Sveiko žmogaus organizme yra 100 trilijonų bakterijų. Mūsų laikais dažnai naudojami namų apyvokos produktai, kosmetika, antibiotikai ir cheminių medžiagų kupinas greitas maistas kenkia organizmui ir žudo gerąsias bakterijas, dėl to atsiranda sveikatos sutrikimų ir ligų.
Laimei, fermentuoti produktai gali atkurti virškinimo sistemos balansą, kad organizmas ir vėl būtų sveikas. 

Laktofermentacija – tai procesas, kurio metu mikroorganizmai – bakterijos, mielės ar pelėsiai suskaido maiste esančius baltymus ir angliavandenius. Vykstant šiam procesui maisto produktuose išsaugoma pieno rūgštis, enzimai, vitaminai, omega-3 rūgštys ir probiotikai.
Nors maisto fermentavimas – nuo seno žinoma technologija, kurią naudojo beveik visų kultūrų atstovai, šiais laikais tokius produktus pakeitė perdirbtas maistas. 

Kuo naudingas fermentuotas maistas?

Fermentuoti maisto produktai naudingi sveikatai. Vartojant tokius produktus į virškinimo sistemą patenka gerųjų bakterijų, padedančių atkurti jų balansą organizme. Šios bakterijos teigiamai veikia žarnyną, padeda imuninei bei nervų sistemoms. 

Derinami su sveikų produktų dieta fermentuoti produktai padeda žmogaus organizmui įsisavinti daugiau maistingųjų medžiagų iš vartojamų produktų. Vis dėlto fermentuoti produktai ne tik padeda įsisavinti daugiau maistinių medžiagų iš kitų suvartojamų produktų, tačiau taip pat ir patys praturtina organizmą maistingomis medžiagomis – B vitaminais, omega-3 riebalų rūgštimis, enzimais ir pieno rūgštimi. 

Pieno rūgšties fermentacijos procesas suteikia galimybę saugoti maisto produktus ilgesnį laiką, neprarandant maistingų medžiagų. Be to, šis procesas nėra brangus – jis prieinamas ir namų sąlygomis. 

10 naudingiausių fermentuotų produktų 

Jogurte ir kefyre yra naudingų kultūrų. Vis dėlto patartina nepamiršti, kad pirktiniame jogurte ir kefyre dažnai būna daug priedų ir cukraus, todėl derėtų pirkti jogurtą be priedų ir tada jį skaninti savarankiškai namuose. Jei stengiatės vengti pieno produktų, išmėginkite kokosų jogurtą. Jogurtas – vienas iš superproduktų, minimas elektorinėje knygoje apie supermaistą. Ši knyga – tai dalis „Natural Health Revolution Program“, kuri yra skirta siekti sveikatos, mitybos ir svorio metimo tikslų.   

Kombucha“ – fermentuota juodoji arbata, kurios sudėtyje daug virškinimui naudingų mikroorganizmų. 

„Sauerkraut“ – fermentuoti lengvai paruošiami kopūstai. Tik nepamirškite juos paskaninti druska. Marinuotas daržoves mėgsta daugelis. Mūsų dienomis jos dažniausiai gaminamos su actu. 

Miso“ – iš fermentuotų sojų pupelių ir grūdų gaminama pasta, kurioje gausu svarbių mineralų, vitaminų ir žmogaus organizmui naudingų mikroorganizmų. 

„Tempe“ – dar vienas sojų pupelių produktas, kuriame gausu baltymų ir amino rūgščių. 

„Kimči“ – tradicinis korėjietiškas patiekalas, gaminamas iš fermentuotų kopūstų. Šis patiekalas skoniu primena „Sauerkraut“, tik yra aštresnis. 

Žuvies padažas gaminamas iš sumaltos žuvies ir druskos. Pirkite geros kokybės padažą, nes kai kurie iš jų gaminami vietoje natūralios fermentacijos pasitelkus cheminį procesą. 

Actas gaminamas fermentuojant vyrą ar sidrą ir tam panaudojant bakterijų kultūras.

Fermentuotas sviestas ar sūris gaminamas iš sūdyto pieno arba grietinėlės. 

Namuose pagaminti fermentuoti produktai pigesni, tačiau nusprendę jų nusipirkti būtinai įsitikinkite, kad jie yra termiškai neapdoroti ir nepasterizuoti, nes pasterizacijos metu gerosios bakterijos žūsta. 

Nuspendę įtraukti daugiau fermentuotų produktų į savo racioną tam, kad pagerintumėte žarnyno florą, pradėkite tai daryti pamažu, kad jūsų organizmas spėtų priprasti prie naujovių.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)