Jie manė, kad šios medžiagos gali atakuoti svarbius vėžinių ląstelių baltymus, kurie sukelia užprogramuotą ląstelės mirtį, vadinamą apoptoze. Mokslininkai nusprendė patikrinti šią hipotezę.   

„Mums reikėjo nustatyti, ar oleokantalai daro įtaką šiam baltymui ir priverčia ląsteles žūti“, - sakė Rutgerso Aplinkos ir biologijos mokslų mokyklos mitybos profesorius Paulas Breslinas ir vienas iš naujos studijos, pasirodžiusios žurnale „Molecular and Cellular Oncology“, autorių.   

Žūsta per pusvalandį

Padengę vėžines ląsteles oleokantalais, tyrinėtojai pastebėjo, kad jos žūsta labai greitai – vos per 30 – 60 min. Užprogramuota ląstelės mirtis trunka nuo 16 iki 24 valandų, taigi mokslininkai suprato, kad kažkas kitas verčia vėžio ląsteles žūti.   

Jie nustatė, kad vėžio ląsteles pražudo jų pačių fermentai. Oleokantalai praduria vėžio ląstelių pūsleles, kuriose kaupiasi ląstelės atliekos – savotišką ląstelės „šiukšlių dėžę“ ar „atliekų perdirbimo centrą“.   

Šios pūslelės, vadinamos lizosomomis, vėžinėse ląstelėse būna didesnės, negu sveikosiose. Jose būna daug atliekų.   

„Kai tik atveri vieną iš tokių dalykų, išsiveržia visas pragaras“, - sakė P. Breslinas. 

Puiku tai, kad šie alyvuogių aliejaus komponentai nedaro žalos sveikoms ląstelėms – jie tik laikinai sustabdo jų gyvavimo ciklą, arba „jas užmigdo“, pažymi profesorius. Po dienos sveikosios ląstelės vėl pradeda funkcionuoti. 

Kitas žingsnis būtų palikti laboratorines sąlygas ir pažiūrėti, ar oleokantalai gali sunaikinti vėžio ląsteles ir sumažinti auglius gyvūnams, teigia Davidas Fosteris iš Hunterio koledžo.   

„Taip pat turime išsiaiškinti, kodėl vėžinės ląstelės oleokantalams yra jautresnės už nevėžines ląsteles“, – sakė jis.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)