Vienas iš tokių poveikių yra unikalus jų kvapas, varijuojantis nuo aštraus iki švelnaus. Kartais tereikia visai mažo prieskonių kiekio, norint suteikti maistui visiškai naują skonio pojūtį. Kai sergant vėžiu dingsta apetitas, pakinta skonio pojūtis ir netenkama daug svorio, žolelėmis ir prieskoniais pagardintas maistas gali stimuliuoti skonio receptorius ir sužadinti apetitą, rašo svetainė dummies.com.   

Imbieras 

Imbieras seniai naudojamas liaudies medicinoje gydant daugybę ligų, pradedant peršalimu ir baigiant vidurių užkietėjimu. Imbieras gali būti naudojamas šviežias, sutrintas į miltelius ar cukatų pavidalu. Nors šviežio ir malto imbiero skoniai yra skirtingi, šios formos daugelyje receptų gali pakeisti viena kitą. Paprastai 1/8 šaukštelio imbiero miltelių galima pakeisti vienu šaukštu šviežio tarkuoto imbiero ir atvirkščiai.   

Imbieras ir imbiero produktai, vartojami su paskirtais vaistais nuo pykinimo, gali palengvinti šleikštulį, kuris dažnai jaučiamas gydantis nuo vėžio.

Rozmarinai 

Rozmarinas yra sumedėjęs Viduržemio jūros regiono prieskonis, turintis siaurus lapelius. Tai geras antioksidantų šaltinis. Dėl savo kilmės rozmarinai dažnai naudojami Viduržemio jūros regiono virtuvėje ir yra pagrindinė italų pagardų sudėtinė dalis. Rozmarinus galite naudoti sriuboms, pomidorų padažams, duonai ir tokiai mėsai kaip vištiena, jautiena bei ėriena.   

Rozmarinai gali padėti detoksikuojant organizmą, esant skonio pokyčiams, sutrikus virškinimui, praradus apetitą. Norėdami pašalinti šias problemas, kasdien išgerkite iki trijų puodelių rozmarino lapelių arbatos.   

Ciberžolė yra imbiero šeimos augalas. Tai viena iš sudėtinių dalių, suteikianti kariams geltoną spalvą ir specifinį skonį. Aktyvioji ciberžolės medžiaga yra kurkuminas. Šis junginys turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, todėl potencialiai turėtų saugoti nuo vėžio vystymosi.
Mokslininkai šiuo metu tyrinėja papildus su ciberžolės ekstraktais, norėdami išsiaiškinti, ar jie padeda apsisaugoti ir gydyti tam tikras vėžio rūšis, įskaitant tiesiosios žarnos, prostatos, krūties ir odos navikus. Nors rezultatai yra daug žadantys, jie daugiausia buvo pasiekti laboratorijose ir per eksperimentus su gyvūnais, todėl kol kas neaišku, ar ciberžolės poveikis galiotų ir žmonėms.   

Aitriosios paprikos 

Aitriosios paprikos turi kapsaicino, mažinančio skausmą. Ant odos patekęs kapsaicinas priverčia išsiskirti cheminę medžiagą, vadinamą substancija P. Po kurio laiko toje vietoje išskirtos substancijos P kiekis sumažėja, tuo pačiu sumažindamas skausmą.   

Tačiau tai nereiškia, kad skaudančią vietą reikia trinti aitriosiomis paprikomis. Su jomis riekia elgtis labai atsargiai, nes jos gali nudeginti odą, jei turės su ja tiesioginį kontaktą. 

Jeigu jaučiate skausmą ir norite jį numalšinti, pasitelkę aitriosios paprikos galias, verčiau paprašykite onkologo ar gydytojo, kad jums skirtų kremą su kapsaicinu. Jis pasižymi gana gerais rezultatais, po vėžio operacijų malšinant neuropatinį skausmą (aštrų skausmą, sklindantį nervo taku).   

Aitriosios paprikos taip pat padeda turint problemų su virškinimu. Sunku tuo patikėti, ar ne? Tačiau tyrimai yra parodę, kad nedidelis kiekis Kajeno paprikų pagerina virškinimą.   

Česnakai 

Česnakai priklauso česnakinių augalų šeimai, kuriai taip pat priklauso laiškiniai česnakai, svogūnai, askaloniniai česnakai ir laiškiniai svogūnai. Česnakai turi daug sulfanilamidų, taip pat arginino, oligasacharidų, flavonoidų ir seleno – visos šios medžiagos yra naudingos sveikatai. Aktyvioji česnakų medžiaga, vadinama alicinu, suteikia jam specifinį kvapą, kuris išsiskiria tuomet, kai sutraiškomi, supjaustomi ar kitaip pažeidžiami česnako svogūnėliai.   

Keli tyrimai rodo, kad vartojant daug česnakų, sumažėja skrandžio, tiesiosios žarnos, stemplės, kasos ir krūtų vėžio tikimybė. Česnakai nuo vėžio apsaugo dėl daugelio mechanizmų: jie slopina bakterines infekcijas ir vėžį sukeliančius junginius, skatina DNR atsinaujinimą ir sukelia pažeistų ląstelių žūtį. Česnakai taip pat detoksikuoja organizmą, stiprina imuninę sistemą ir mažina kraujospūdį.   

Pipirmėtės 

Pipirmėtės yra natūralus mėtų ir šaltmėčių hibridas. Tūkstančius metų jos buvo naudojamos virškinamojo trakto sutrikimams palengvinti: esant pilvo pūtimui, sutrikus virškinimui, viduriuojant ir jaučiant pilvo spazmus. Jos taip pat gali padėti nuo dirglaus žarnyno sindromo simptomų ir apsinuodijimo maistu. Pipirmėtės nuramina pilvo raumenis ir pagerina tulžies judėjimą, leisdamos maistui greičiau slinkti žarnynu.   

Jeigu dėl vėžio ar gydymo jums sutriko virškinimo sistema, pamėginkite išgerti pipirmėčių arbatos. Parduotuvėse galima rasti daug jos variantų, arba galite išsivirti arbatą patys, užplikydami verdančiu vandeniu džiovintus ar šviežius pipirmėčių lapelius. 

Pipirmėtės taip pat ramina peršinčią gerklę. Dėl šios priežasties pipirmėtėmis taip pat gydomos burnos opos, kurios gali atsirasti nuo gydymo chemoterapija ar radiacija, arba įeina į preparatų nuo tokių žaizdų sudėtį.   

Ramunėlėmis nuo senovės gydoma daugybė ligų. Jos gali padėti esant miego sutrikimams. Jeigu jus kankina nemiga, pamėginkite prieš miegą išgerti stiprios ramunėlių arbatos.   

Mokslininkai taip pat tyrinėjo, ar skalavimo skysčiai su ramunėlėmis gali apsaugoti ar gydyti nuo burnos opelių, atsirandančių chemoterapijos ar spindulinio gydymo metu. Nors rezultatai yra prieštaringi, išbandę šią priemonę nepasidarysite jokios žalos. Jei tam pritars ir jūsų gydytojas, tiesiog užplikykite ramunėlių arbatą, leiskite jai atvėsti ir skalaukite ja burną.   

Ramunėlių arbata yra dar viena priemonė nuo virškinimo sutrikimų, įskaitant pilvo spazmus. Ramunėlės atpalaiduoja raumenų susitraukimus, ypač lygiuosius žarnų raumenis.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)