Nedavė siuntimo

Panevėžietei Eglei (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kurios neįgali 21 metų sesuo Vita (vardas pakeistas) pateko į Panevėžio ligoninę dėl užsitęsusio karščiavimo, susidarė įspūdis, kad ją gydžiusi gydytoja, žinodama, jog ligonė niekada nepakils iš patalo, nesistengė palengvinti jos kančių. Ligoninės vadovai tvirtina, kad medikė nenusižengė Hipokrato priesaikai.

Prieš šešerius metus pėsčiųjų perėjoje partrenkta ir vegetacinės būklės likusi Vita šiemet sausio pabaigoje pradėjo karščiuoti ir du kartus buvo paguldyta į ligoninę. Joje gydėsi daugiau kaip dvi savaites.

Eglės teigimu, medikams sunkiai sekėsi nustatyti karščiavimo priežastį ir numušti temperatūrą. Pirmą kartą temperatūrai nukritus, mergina buvo išleista į Šv. Juozapo globos namus, kur gyvena pastaruosius trejus metus. Iki tol ją dieną naktį slaugė Eglė, ji yra oficiali sesers globėja.

Tą pačią dieną, kai tik mergina grįžo į globos namus, jai pakilo temperatūra. Vita vėl buvo paguldyta į ligoninę. Pasak Eglės, kalbėti negalinti sesuo rėkė, blaškėsi – buvo akivaizdu, kad ji kenčia.

Moteris paprašė gydančios gydytojos siuntimo į Kauno klinikas. Čia Vitai po avarijos buvo atliktos kelios operacijos: pašalintas krešulys smegenyse, atliktas šuntavimas ir kt. Visus tuos metus Eglė palaikė ryšius su kauniečiais neurochirurgais, tardavosi sesers sveikatos būklei tapus kritiška. Moteris vylėsi, kad Kauno medikams pavyks nustatyti karščiavimo priežastį. Tačiau siuntimo negavo.

„Gydytoja pareiškė, kad dėl karščiavimo Vitos į Kauną nesiųs. Jeigu noriu, galiu pati tartis su gydytojais ir vežti savo lėšomis“, – „Sekundei“ pasakojo Eglė.

Ligoninei teko nusileisti

Temperatūrai sumažėjus neįgalioji buvo išrašyta, jai nurodyta vartoti antibiotikus. Grįžusi į Šv. Juozapo globos namus Vita vėl ėmė karščiuoti.

Eglė susisiekė su Kauno neurochirurgais. Šie paprašė atvežti ligonės medicininius dokumentus. Susipažinę su Vitos ligos istorija konstatavo, kad tikslinga ją paguldyti į klinikas išsamesniems tyrimams.

„Jie neatmetė, kad karščiavimo priežastis gali būti smegenyse atsiradęs pūlinys“, – kalbėjo Eglė.

Šeimos gydytoja davė siuntimą, tačiau lengvuoju automobiliu problemiška gabenti sunkų, ant patalo gulintį ligonį. Eglė pradėjo ieškoti specialaus transporto. Moteris kreipėsi į Panevėžio teritorinę ligonių kasą ir ši tarpininkavo, kad Panevėžio ligoninė, atsisakiusi pacientę siųsti į Kauną, skirtų greitosios automobilį ją nuvežti.

Kauno klinikose Vita gulėjo kelias dienas. Įtarimas, kad karščiavimo priežastis gali būti pūlinys, nepasitvirtino. Eglės teigimu, vartojant antibiotikus, sesers būklė stabilizavosi, temperatūra nukrito. Šiuo metu merginą toliau globoja Šv. Juozapo globos namų darbuotojai.

Eglė internete parašė neigiamą atsiliepimą apie seserį gydžiusią medikę.

Kalti nesijaučia

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorių laikinai vaduojanti Violeta Smilgienė sako, kad tuo metu, kai Vita gulėjo ligoninėje, nebuvo indikacijų, kurioms esant reikėtų ją siųsti į Kauno klinikas.
Paklausta, kodėl ligoninė, jeigu nebuvo priežasties vežti merginą į Kauną, skyrė automobilį, atsakė, kad įstaiga, nenorėdama aštrinti situacijos, padarė labdarą.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Regina Venckienė nesiėmė spręsti, kiek teisūs gydytojai, atsisakę siųsti pacientę į Kauno klinikas. Pasak jos, į tai galėtų atsakyti medicininis auditas, tačiau jis nebuvo atliktas. Neįgalios merginos sesuo skundo dėl medikų veiksmų neparašė.

Eglė tai patvirtino. Moteris teigė nenorinti aštrinti konflikto, nes su gydytojais galbūt dar ne kartą reikės susidurti jos seseriai.

Pasak R. Venckienės, šiuo atveju Ligonių kasa jautė pareigą padėti nuvežti sunkų ligonį į Kauną, tad tai ir padarė.

„Buvome susisiekę su Panevėžio savivaldybės Sveikatos skyriumi. Jeigu ligoninė nebūtų skyrusi automobilio, tikriausiai būtų padėjusi Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stotis“, – „Sekundei“ paaiškino specialistė.

Esą, jeigu sunkaus ligonio gydymas stacionare užsitęsia, medikams nepavyksta pašalinti ligos simptomų, nustatyti jos priežasčių pacientas, išsamiai įvertinus jo būklę, gali būti vežamas į kitą gydymo įstaigą ligoninės transportu. R. Venckienė nepamena daugiau atvejų, kai kasai tektų tarpininkauti dėl ligonių nuvežimo į kitas gydymo įstaigas.

V. Smilgienė patikino, kad visais atvejais, kai ligoninė neturi galimybių sunkiam ligoniui suteikti reikiamos pagalbos, jis įstaigos automobiliu vežamas į Kauną ar Vilnių. Vitos atvejis buvo ne toks.

Šv. Juozapo globos namų direktorius Patrikas Skrudupis neskuba kaltinti Panevėžio ligoninės gydytojų. Jo žiniomis, Kaune Vitai gydytojai nenustatė kitokios diagnozės, nei buvo nustatyta Panevėžyje. Šv. Juozapo globos namai turi bendrosios praktikos gydytoją, slaugytojas, kineziterapeutą, jie rūpinasi globotinių sveikata. Vita yra jauniausia ir daugiausia slaugos bei priežiūros reikalinga gyventoja.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!