Medikus dar labiau šiurpina šiuo gydymu patikėjusių žmonių naivumas. Štai vienos vandenilio peroksidu prekiaujančios parduotuvės svetainėje palikti atsiliepimai – esą išgyjama net nuo neišgydomų ligų.

„Vartoju vandenilio peroksidą puse metu. Įsitikinau, kad tai tikras stebuklas. Prie dešiniojo inksto turėjau darinį 5mm, kuris dingo. Daug metų turejau gliaukomą, kuri taip pat išnyko. Daktarai negali patikėti“.

Vyras gėrė pagal instrukciją su citrinos sultimis pusę metų. Paskui tiek pat pertrauka ir vėl pakartojo. Dingo visos problemos su prostata jau antri metai“.

„Naudojau cholesterolio sumažinimui ir, patikėkit manim, labai gerai veikia“.

Kiti vandenilio peroksido gerbėjai tikino išsigydę gripą, odos problemas ar tiesiog reguliariai vartojantys vandenilio peroksidą vėžio profilaktikai.

Dienraščio „Klaipėda“ žurnalistė Asta Aleksėjūnaitė neseniai rašė, kad kad Plungėje ir Telšiuose įsikūrusiose parduotuvėlėse pirkėjams buvo siūloma gydytis maistiniu vandenilio peroksidu.

Jos kalbintas Plungės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Virginijus Gailius jai patvirtinęs, kad „vartotojams buvo siūlomi dviejų rūšių produktai – 3 ir 35 proc. vandenilio peroksido tirpalai, kurių ženklinimo etiketėse nurodyta, kad tam tikrą laiką geriant tirpalą galimas žymus sveikatos pagerėjimas. Be to, paminėtas ir vandenilio peroksido gydomasis poveikis tokioms ligoms, kaip gripas, angina, vėžiniai, grybeliniai ir kiti susirgimai“.

Pasitvirtinus šiems įtarimams, visos maistinio vandenilio peroksido pakuotės buvo paimtos iš prekybos, o informacija apie šį atvejį perduota Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai.

Gydytojas: geriausiu atveju liksite invalidai, blogiausiu – laukia mirtis

Šis nutikimas papiktino Kauno klinikų gydytoją toksikologą Joną Šurkų. Specialistas DELFI sakė: „jei žmonės taip tikrai daro, tai yra ne tai, kad nesąmonė, bet tiesiog kraupu“.

Kaip pavyzdį jis pateikė situaciją: į 6 proc. peroksido tirpalą įdėjus galastą skalpelį, jis atšimpa.

„Pagalvokite tada, kas darosi jūsų organizme“, - pasiūlė gydytojos toksikologas.

Nors dažniausiai vartojamas iki 10 proc. koncentracijos tirpalas, net 3 proc. stiprumo vandenilio peroksidas yra pavojingas tiek vaikams, tiek suaugusiems.

„Vandenilio peroksidas yra išoriniam vartojimui. Net silpnų tirpalų negalima gerti, nes naudos tai tikrai neduos. Štai, 3 proc. peroksidas naudojamas nebent šunims vimdyti, skrandžiui plauti. O žmogui gali duoti vien rimtas problemas, kurios baigtųsi ir mirtimi“ , - sakė Kauno klininkų specialistas.

Išgėrę dar stipresnio vandenilio persoksido, smalsuoliai ir lengvatikiai gali sulaukti baisių ir negrįžtamų pasekmių.

„Peroksido tirpalas virš 10 proc. yra nuodingas, gali nudeginti gleivinę ir duoti oro emboliją į smegenis. Tirpalas virš 30 proc., apie kurį rašoma minėtame straipsnyje, gali lengvai nužudyti žmogų“, - pabrėžė J. Šurkus. Gydytojas pasakojo jau senokai neturėjęs paciento, kuris ateitų išgėręs peroksido.

„Kai peroksidas patenka į kraują, išsiskiria oro burbuliukai. Buvo prieš keletą metų keli atvejai, kai žmogų teko guldyti į baro kamerą, tam, kad tuos burbuliukus kraujyje ištirpdyti. Oro embolija plaučiuose nėra dar tokia baisi tragedija, tačiau jei tai nutinka smegenyse, jei užkemšama netinkama gysla, žmogus gali likti invalidas visam gyvenimui. Jei išvis liks gyvas, aišku“, - reziumavo specialistas.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2013)