Paskelbta ataskaita buvo paremta mokslinės literatūros analize, kurios metu buvo aiškinamasi, ar vieni ingredientai yra pavojingesni už kitus kalbant apie diabetą.

Mokslininkai taip pat norėjo užginčyti teiginį, kad visos žmogaus su maistu gaunamos kalorijos yra vienodos.

Siekdami tai užginčyti minėti mokslininkai palygino angliavandenių poveikį organizmui gaunant panašių kalorijų. Jie palygino krakmolą, gryną gliukozę ir laktozę su įprastu cukrumi ir fruktoze, kurios natūraliai yra vaisiuose, tačiau kuri dažnai yra vartojama kaip saldiklis.

Mokslininkai nustatė, kad pridėtinis cukrus daro gerokai didesnę žalą. Fruktozė siejama su blogėjančiu insulino rodikliu bei didėjančiu gliukozės netoleravimu, kas iš esmės yra priešdiabetinė būklė. Ji taip pat skatina pavojingų riebalų kaupimąsi pilvo srityje, o taip pat skatina organizme uždegimą bei aukštą kraujospūdį.

„Mes aiškiai parodėme, kad cukrus yra pagrindinė diabeto priežastis, – sakė tyrimui vadovavęs širdies ir kraujagyslių specialistas iš „Saint Luke’s Mid America“ širdies ligų instituto Jamesas DiNicolantonio. – Iš cukraus gaunamos kalorijos yra gerokai pavojingesnės.“

J. DiNicolantonio ir jo kolegos sako, kad dabartinės mitybos gairės yra kenksmingos, nes rekomenduoja vartoti nesveiką kiekį cukraus. Pavyzdžiui, Medicinos institutas sako, kad pridėtinis cukrus gali sudaryti iki 25 proc. mūsų gaunamų kalorijų. O 2010-ųjų metų Mitybos gairėje amerikiečiams sakoma, kad normalu iš pridėtinio cukraus gauti iki 19 proc. kalorijų.

Tai gerokai skiriasi nuo Amerikos širdies asociacijos rekomendacijų, kuriose sakoma, kad per dieną moterims nerekomenduojama suvartoti daugiau nei šešis, o vyrams – devynis arbatinius šaukštelius cukraus. Pasaulio sveikatos organizacija yra pasiūliusi nustatyti, kad žmogui per dieną nerekomenduojama iš cukraus gauti daugiau nei 5 proc. kalorijų.

„Mūsų analizuoti moksliniai tyrimai aiškiai rodo, kad padidinę iš cukraus gaunamų kalorijų kiekį nuo vos 5 proc. iki 18 proc., gerokai pakenkiame medžiagų apykaitai ir skatiname priešdiabetinę būklę ir patį diabetą, – sakė J. DiNicolantonio. – Iš tiesų tas padidėjimas yra dvigubas.“

Tai jau ne pirmas kartas, kai cukrus apkaltinamas dėl žalos žmonių sveikatai.

„Mes privalome suvokti, kad prie nutukimo ir diabeto priveda ne per didelis kalorijų suvartojimas, – sakė J. DiNicolantonio. – Prie to priveda rafinuoti angliavandeniai ir pridėtinis cukrus, kurie sukelia atsparumą insulinui ir diabetą. Dėl to didėja insulino kiekis ir žmogus tunka.“

Anot J. DiNicolantonio, valdžia turi subsidijuoti sveikus maisto produktus ir skatinti žmones mažiau vartoti perdirbto maisto ir daugiau vartoti natūralių maisto produktų. Mokslininko nuomone, būtina uždrausti prekybą saldžiais gazuotais gėrimais mokyklose ir ligoninėse, taip pat būtina apsvarstyti galimybę ant tokių gėrimų klijuoti specialius perspėjimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)