome inovatyvias metodikas, kurios visos pasiteisino“, - sakė medikas.

Nors įprastai panaši operacija trunka 6 val., eurokomisaras operacinėje praleido daugiau laiko. Audinių praskyrimui ir sujungimui (susiuvimui) gydytojai naudojo inovatyvų metodą (kuris taikomas ne visiems pacientams) bei modernią techniką. 

Iš klinikų eurokomisaras sakė vyksiantis reabilituotis į Druskininkus.

„Nors medikai gal norėtų ir kitaip, tačiau labai gera reabilitacija, kai tu dirbi, turi tikslus, judi į priekį“, - sakė V. P. Andriukaitis.

Politikas sakė, kad jo priežiūrai Druskininkuose prireiks gastroenterologų, endokrinologų, dietologų pajėgų, mat jo „virškinamojo trakto kontrukcija jau yra ne tokia, kokią Dievas davė, tai reikia prisitaikyti“.

„Po pusės metų aš jau patvirtinsiu, kad jau pasveikau, hemoterapeutams nieko nereikės veikti, aš pats sukovosiu su tuo ir viskas bus tvarkoje.“, - optimizmo nestigo 63 metų socialdemokratas. 

V. P. Andriukaitį operavę medikai pabrėžė, kad politikas buvo puikus ligonis, visą laiką pasižymėjęs optimizmu.

„Gal ir dėl to sveikimo procesas vyksta žymiai greičiau, nes yra abipusis ryšys“, - sakė pilvo chirurgas prof. Eligijus Poškus. Jo teigimu, streso visgi buvę daugiau, nes operuotas žmogus, į kurį nukreiptos visų žmonių akys. 

Tiek eurokomisaras, tiek medikai neigė, kad jam buvo suteikta ypatinga medicininė pagalba - tos pačios inovacijos, esant būtinybei, esą taikomos daugeliui.

Santariškių klinikose politikas praleido beveik tris savaites. Sudėtinga pilvo operacija jam buvo atlikta kovo 30 d. V. P. Andriukaičio teigimu, prieš gulantis ant operacinio stalo jo galvoje buvusi vienintelė mintis - kuo greičiau vėl pamatyti artimuosius. Politikas taip pat pabrėžė, kad Santariškių klinikos paslaugų kokybe nenusileidžia Briuselio bei kitoms geriausioms gydymo įstaigoms.

Galiausiai, politikas paragino visuomenę periodiškai tikrintis sveikatą.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (555)