Per didelis suvartojamos druskos kiekis gali pakenkti kraujagyslėms, inkstams ir smegenims net ir tais atvejais, kai žmogaus kraujospūdis nėra padidėjęs. 

Natris svarbus skysčių balanso ir stabilios organizmo būklės užtikrinimui, rašo „International Business Times“. 

Tyrime teigiama, kad JAV gyventojai vartoja šešis kartus daugiau druskos nei reikėtų, dėl to daugelis susiduria su padidėjusio kraujospūdžio problema. 

Šio tyrimo apžvalgą ketinama publikuoti kovo 17 d. leidinyje „The Journal Of The American College Of Cardiology“. 

Neigiamas poveikis arterijoms – tai sumažėjęs endotelio, vidinio kraujagyslių sluoksnio, funkcionavimas. Endoteliocitai dalyvauja kraujo krešėjimo, trombocitų adhezijos procesuose, o taip pat reikalingi tinkamam imuninės sistemos veikimui užtikrinti. Be to, per didelis suvartojamos druskos kiekis gali sukelti arterijų sukietėjimą. 

Anksčiau šiai sričiai tirti atliktas tyrimas parodė, kad per didelis druskos vartojimas silpnina nuo endotelio būklės priklausomą defliacijos procesą, o taip pat ir sklandų kapiliarų darbą. Abiem atvejais padariniai nepriklauso nuo kraujospūdžio pokyčių. 

„Didelio druskos kiekio vartojimas taip pat gali sukelti kairiojo skilvelio hipertrofiją arba raumeninio audinio išvešėjimą, kuris iš pagrindinės siurblinės kameros virsta sienele“, - sakė Davidas Edwardsas iš Delavero universiteto. „Kai kameros sienelės sustorėja, jos pasidaro mažiau paslankios, o galiausiai širdis nebegali atlikti savo funkcijų tinkamai“, - apie grėsmes kalbėjo D. Edwardsas. 

Didelis suvartojamos druskos kiekis taip pat siejamas su inkstų funkcijos sumažėjimu ir nežymiu kraujospūdžio padidėjimu. 

Pernelyg didelis druskos vartojimas taip pat gali pakenkti ir simpatinei nervų sistemai, o tai savo ruožtu gali sutrikdyti žmogaus organizmo reakciją – ji gali tapti perdėta. 

Rekomenduojamas kiekis 

JAV širdies ligų asociacija rekomenduoja per parą natrio suvartoti ne daugiau kaip 1,5 g.
JK ir JAV mitybos rekomendacijose teigiama, kad suaugusiems gyventojams per parą derėtų suvartoti mažiau nei 6 g druskos (arba 2,4 g natrio). 

Šiuo metu per parą JK gyventojas vidutiniškai suvartoja 8,6 g druskos. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad pasaulinis druskos suvartojimo vidurkis – 3,95 g per parą), o tai beveik dvigubai viršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamą 2 g normą. 

„Apie 70 proc. druskos kiekio gauname iš perdirbtų maisto produktų, įskaitant ir tuos produktus, kurie mums neatrodo sūrūs, pavyzdžiui, duonos ir kruopų“, - patikino Williamas Weintraubas iš „Christiana Care“.   

„Be to, restoranuose tiekiamame maiste paprastai būna daugiau druskos nei maiste, kuris pagamintas namuose. Taigi rečiau lankantis restoranuose galima sumažinti suvartojamos druskos kiekį, ypač jei namuose gaminamo maisto skoniui gerinti naudojami prieskoniai ir žolelės“, - pridūrė jis. 

Neseniai JAV atliktas tyrimas, skirtas ištirti dešimties metų vyresnio amžiaus žmonių mirtingumo rodiklius ir jų sąsajas su druskos vartojimu. Atlikus tyrimą joks reikšmingas skirtumas tarp tų, kurie per parą suvartodavo 1,5 g natrio, tų, kurie per parą suvartodavo 1,5-2 g natrio ir netgi tų, kurie per parą suvartodavo daugiau nei 2,3 g natrio, nenustatytas. 

Dar anksčiau tyrimą atlikę McMaster universiteto mokslininkai nustatė, kad rizika patirti širdies smūgį didėja tarp mažiau nei 3 g natrio per perą suvartojančių asmenų. 

Tufts universiteto atliktas tyrimas, apėmęs 187 pasaulio šalių gyventojus, parodė, kad kas dešimto nuo širdies ir kraujagyslių ligų mirusio asmens gyvybę nusineša per didelis suvartojamos druskos kiekis.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)