Dėl eilių pas šeimos gydytojus pirmadienio rytą į DELFI kreipėsi dvi pacientės vilnietės. Kaip paaiškėjo, viena lūžus kaului priėmimo pas traumatologą buvo priversta laukti pora savaičių. Kita moteris tikėjosi greit gauti siuntimą pas okulistą, bet sužinojo, kad iš pradžių pusę mėnesio teks palūkėti, kol pateks pas šeimos gydytoją ir tai – tik dėl siuntimo.

„Nesu dažnai sergantis žmogus, tačiau kaip nuolat ir atsakingai mokanti už sveikatos draudimą tikiuosi, kad prireikus sulauksiu pagalbos. Pasirodo, ne“, – piktinosi vilnietė.

Pasak merginos, kuris laikas jai skauda akis, jos nuolat raudonos. „Atsikeliu ryte ir tik atsimerkusi jaučiu maudimą, toks jausmas, kad jos per naktį nė kiek nepailsi. Gal nuo darbo su kompiuteriu, o gal kitos priežastys, tad nusprendžiau, kad jas turi išsiaiškinti akių gydytojas“, – pasakojo Vilniaus Antakalnio universitetinės ligoninės poliklinikos pacientė.

Kaip buvo įsitikinusi vilnietė, pas akių gydytoją galima užsirašyti tiesiai. Tačiau pirmadienį paskambinusi registracijos numeriu į Vilniaus universitetinę Antakalnio ligoninę sužinojo, kad pas okulistą pateks tik su bendrosios praktikos gydytojo siuntimu.

„Ką padarysi, balandžio 13 d. rytą paprašiau, kad užrašytų pas bendrosios praktikos gydytoją. Ir ką jūs manote, artimiausia diena, kai galiu užsirašyti, – balandžio 30-oji. Ir čia tik tam, kad gaučiau siuntimą pas akių gydytoją! O jei dar pas okulistą užrašys po daugiau nei 2 savaičių! Pasirodo, žmogus moki mokesčius, bet gali ir apakti, kol pakliūsi pas gydytoją, kuris tave turėtų apžiūrėti“, – sakė pacientė.

Vilnietei nesuprantama, kam iš viso reikalingas siuntimas: „Juk aš pati žinau, ar man akis skauda, ar ausį, ar nugarą. Visiškas neefektyvumas“.

Sveikatos draudimas – privalomas, galimybė gauti paslaugą ribota

DELFI pašnekovė galėtų spjauti į polikliniką ir eiti pas okulistą privačiai. Tačiau tokia tvarka jai atrodo neteisinga iš principo. „Leiskite atsisakyti privalomojo sveikatos draudimo ir aš jūsų užimtų gydytojų netrukdysiu, nueisiu privačiai, bet dabar, kai aš moku mokesčius, norėčiau, kad būtų suteikta paslauga“, – sakė ji.

Kaip pabrėžė vilnietė, skambindama į registratūrą ji pasakė, kad skauda akis – nebuvo taip, kad norėjo profilaktiškai pasitikrinti regėjimą.

„Jeigu kelias savaites negaliu patekti pas specialistą, gal galėčiau privačiai per tą laiką nueiti ir poliklinikai pateikti sąskaitą? Kodėl mokėdama mokesčius negaliu gauti paslaugos, kada man reikia?“ – nesuprantama DELFI pašnekovei.

Administracija: laukti dvi savaites – normalu

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialo administracijos teigimu, laukti dvi savaites šeimos gydytojo priėmimo – normalu, dar gali tekti palaukti ir priėmimo pas okulistą.

„Šeimos gydytojo siuntimas pas specialistą būtinai reikalingas – tokia yra tvarką ir ne mes ją nustatome“, – DELFI komentavo administracija, pridurdama, jog tą pačią dieną pas šeimos gydytoją gali patekti pacientai su tam tikromis indikacijomis, pvz., karščiuojantys, kitomis ūmiomis būklėmis.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialas išsiskiria tuo, kad daugmaž 80 proc. prisirašiusių pacientų – 65 metų ir vyresnio amžiaus žmonės, kuriems dažnai prireikia medikų pagalbos. Todėl didelės eilės ir pas okulistus, kurių šioje poliklinikoje tėra du, o pacientų – labai daug.

„Kiekvienas žmogus nori būti rūpestingai apžiūrėtas, gauti aukštos kvalifikacijos paslaugą, todėl ir eilės. Jaunesniems pacientams, kurių mūsų poliklinikoje mažuma, sunku suprasti, kaip pas gydytoją gali tekti tiek ilgai laukti, bet senukų juk nepastumsi, nors, ne paslaptis, jie ateina nebūtinai dėl rimtų sveikatos problemų, nori pasipasakoti apie anūkus“, – komentavo administracijos atstovė.

Okulisto konsultacijos laukiančios pacientės toks paaiškinimas neguodžia. Jai atrodo nenormalu kai kartą per trejus metus kreipiesi į polikliniką ir negali gauti paslaugos. Tada tampa neaišku, už ką moki sveikatos draudimo mokesčius.

Papiktino net traumatologą

Kita DELFI pašnekovė vizito pas šeimos gydytoją laukė nuo penktadienio prieš Velykas iki pošventinio antradienio. Dar savaitė praėjo, kol priėmė traumatologas. Atrodo, atvejis švelnesnis, jei ne menka detalė – kaip balandžio 13 d. patvirtino Vilnius Antakalnio poliklinikos traumatologas, prieš tris savaites jai lūžo kaulas.

Pasak moters, traumą patyrė atostogaudama užsienyje. Nepasitikėdama kitų šalių gydytojais, kentė skausmą, kol grįš namo. Penktadienį, Velykų išvakarėse pas šeimos gydytoją nepateko, nes nebuvo vietų.

„Skubi pagalba pacientams teikiama tik traumos dieną. Mano atveju tai buvo įvykę anksčiau, todėl reikėjo laukti“, – paaiškino vilnietė. Po Velykų gausi papildomą taloną pas šeimos gydytoją ir palaukusi valandą eilėje ji kreipėsi į slaugytoją, klausdama, kada priims gydytoja. Seselė nusistebėjo, neva su papildomu talonu ir nori greitai būti apžiūrėta? Nesvarbu, kad darbas – lauk, kol pakvies.

„Mūsų poliklinikose dar daug sovietinio mentaliteto. Ne gydytojai teikia paslaugas pacientams, kurie atneša į polikliniką pinigus, bet tarsi pacientai turi būti dėkingi, kad į juos kažkas atkreipia dėmesį“, – komentavo moteris.

Balandžio 13 dieną ją traumatologas turėjo priimti 9.15 val. Moteris įspėjo darbdavius, kad vėluos, tačiau darbe pasirodė ne valanda vėliau, o po pusdienio, nes užtruko poliklinikoje.

„Kiek mačiau, gydytojas tikrai vos spėjo suktis. Žmonių galybė, o jam ir pacientus reikia priimti ir procedūras atlikti, įvertinti rentgeno nuotraukas, grįžusiems skirti gydymą. Jam priekaištų neturiu, bet manau, kad eilės – neišspręsta darbo organizavimo problema, už kurią atsakinga įstaigos administracija“, – mano DELFI pašnekovė.

Įvertinęs pacientės rentgeno nuotrauką traumatologas konstatavo, kad jai prieš tris savaites lūžęs kojos pirštas. Moters žodžiais, pats traumatologas piktinosi, kad šeimos gydytoja iš karto nenusiuntė jos į rentgeno kabinetą, taip priversdama dar savaitę kankintis be pagalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)