Vienas iš šių technologijų keliamų pavojų – toksiškų žuvusių piktybinių auglių liekanų neigiamas poveikis sveikiems audiniams. Toks šalutinis poveikis gali kliudyti šių technologijų reglamentaciniam patvirtinimui, jei nepavyktų įveikti šio šalutinio poveikio. Šią informaciją patvirtina tiek mokslininkai, tiek ir farmacijos įmonių vadovai, rašo „The Business Insider“. 

Kai kuriuose tyrimuose du nauji metodai, žinomi CAR T ląstelių ir bispecifinių antikūnų pavadinimais, padėjo visiškai panaikinti nuo 40 iki 90 proc. kraujo vėžio pėdsakų pacientams, kurie jau nebeturėjo jokių vilčių. Šių vaistų gamintojai per metus gali susižerti dešimtis milijardų JAV dolerių, ypač tuo atveju, jei šie vaistai padės gydyti kietųjų audinių navikus mirtina liga sergantiems pacientams. 

CAR T ląstelės, dar vadinamos T ląstelių antigenų receptoriais, – tai ląstelės, gautos iš organizmo ir pasitelkus genų inžineriją sujungtos su antikūno fragmentu, atpažįstančiu tam tikrą naviko baltymą. T ląstelės – tai itin veiksmingai su liga kovojantys baltieji kraujo kūneliai. Sukurtas vaistas praturtintas itin dideliu T ląstelių kiekiu ir antikūno gebėjimu aptikti naviką. 

Bispecifiniai antikūnai – tai įprastų antikūnių variacija, Y formos baltymai, kurių dvi jungtys pačiumpa vėžinę ląstelę. Viena iš bispecifinio antikūno jungčių paprastai pagriebia vėžinę ląstelę, o kita jungtis tuo metu pasitelkusi T ląstelę suveda didžiausius priešus. T ląstelė naviko ląstelėje suformuoja ertmes, į kurias sušvirkščiami mirtini enzimai. Įprastiniai antikūnai paprastai tiesiogiai neįdarbina T ląstelių. 

Naviko ląsteles naikinančios T ląstelių jėgos panaudojimas suteikia galimybę stipriai padidinti šių antikūnų potencialą“, - patikino „Memorial Sloan Kettering“ vėžio tyrimų centro Molekulinės farmakologijos skyriaus vadovas gydytojas Davidas Scheinbergas. 

Investuotojų susižavėjimas šiais terapijos būdais prisidėjo prie didžiųjų įmonių susidomėjimo, o taip pat paskatino mažesnių įmonių akcijų kainų augimą.  

„Renkamės tuos pacientus, kuriems nepadėjo joks kitas gydymas, jokie chemoterapijos variantai, tuos, kuriems gyventi liko nuo dviejų iki šešių mėnesių. Skiriame jiems CAR, o po trijų ar keturių savaičių didžiuliai navikai tiesiog ištirpsta“, - pasakojo „Kite“ vykdomasis direktorius Arie Belldugrunas.

Jei bus patvirtinta, CAR T ląstelių terapijos kaina vienam pacientui siektų 300-500 tūkst. JAV dolerių (267-445 tūkst. eurų). Tokiu būdu ši terapija taptų viena brangiausių pasaulyje, o draudikams būtų mestas iššūkis šią terapiją apmokėti, mano „E Squared Asset Management“ atstovas Lesas Funtleyderis. Gydymo bispeficiniais antikūnais kaina galėtų siekti 200 tūkst. JAV dolerių (177 tūkst. eurų), o gal ir daugiau. 

Šis gydymas eksperimentiniais vaistais gali sukelti keletą šalutinių poveikių. Vėžinių ląstelių naikinimo procese vaistai ir yrančio naviko ląstelės išskiria uždegimą sukeliančias medžiagas – citokinus, kurie patenka į kraujo apytakos sistemą, gali sukelti karščiavimą, žemą kraujospūdį, ir gyvybei pavojingą širdies ritmo padažnėjimą. 

JAV maisto ir vaistų administracijos Ląstelių, audinių ir genų terapijos skyriaus komandos vadovo daktaro Bindu George‘o teigimu, dėl savo unikalios struktūros ir veikimo principo gana sudėtinga nuspėti, ar šis vaistas veikia tinkamai. B. George‘as pavadino CAR T vaistus turbūt įdomiausia pastaruoju metu sukurta technologija. 

Daugelis CAR T ląstelių ir bispecifinių antikūnų aptinka vėžines ląsteles pagal tam tikrą baltymą CD19, atsirandantį organizme sergant limfoma ar leukemija. Kadangi tas pats baltymas aptinkamas ir nevėžinėse ląstelėse, šie vaistai gali veikti netinkamai ir nusitaikyti į sveikus audinius. 

„Didžiausią nerimą mums kelia į pažeidimo taikinį nenukreiptas toksiškas poveikis, kurio nesitikima ir kurio priežastys nėra žinomos“, - patikino B. George‘as. „Mums gali tekti kreiptis dėl papildomos informacijos, jei prireiktų išsiaiškinti, iš kur kyla šis toksiškas efektas, kuris organas už tai yra atsakingas, o tada tiesiogine prasme tektų grįžti į pradžią“, - nelinksmas gresiančias perspektyvas vardijo jis.

Mėginimai suvaldyti galingą vaistą

Mokslininkai skiria priešuždegiminių vaistų, norėdami suvaldyti kai kurias neigiamas organizmo reakcijas, tačiau ne visada šios priemonės būna veiksmingos. Tyrimus dėl gydymo CAR T ląstelėmis ne Hodžkino limfoma sergantiems pacientams finansuojanti įmonė nedelsdama sustabdė šiuos bandymus, kai du pacientai mirė. 

Skirtingai nuo antikūnų, pasišalinančių iš organizmo po kelių dienų ar savaičių, genetinės inžinerijos būdu sukurtos CAR T ląstelės kraujo apytakos sistemoje gali likti kelerius metus, o gal net ir visą gyvenimą. Manoma, kad kartu su teigiamais dalykais, tai sukelia ir tam tikrus pavojus. 

„Gali prasidėti sveikų audinių atmetimo, organų naikinimo procesas ar kilti autoimuninė liga, o to nenori niekas“, - patikino CAR metodo pradininkas profesorius iš Weizmanno instituto Izraelyje Zeligas Eshharas.   

Norėdami sumažinti kylantį pavojų mokslininkai mėgina praturtinti CAR T ląsteles „savižudybės jungikliais“, kad šios susidorojusios su vėžiu susinaikintų. 

Šiuo metu atliekami tyrimai su mažiausiai 30 bispecifinių antikūnų. Vis daugiau įmonių prisideda prie rungtynių dėl teisės vadintis pirmąja CAR T terapiją taikyti pradėjusia įmone. 

Brangus gydymas

JAV maisto ir vaistų administracija gruodžio mėn. patvirtino pirmąją 178 tūkst. JAV dolerių (158 tūkst. eurų) gydymo programą „Blincyto“ bispecifiniu antikūnu. Šis gydymas bus skirtas limfoblastinės leukemijos atvejui, nepasidavusiam jokiam kitam anksčiau taikytam gydymui.   

Trečdaliui pacientų, dalyvavusių atliktame tyrime, per beveik septynių mėnesių laikotarpį po mėnesį trukusio gydymo šiais vaistais nebuvo nustatyta jokių pastebimų vėžio požymių. Svarbiausias dalykas, kurio tikimasi taikant gydymą naujuoju vaistu - išsaugoti pacientų gyvybes iki to laiko, kai jiems jau bus galima atlikti kamieninių ląstelių transplantaciją, suteiksiančią jiems viltį pasveikti. Gydymas CAR T ląstelėmis – tai galimybė išsaugoti gyvybes tų, kuriems vilčių nebėra daug. 

„Jei gydytojai ir specialistai išmoks kontroliuoti šį itin galingą ginklą, CAR T ląstelės gali padėti išsaugoti šimtus tūkstančių JAV gyventojų gyvybių“, - įsitikinęs vienas iš Tel Avive įsikūrusios medicinos fondo organizacijos vadovų Ori Hershkowitzas. 

Kitos firmos atliktas tyrimas parodė, kad 27 iš 30 vaikų ir suaugusiųjų po gydymo CAR T vaistu nepasireiškė jokių ligos požymių. Apie 78 proc. pacientų praėjus šešiems mėnesiams nuo gydymo pradžios vis dar buvo gyvi, o kai kuriems pacientams remisijos periodas truko net iki dviejų metų. Vis dėlto visiems tyrimo dalyviams pasireiškė citokinų išsiskyrimo sindromas, o 27 proc. tyrimo dalyvių pasireiškė sunki šio sindromo forma. 

„Tai neabejotinai reikia stebėti ir vertinti“, - patikino minėtos firmos Ląstelių terapijos padalinio vadovas Usmanas Azamas. Jis mano, kad šio vaisto privalumai suteikia pacientams viltį pasveikti. 

Kitos didelės farmacijos įmonės Genų technologijų padalinys šiuo metu atlieka vidurinio etapo bispecifinio antikūno bandymus. Šiuo antikūnu ketinama gydyti smegenų, gerklės ir tiesiosios žarnos vėžį. Jie taip pat atlieka ir keletą kitų priešklinikinių tyrimų dėl vėžio, Alzheimerio ligos ir uždegimų gydymo. 

Deja, „Genentech“ įmonės vadovas Paulas Carteris ateities gydymo perspektyvas buvo linkęs vertinti atsargiau. 

„Kol kas dar per anksti spręsti, ar pataikysime į dešimtuką, nors šis optimistinis nusiteikimas bent jau taps pagrindu, padėsiančiu išsiaiškinti, kaip judėti pirmyn“, - mano jis.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų mūsų „Facebook
paskyroje

. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)