Sloga truko 56 dienas. Tačiau jau trečias mėnuo po to, kai ji baigėsi, ir vis neatgaunu nei uoslės, nei skonio pojūčių. Kas tai galėtų būti? Gydžiausi tepdama nosį įvairiais tepalais, gėriau visas įmanomas tabletes nuo peršalimo, gripo. Kai nuėjau pas gydytoją, ji paskyrė lašelius ir vienąkart per savaitę liepė po nosimi tepti tokiu tepaliuku, kurio sudėtyje yra sidabro. Tačiau iki pat šiolei pojūčiai nesugrįžo. Kodėl?“,  rašė moteris.

Jai atsako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytojas otorinolaringologas, doc. Saulius Vaitkus. 

„Pirmiausiai, komentuoti kito mediko gydymą būtų neetiška. Sloga, kuri praeina per 5–6 dienas yra peršalimo išraiška. Paprastai nuo tokios slogos jokių komplikacijų nebūna. Moters išvardintus simptomus galima priskirti gripui. Panašu, kad būtent virusas pakenkė jos jutiminiams nervams“, – sakė specialistas.

Sergant gripu, labai susilpnėja apsauginės žmogaus organizmo funkcijos, dėl to gali kilti rimtų komplikacijų. Tuo metu peršalimas itin vargina, tačiau dažniausiai rimtų sveikatos problemų nesukelia.

„Peršalimą sukelia rino–, adeno–, koronarovirusai ir kt. Virusinė sloga turi tris stadijas – sausoji, kuri tęsiasi nuo poros valandų iki poros dienų. Požymiai – kutenimas, perštėjimas už nosiaryklės. Paskui atsiranda nosies užgulimas, kankinantis iki poros parų ir tada atsiranda tekėjimas iš nosies. Jis būna vandeningas, gali būti gleivės, pūliai, bet dažniausiai per 5–6 dienas tai praeina. Slogos metu uoslė gali būti sutrikusi, bet rinoviruso metu labai retai pakenkiamas uoslės analizatorius ar skonis“, –pastebėjo S. Vaitkus.

Gydytojo teigimu, aprašyta situacija būdinga gripui, tačiau komplikacijos dažniau kerta plaučiams.

Dažniausios peršalimo komplikacijos yra ūminis rinosinusitas, angina ir kt. Kai peršalus ar sergant alergine sloga angos, jungiančios ančius su nosies ertme, užsikemša, tai tampa uždegimo priežastimi – susergama rinosinusitu. „Jis dažniau kyla kaktiniame arba žandiniame antyje ir priekinėse etomoidalinėse ląstelėse, tačiau jam diagnozuoti turi atitikti bent du simptomai. Ligos pradžioje paburksta nosies gleivinė, atsiranda žalsvų tirštų išskyrų, skauda akis, galvą, skruostuose jaučiamas dantų gėlimą primenantis skausmas. Dar vėliau darosi sunku kvėpuoti pro nosį. Visa tai gali baigtis baisiomis komplikacijomis – pūliniais akiduobėse, kaukolės ertmėje, lėtinėmis obstrukcinėmis plaučių ligomis“, – perspėjo Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytojas.

Peršalimas taip pat gali sukelti trachėjų ar bronchų uždegimą. Bronchitas pasireiškia nestipriu sausu kosuliu, nedidele temperatūra. Sudėtingos komplikacijos būna atsiradus akiduobės uždegimui. Į akiduobę infekcija gali patekti labai greitai, nes tarp nosies ir akiduobės tėra plonos kaulinės pertvarėlės. Ši komplikacija gali baigtis net aklumu. Pūliai taip pat gali prasiveržti ir į smegenis, o tai gali sukelti meningitą.

„Tad jei moters sloga tęsėsi iki 10–ies dienų, tai galėjo būti lengvos formos sinusitas. Būtent jį ir išduoda uoslės susilpnėjimas. Vargu ar moteriai buvo tik peršalimas ir vargu, ar ji tikrai išsigydė slogą. Nuo gripo pasitaiko, kad nei uoslė, nei skonis niekada ir nebeatsistato. Tai, kad uoslė neatsistato, gali reikšti auglį nosies ertmėje. Uoslės netekimas šiaip yra grindžiamas oro nepratekėjimu. Jei oras nosimi „vaikšto“ laisvai, reikia ieškoti, kas pakenkė receptoriui. Tai gali būti ir cheminės medžiagos, ir trauminiai ar virusiniai dalykai“, – vardijo S. Vaitkus.

„Bet kadangi moteris teigia, kad jai dingo ir uoslė, ir skonis, vadinasi, yra gilūs pakenkimai kaukolės ertmėje“, - reziumavo specialistas. Paklaustas, ar šių metų ūminiai susirgimai pasižymi dramatiškomis komplikacijomis, gydytojas tai paneigė.

Sloguojant būtina naudoti daug skysčių, plauti nosį, t. y. neleisti sekretui užsistovėti nosyje. Šios procedūros padeda sumažinti nosies užsikimšimą. Tačiau pagrindinis vaistas nuo slogos – poilsis. Tuo metu svarbiausia sinusito gydymo priemonė yra antibiotikai.

S. Vaitkus dar kartą perspėjo, kad antibiotikai yra veiksmingi tik kovojant su bakterine infekcija arba jos sukeltais simptomais. Jeigu peršalimo simptomus sukėlė virusas, tuomet antibiotikai ligos simptomų nesumažins. Skaitytojai Ingai rekomenduojama kuo greičiau dar kartą kreiptis į specialistus, priešingu atveju pasekmės gali būti negrįžtamos.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)