Kol tai neįvyko, teks išmokti kovoti su miego trūkumu ir rytiniu susierzinimu.

Yra svarių priežasčių, kodėl vertėtų kuo skubiau sugrįžti prie normalaus miego ritmo. Specialistai įvardijo kelias rimtas problemas, kurias gali sukelti iš mūsų „pavogta“ valanda miego.

Drebulys. Kai organizmui reikia miego, jis pradeda ruoštis poilsiui, nukrinta kūno temperatūra. Jeigu darbe pradedate kalenti dantimis, gali būti, kad jums paprasčiausiai trūksta miego.

Padidėjusi ligų rizika. Jeigu trūksta vos pusvalandžio miego, sutrinka natūrali hormonų pusiausvyra ir organizmas tampa pažeidžiamesnis įvairioms ligoms. Nuolat trūksta miego? Padidėja nutukimo ir diabeto rizika.

Sunkumai susikaupiant. Specialistai nustatė, kad, persukus laikrodžius, pirmąją savaitę pastebimai išauga incidentų keliuose skaičius. Tai reiškia, kad miego trūkumas neigiamai veikia gebėjimą susikaupti, o tai labai svarbu vairuojant.

Psichinė būklė. Miego trūkumas tiesiogiai susijęs su depresija. Tyrimai atskleidė, kad, persukus laikrodžius, padidėja savižudybių skaičius. Tokius pokyčius iš dalies lemia psichinės būklės pablogėjimas, tiesiogiai susijęs su paros ritmo pokyčiais.

Dirglumas. Kuo mažiau žmogus miega, tuo dirglesnis tampa, tad kenčia antroji pusė. 

Specialistai pateikia siūlymų, kaip kuo greičiau prisitaikyti prie pokyčių ir išvengti galimos žalos:

1) Kad ir kaip nepatraukliai taip skambėtų, net ir laisvą dieną kelkitės anksti. Kuo anksčiau atsikelsite, tuo anksčiau užmigsite. Kalbant apie miegą, labai svarbi disciplina.

2) Išeikite pasivaikščioti. Grynas oras ir natūrali šviesa – puikus būdas pabusti. Net ir trumputis pasivaikščiojimas ryte – puiki dienos pradžia, padėsianti pabusti.

3) Jeigu pabudote, nėra pagrindo bandyti vėl užmigti. Jeigu gulatės į lovą, jausdami, kad artimiausiu metu nepavyks užmigti, darote esminę klaidą. Geriau paskaitykite knygą, paklausykite raminančios muzikos ar užsiimkite kita širdžiai miela veikla.

4) Jokių išmaniųjų prietaisų. Asmeniniam kompiuteriui, išmaniajam telefonui ar planšetei jūsų lovoje ne vieta. Žmogaus smegenys natūraliai linkusios objektus siekti su konkrečia veikla, tad, jeigu prieš miegą valandą praleidžiate su planšete rankoje, tai gali tapti įpročiu.

5) Po pietų atsisakykite kofeino. Mokslininkai išsiaiškino, kad net ir šešios valandos prieš miegą išgertas puodelis kavos gali pridaryti bėdų ir sutrikdyti miegą, tad geriau šį malonumą pasilikti išskirtinai rytui.

Gydytoja: per porą dienų prisitaikysime

Ir nors trečdalis žmonių dėl miego ritmo pakeitimų patiria sveikatos sutrikimų, tačiau medikai teigia, kad valandos laiko persukimas reikšmingos įtakos neturi.

„Ilgalaikės žalos laiko persukimas nedaro. Nėra labai detalių tyrimų, tačiau tokia yra medikų nuomonė. Reikšmingos įtakos vienos valandos paskutimas pirmyn ar atgal – neturi“, – Lietuvos radijo laidai „Lietuvos diena“ tvirtino Sapiegos ligoninės Miego sutrikimo laboratorijos gydytoja Raminta Masaitienė.

Pasak gydytojos, trumpam laikui žmogus gali būti išvestas iš savo nuolatinio darbo ritmo, tačiau žmonės genetiškai būna linkę labiau arba mažiau jautriai reaguoti į laiko pokyčius.

„Vieni genetiškai lengviau taikosi prie miego ritmo pakeitimų, kiti sudėtingiau, dar kiti – labai sudėtingai prisitaiko. Dėl to ir yra sakoma, kad kai kurie būna pelėdos, o kiti – vyturiai. Tačiau viena valanda nėra daug. Per keletą dienų mes turėtumėme prie to adaptuotis“, – aiškino R. Masaitienė.

Saldus miegas
Gydytoja pastebi, kad prie žmonių sveikatos pablogėjimo taip pat prisideda perdėtas nerimavimas dėl galimų pasekmių, pykti ant valdžios, kad reikia keisti laiką.

„Šiais laikais labai daug žmonių keliauja. Nereikia niekur toli važiuoti kaimyninėse valstybėse skiriasi laikas. Daug keliaujantys žmonės tą valandos skirtumą patiria kas savaitę ar net dažniau. Todėl, jei tai būtų labai reikšminga sveikatai, turėtumėme labai daug ligonių“, – tikino medikė.

Pasak R. Masaitienės, jeigu būtų medikų valia, tai jie pasisakytų už tai, kad laikas nebūtų kaitaliojamas, tačiau toks sprendimas yra daugiau politinis ir ekonominis.

„Gyvenime pakeitus bet ką, išėjus iš ritmo, adaptuotis reikia ir laiko, ir motyvacijos, ir nusiteikimo. Jeigu aš žinau, kad keisim laiką, tai aš prie to prisitaikau, įdedu pastangų. Pirmą dieną aš gal ir neužmigsiu taip, kaip buvai įpratusi, tačiau atsikėlusi ryte tada, kada reikia, aš kitą arba dar kitą vakarą užsinorėsiu miego šiek tiek anksčiau“, – teigė medikė.

Pasak jos, jaunystėje miego adaptacinės galimybės yra žymiai geresnės, o su amžiumi jos prastėja. JAV tyrimai rodo, kad per laiko persukimą padaugėja eismo įvykių, tačiau R. Masaitienė tikina, kad vienos valandos kaita neturi didelės reikšmės sveiko žmogaus sprendimų priėmimui.

Medikė teigia, kad saulės šviesa turi labai gerą įtaką adaptacijai, todėl daugeliui žmonių prisitaikyti prie vasaros laiko nebus sudėtinga.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)