Yra kelios špinatų rūšys: špinatai plačiais lygiais lapais, špinatai garbanotais lapais ir špinatai pusiau garbanotais lapais.

Maistinės ypatybės

Špinatų galima įsigyti visus metus, bet jų sezonas – pavasaris ir vasaros pradžia (nuo kovo iki birželio). Špinatai suteikia energijos, gerina kraują. Taip yra pirmiausia todėl, kad špinatuose daug geležies, o ši reikalinga raudoniesiems kraujo kūneliams, kurie išnešioja po organizmą deguonį, taip pat reikalinga energijos gamybai ir DNR sintezei. Špinatuose taip pat yra vitaminų K, A, C, folio rūgšties, magnio, mangano, vitamino B12. Vitaminas K reikalingas kaulams, sunku rasti kitą daržovę, kurioje jo būtų tiek daug. Vitamino K yra dar ir lapiniuose kopūstuose, brokoliuose.

100 g špinatų yra 23 kalorijos, 3 g baltymų, 0 g riebalų, 4 g angliavandenių ir 2 g ląstelienos.

Patarimas: jei gaminate, atsiminkite, kad iš špinatų išgaruoja vanduo, tad jų sumažėja.

Itin tinka vegetarams ir besilaukiančioms moterims

Tamsiai žalia spalva rodo, kad špinatuose daug chlorofilo ir karotenoidų (beta karotino, liuteino ir zeksantino). Šie fitochemikalai turi antiuždegiminių ir antivėžinių ypatybių, yra labai vertingi akims, saugo nuo kataraktos.

Špinatuose daug geležies, bet ne tiek, kiek sklando gandai. Be to, geležis būna dviejų tipų: hemo geležis ir ne hemo geležis. Hemo geležies yra gyvūniniuose produktuose, tai geriausiai pasisavinama geležis. Ne hemo geležies yra augaluose (kaip antai, špinatuose), ją organizmui kiek sunkiau įsisavinti. Tačiau vegetarams, kuriems trūksta geležies, ir besilaukiančioms moterims patariama valgyti daug špinatų ir kitų tamsiai žalių lapinių daržovių.

Dar daugiau - prancūzų mokslininkai pavadino špinatus pilvo šluota. Tyrimai rodo, kad špinatai šalina iš organizmo šlakus.

Kaip išsirinkti ir kaip laikyti špinatus

Švieži špinatai būna tamsiai ar vidutinio žalumo, jie turi atrodyti švieži, neapvytę. Špinatus reikia laikyti plastmasinėje dėžutėje su dangteliu, šaldytuve jie gali išbūti iki keturių dienų. Prieš dedant į šaldytuvą špinatų neplaukite, nes jie greičiau suges. Švariai nuplaukite prieš valgydami.
Kad špinatai neprarastų visų maistingų medžiagų, geriau gaminti juos garuose nei virti.

Patarimas: galima nusipirkti ir šaldytų špinatų, jų rasite prie kitų šaldytų daržovių.

Saugumas

Špinatuose daug oksalo rūgšties, tad turintiems ar turėjusiems akmenų inkstuose reikėtų būti atsargiems. Laikantis dietos su mažai oksalo rūgšties, patariama per dieną suvartoti ne daugiau nei 50 miligramų oksalo rūgšties. Špinatuose yra daugiau nei 50 miligramų oksalo rūgšties, tad tokiu atveju geriau špinatų vengti. Tiesa, manoma, kad termiškai apdorojus špinatus, oksalo rūgšties juose sumažėja.

Patarimai, kaip gaminti

Špinatai puikiai dera su česnakais, taip pat su pieno produktais, žuvimi ir mėsa. Špinatus galite troškinti ar tiesiog dėti į sriubas, į salotas.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)