Antsvoris ir nutukimas, aukštas kraujospūdis, didelė gliukozės koncentracija ir didelis cholesterolio kiekis kraujyje yra keturios iš dešimties dažniausių mirčių priežasčių pasaulyje. Jos siejamos su nesveika mityba.

Pasaulio vartotojų federacija „Consumers International“ pažymi, kad visi vartotojai nusipelnė teisės ne tik į maistą, bet ir į sveikatai palankų maistą. Nutukimo, diabeto, kraujotakos ligų, kai kurių vėžio rūšių ir kitų su mityba siejamų ligų plitimas tampa didele tarptautine visuomenės sveikatos krize.

Vartotojai ir jų pasirinkimas yra labai svarbūs sprendžiant šią problemą. Sveikatai nepalankių maisto produktų gausa, jų prieinamumas (ypač kainos atžvilgiu), aktyvios pardavimų strategijos ir informacijos vartotojams stygius apsunkina sveikatai palankių maisto produktų pasirinkimą.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai pažymi, kad, ypač, džiugina tai, kad vartotojus labai domina mitybos įtaka sveikatai, individualius poreikius atitinkančių maisto produktų pasirinkimo klausimai.

Anot specialistų, maisto produktų ženklinimas nurodant maistinę vertę, – tai vienas iš svarbių būdų siekiant informuoti vartotojus apie maisto produktų sudėtį ir padėti jiems rinktis turint pakankamai informacijos.

Maisto produkto maistingumo deklaracija – tai informacija apie maisto produktų energinę vertę ir tam tikras jų sudėtyje esančias maistines medžiagas. NMVRVI specialistai primena, kad pasirenkant maisto produktus reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į energinę vertę, bet ypač į tokius sveikatai svarbius mitybos faktorius kaip sočiųjų riebalų, cukrų ar druskos kiekis.

Maisto produktų etiketėse maistingumo deklaraciją privaloma nurodyti nuo 2016 m. gruodžio 13 d. Šiuo metu maistingumo deklaraciją reikia nurodyti tik tuomet, kai pateikiami taip vadinami teiginiai apie maisto produkto maistingumą, pvz., „skaidulinių medžiagų šaltinis“, „daug kalcio“ ir kt.
Privalomoje maistingumo deklaracijoje nurodoma ši informacija:

energinė vertė,
• riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekiai.

Maistingumo deklaracija nurodoma 100 g arba 100 ml maisto produkto, o papildomai gali būti nurodoma 1 porcijai.

Privalomos maistingumo deklaracijos turinys gali būti papildytas nurodant vienos arba kelių šių medžiagų kiekius: mononesočiųjų riebalų rūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, poliolių, krakmolo, skaidulinių medžiagų, vitaminų ar mineralinių medžiagų.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai skatina vartotojus domėtis maisto produktų etiketėse pateikta ženklinimo informacija, rinktis ne tik skanius, nebrangius, bet, svarbiausia – sveikatai palankius maisto produktus.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)