„Gallup“ 2014 metais gyventojų 143 šalyse klausė, ar dieną prieš tyrimą jie patyrė teigiamų emocijų. Daugiau kaip 70 proc. žmonių atsakė, kad jautė džiaugsmą, daug šypsojosi ar juokėsi, jautėsi gerai pailsėję ir jautė pagarbą iš aplinkinių. Be to, 50 proc. pripažino, kad dieną prieš apklausą jie sužinojo ar darė kažką įdomaus. Iš teigiamų atsakymų į šiuos penkis klausimus „Gallup“ sudaro teigiamų potyrių indeksą kiekvienai šaliai. 2014 metų bendras viso pasaulio indeksas siekia 71 ir nekinta jau daug metų.

Turbūt labiausiai nustebinęs dalykas tarp žemiausio indekso šalių buvo tas, kad tokiose karo draskomose šalyse kaip Afganistanas dauguma žmonių vis tiek nurodė, kad dieną prieš apklausą šypsojosi ar juokėsi – tai veikiausiai liudija žmogišką prigimtį nepalūžti. Į žemiausio indekso šalių dešimtuką dėl vieno ar dviejų punktų skirtumo taip pat pateko konfliktų krečiamas Pietų Sudanas, Ukraina ir nuo Ebolos nukentėjusi Liberija, deja, ir Lietuva. Sirija, kurios pozityvių potyrių indeksas pernai buvo pats žemiausias, į sąrašą nepateko tik dėl to, kad ataskaita pasirodė dar neišanalizavus jos duomenų. 

Regionas, kuriame gyvena mažiausiai teigiamų emocijų patiriantys žmonės, yra Artimieji Rytai ir Šiaurės Afrikos regionas (tačiau jam nepriklauso tokios šalys kaip Jungtiniai Arabų Emyratai, Bahreinas, Omanas, Kataras ir Kuveitas). Čia teigiamų potyrių indeksas siekia 59. Visų šio regiono šalių, išskyrus Saudo Arabiją, indeksas yra žemesnis už pasaulio vidurkį. Tuniso indeksas – 52 – už vidurkį yra žemesnis beveik 20 punktų. Svarbus veiksnys yra tas, kad laiku nebuvo išanalizuoti kelių Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos (Gulf Cooperation Council, GCC) šalių 2014 metų duomenys. Tarp tokių šalių pateko ir Jungtinių Arabų Emyratai, kurie visada surinkdavo nemažai balų.   

Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos (ARŠA) regione gyvenantys žmonės nurodė ne tik patiriantys mažiausiai teigiamų emocijų pasaulyje – jie patiria ir stipriausias neigiamas emocijas pasaulyje. Pernai ARŠA regionui priklausė keturios iš penkių daugiausia neigiamų emocijų patiriančių šalių, tarp jų ir Iranas, kuris, beje, pateko į žiniasklaidos akiratį už tai, kad įkalino keturis jaunus žmones, kūrusius filmuką apie laimę.   

Tačiau žemas teigiamų emocijų indeksas dar nereiškia, kad toje šalyje tvyro daug neigiamų emocijų. Pavyzdžiui, buvusiose Sovietų sąjungos šalyse žmonės paprastai nurodo patiriantys mažai teigiamų emocijų. Tačiau jų neigiamų emocijų indeksas taip pat yra vienas žemiausių pasaulyje. „Gallup“ anksčiau skelbė, kad šio regiono žmonės tiesiog neatskleidžia daug emocijų – tiek teigiamų, tiek neigiamų.   

10 laimingiausių šalių:

Laimės tyrimas

10 nelaimingiausių šalių:

Laimės tyrimas

Kaip matyti, Lietuva sąraše iš 143 šalių yra 7 nuo galo.

Implikacijos

Robertas Kennedy kadaise sakė: „Nuo bendro nacionalinio produkto nepriklauso mūsų vaikų sveikata, jų išsilavinimo kokybė ar žaidimų teikiamas džiaugsmas. Jis neatspindi nei mūsų proto, nei mūsų drąsos; nei mūsų išminties, nei mūsų mokymosi; nei mūsų aistros, nei atsidavimo savo šaliai. Trumpiau tariant, jis atspindi viską, išskyrus tai, kas suteikia prasmę mūsų gyvenimui“.   

„Gallup“ Teigiamų potyrių indeksas matuoja dalykus, kurių negali išmatuoti BVP. Be to, kad suteikia kiekybinę išraišką tokiems dalykams kaip pagarba, šypsojimasis ar juokas, įdomios žinios ar veikla, vieni svarbiausių teigiamų emocijų variklių yra tokie dalykai kaip laisvė, socialinis kapitalas ir aukojimas labdarai – visi šie dalykai suteikia prasmės gyvenimui. Pinigai taip pat daro svarbią įtaką kasdienėms žmonių emocijoms. Jungtinėse Valstijose atliktas tyrimas parodė, kad pinigai turi reikšmingos įtakos šioms emocijoms, tačiau iki tam tikro lygio. Kai žmogus pradeda uždirbti 75 tūkst. dolerių per metus, pinigų įtaka emocijoms tampa kur kas mažesnė.   

Pinigai gyvenime nėra viskas. Gvatemala yra viena skurdžiausių pasaulio šalių ir pagal vienam gyventojui tenkančią BVP dalį užima 118 vietą. Tačiau pagal teigiamas emocijas ji yra antroje vietoje. Per Tarptautinę laimės dieną galime daug ko pasimokyti iš lotynų amerikiečių: nors jie nėra turtingiausi žmonės pasaulyje, jie tikrai yra tarp pačių laimingiausiųjų.

Tyrimo metodai 

Tyrimo rezultatai buvo gauti per apklausas telefonu ar pokalbius akis į akį. Tyrimas buvo atliekamas 2014 metais 143 šalyse. Kiekvienoje valstybėje buvo apklausta maždaug 1 tūkst. gyventojų nuo 15 metų ir vyresnių. Pasaulinių rezultatų atrankos paklaida yra mažesnė negu ±1 proc., o patikimumo lygis siekia 95 proc. Atskirų šalių apklausų rezultatų paklaida varijuoja nuo ±2,1 proc. iki ±5,3 proc.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)