Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos vadovė Alina Pūrienė sako, Lietuvoje dar nesusiformavo rimtas požiūris į dantų priežiūrą. Tebemanoma, jog už tai atsakinga valstybė. Ypač daug problemų kyla dėl vaikų dantų.

Medikai sako, kad dantų kaulo gedimo atvejų kasmet daugėja. Lietuvoje net 50,6 proc. trimečių nustatytas ankstyvasis ėduonis, iš jų 6,5 proc. - ypač agresyvus daugybinis ankstyvasis ėduonis. 4-6 metų vaikų dantų kaulo gedimo epidemiologinis tyrimas parodė, kad problemos paplitimas šioje amžiaus grupėje siekia 89,7 procento. Tenka gydyti net tokius pacientus, kurie neturi nė vieno sveiko danties.

„Tėvų, kurie nesirūpina vaikų dantų sveikata, tikrai daug“, – sakė A.Pūrienė.

Gydytoja pasisako ir už tai, kad tėvams būtų pradėtas taikyti įpareigojimas prižiūrėti bei gydyti savo atžalų dantis, o to nedarant grėstų baudos, kaip yra Švedijoje, Norvegijoje, Australijoje, Škotijoje.

„Remdamiesi Lietuvos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos nuostatomis, pranešti apie vaiko nepriežiūrą privalome ir mes, odontologai. Tačiau galiu pasakyti, kad dėl to niekas nepasikeičia. Mūsų klinikoje pasitaikė atvejis, kai gydytoją, pranešusią apie vaiko nepriežiūrą, jo mama padavė į teismą“, – sakė A.Pūrienė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)