Lietuvos sveikatos mokslų ir Kauno technologijos universitetuose šiemet pradedamos vykdyti studijų programos užuomazgos atsirado dar XX a. 6 dešimtmetyje. Nuo kruvino karo žaizdų atsigaunančios valstybės, tokios, kaip JAV, pirmuosius kompiuterius medicinoje panaudojo galūnių protezų modeliavimui. Kompiuteriu apskaičiavus kaip žmogus juda, pagal gautus duomenis būdavo pagaminamas specialiai jam pritaikytas protezas.

Didysis šios tarpdisciplininės specialybės kilimas prasidėjo XXI amžiuje. Įvairiose pasaulio šalyse pradėtos kurti valstybinės institucijos, kuruojančios pacientų sveikatos duomenų bazes. Atsiradus išmaniesiems įrenginiams, duomenys apie asmeninę sveikatą dar niekada nebuvo taip arti paciento.

Specialistų stygius

Darbo rinkos ekspertų teigimu, sveikatos apsaugos ir informatikos žinių turinčių specialistų paklausa pasaulyje kiekvieną dieną auga.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius, vienas šios studijų programos kūrėjų Giedrius Vanagas pabrėžia, kad jau dabar gyvename išmaniųjų technologijų amžiuje, technologinius įrenginius naudojame naršyti internete, atsiskaityti už suteiktas paslaugas, užrašams ar pramogoms. 

Išmaniuosius įrenginius lygiai taip pat galima panaudoti ir sveikatinimo tikslams – vaistų vartojimo priminimams, pulsui ar kraujo spaudimui matuoti, nuotolinėms konsultacijoms, informacijos sklaidai, rizikos veiksnių ar gyvensenos korekcijai ir t.t.

„Tikimės, kad jau artimiausioje ateityje mūsų pacientai virtualioje erdvėje galės ne tik prieiti prie savo sveikatos istorijos ir bendrauti su sveikatinimo specialistais, bet ir aktyviai dalyvauti daugelyje sveikatinimo procesų, būdami savo įprastinėje aplinkoje, naudoti nuotolinio stebėjimo, telereabilitacijos, telekonsultacijų ir kitas paslaugas. 

Tokių e. sveikatos sistemų ir paslaugų kūrimas reikalaus įvairiapusiškų žinių, įskaitant virtualiųjų skaičiavimų, žmogaus ir kompiuterio sąveikos, biomedicininės inžinerijos, visuomenės sveikatos, duomenų gavybos ir individualizuotų diagnostinių, gydymo, konsultacinių sprendimų pritaikymo“, – įsitikinęs LSMU profesorius G. Vanagas.

Tad nenuostabu, kad geriausios pasaulio aukštosios mokyklos taip pat ruošia šios srities specialistus, pavyzdžiui, Masačusetso technologijos institutas ir Harvardo universitetas turi jungtinę Sveikatos mokslų ir technologijos programą, Kembridžo universitetas – Sveikatos rūpybos informatiką. 

Dirbs su naujausiomis technologijomis

Pristatydamas naują studijų programą, KTU rektorius prof. Petras Baršauskas pabrėžia, kad technologijos ir medicina Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, turi žengti koja kojon, tad sveikatos informatika neabejotinai sulauks didelio pasisekimo.

„Tarpsritinės studijos sunkiai skinasi kelią Lietuvoje. Mes nuolat dairydavomės jungtinių studijų programų į užsienio šalių universitetus, tačiau nuo šiol dairytis nereikės – mes tokią studijų programą turėsime čia, Kaune. Nuoširdžiai tuo džiaugiuosi“, – sako P. Baršauskas.

KTU vadovui pritaria ir LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas: „Sveikatos mokslų ir informatikos programų sujungimas leidžia neabejoti, kad ją baigę absolventai turės garantuotą darbo vietą. Orientuojamės į visuomenę, kuri šiuo metu yra sveika. Artėjame prie tokio laikmečio, kai per išmaniuosius įrenginius kiekvieną žmogų pasieks individuali medicina“.

Atsižvelgiant į specialistų poreikį buvo nuspręsta, jog šiemet įstojusieji Sveikatos informatikoje studentai galės rinktis vieną iš dviejų specializacijų – e. sveikatos technologijas arba biomedicininę informatiką. Besimokantiems e. sveikatos technologijų specializacijoje, bus siekiama suteikti kuo gilesnes informacinių e. sveikatos sistemų kūrimo ir duomenų analizės žinias.

Biomedicininės informatikos specialistai gilins biomedicinines žinias ir specializuosis asmeninių mobilių sveikatinimo IT sprendimų kūrime.

Kaune – 500 darbo vietų

Sveikatos informatikos sėkmės garantų toli ieškoti nereikia – čia pat, Kaune, praėjusį rudenį duris atvėrė viena didžiausių JAV ir pasaulio sveikatos apsaugos technologijų paslaugas teikiančių bendrovių „Intermedix“.

Pasak šios bendrovės direktoriaus Luko Jankausko, jau dabar juntamas tokių specialistų poreikis – ateityje Kaune planuojama įdarbinti per 500 tokių darbuotojų.

„Atsižvelgiant į darbo poziciją, Sveikatos informatiką baigęs studentas darbo pokalbyje mūsų bendrovėje tikrai turėtų pranašumą prieš kitus studentus. Medicinos sektoriui teikiame pajamų valdymo ir programinės įrangos tiekimo paslaugas. Specialistas, turintis tiek IT, tiek medicininių žinių, mums būtų labai vertingas“, – teigia L. Jankauskas.

Verslininkas pabrėžia, kad „Intermedix“ įsidarbinę studentai, priklausomai nuo kvalifikacijos, gali tikėtis gerokai didesnio atlyginimo, nei dabartinis šalies vidurkis.

100 tūkst. eurų parama

Tarp KTU ir „Intermedix“ pasirašyta penkerių metų 100 tūkst. eurų vertės paramos sutartis. 

Lėšos bus skirtos kūrybinei erdvei KTU Informatikos fakultete įrengti, unikaliai aparatūrinei įrangai įsigyti, studentų projektams, informacinių technologijų tematikos renginiams remti ir vardinėms stipendijoms geriausiems informacinių technologijų studentams įsteigti. 

„Planuojame jau gegužę įrengti, o nuo ateinančio rugsėjo atverti naujos beveik 100 kv. metrų ploto erdvės duris studentams ir dėstytojams. Čia gims kūrybiniai projektai, bus sprendžiamos įmonei aktualios realios problemos ne tik informatikų, bet ir marketingo, ekonomikos specialybių studentų ir dėstytojų komandose“, – pasakoja prof. E. Kazanavičius.

Naujos studijų programos kūrėjai pabrėžia, kad Sveikatos informatikos studentai turės galimybę naudotis abiejų universitetų materialine baze, bibliotekomis, mokslo slėnių ir institutų infrastruktūra, pažins skirtingas mokymosi sistemas, skirtingų universitetų dėstytojus. Taigi studijų kokybės kartelė bus pakelta į naują lygį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)