Tokios sunkiai įsivaizduojamos aplinkybės paaiškėjo teismui išnagrinėjus civilinę bylą, kurią plastines operacijas teikiančiai Kauno bendrovei iškėlė nukentėjusiosios mergaitės motina – ji teigė, kad pas plastikos chirurgą užsakė dukros ausų kaušelių korekcijos operaciją, po kurios viena nepilnametės ausis dar labiau atvėpo.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad teikdama medicinos paslaugas gydymo įstaiga neužtikrino maksimalaus atidumo, rūpestingumo, atsargumo ir kvalifikuotumo laipsnio, nesuteikė stacionarinės ir ambulatorinės pooperacinės slaugos, perrišimų bei kitų procedūrų.

Teismas mano, kad nepilnametė dėl nekokybiškai suteiktų paslaugų patyrė neturtinę žalą, kurią privalo atlyginti plastikos chirurgijos klinika – nors nukentėjusioji prašė priteisti beveik 5,8 tūkst. eurų (20 tūkst. litų), jos žala buvo įvertinta tik beveik 1,5 tūkst. Eur (5 tūkst. Lt).

Teisėjų kolegija taip pat atkreipė dėmesį, kad po nesėkmingos operacijos susidariusi ausų deformacija gali būti pašalinta, atlikus kitą plastinės atstatomosios chirurgijos operaciją. 

„Patyrus tam reikalingų išlaidų, ieškovė turėtų pagrindą įstatymo nustatyta tvarka reikalauti turtinės žalos atlyginimo“, – pažymėjo teismas.

Sumažindamas neturtinės žalos atlyginimą teismas taip pat nurodė, kad nepilnametė dar iki operacijos dėl natūralios ausų padėties susidurdavo su nepatogumais, o ją operavusi klinika stengėsi ištaisyti savo klaidą, grąžino už operaciją sumokėtas lėšas bei siūlė atlikti dar vieną operaciją ir pašalinti atsiradusius padarinius.

Kreipdamasi į teismą ieškovė nurodė, kad plastikos chirurgijos gydytojas nepilnametei atliko ausų kaušelių korekciją. Anot jos, prieš operaciją nei nepilnametė, nei jos motina apie galimas komplikacijas, kitas grėsmes įspėtos nebuvo.

„Po ausų operacijos man prasidėjo uždegimas, pooperacinės siūlės negijo, pūliavo – apilankymo dėl kilusių komplikacijų pas gydytoją metu chirurgas nurodė, kad išvalys pooperacines siūles, bet iš tiesų jis atliko dar vieną ausų operaciją, po kurios jose atsirado skersinis pjūvis, ausys tapo asimetriškos, o viena iš ausų liko ne tik atlėpusi, bet ir deformuota operacinio rando, įlinkusi kaušelio viduryje“, – teigė ieškovė.

Ji pažymėjo, kad sutikimo atlikti antrą operaciją niekas nedavė.

„Po operacijų išliko liekamieji reiškiniai – ausys asimetriškos, kairioji ausis atrodo blogiau, nei iki operacijos“, – ieškovė tvirtno, kad dėl pablogėjusio estetinio vaizdo sumažėjo jos bendravimo su bendraamžiais galimybės, ji patiria patyčias dėl asimetriškų randuotų ausų.

„Nėra garantijų, kad atlikus pakartotinę plastinę rekonstrukcinę operaciją, bus išspręstos ausų asimetriškumo ir randų problemos“, – nepilnametė prisipažino, kad po atliktų operacijų tapo irzli, jautri, neadekvačiai reaguoja į aplinkinių kalbas.

Tuo metu chirurgijos centras, kuriame buvo operuojama nepilnametė, teismui nurodė, kad su nepilnamete ir jos įstatymine atstove buvo bendradarbiauta, grąžinti už operaciją sumokėti pinigai.

Nepilnametė iki šiol nėra pasidariusi kitos plastinės operacijos, kas patvirtina, kad jos išgyvenimai yra labiau hipotetinio, nei realaus pobūdžio, o minimalūs abiejų ausų skirtumai negali sukelti tokių kančių, kurias ji nurodo“, – teigė plastikos chirurgijos centro atstovai.

Jų teigimu, pooperacines kontraindikacijas sukėlė ausų nepriežiūra pagal paskirtą gydymą pooperaciniu režimu.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)