„Reikia sustoti, pagalvoti, ir tik po to daryti“, – sako gydytoja, kuri teigia, kad yra žmonių, kurie per šventes į ligonines pateko tiesiog dėl nesaikingo valgymo ir gėrimo.

Sustreikuoti gali ne tik skrandis. Pasak gydytojos, pavojus kyla ir kasai, kepenims, žarnynui, tulžiai, širdžiai.

„Norėčiau pastebėti, kad apie 50 proc. mūsų populiacijos turi antsvorį ir iš to išplaukiančias komplikacijas, kitus susirgimus. Tai yra širdies kraujagyslių ligos, hipertenzija, padidėjęs spaudimas, išeminė širdies liga, kitos ligos, tokios kaip kepenų suriebėjimas, tulžies pūslės akmenligė. Jos sukelia labai rimtas pasekmes nesaikingai maitinantis. Tai yra nutukimą lydintys reiškiniai, galintys būti pas 50 proc. mūsų gyventojų. Taigi jeigu turime penkių dienų praktiką, valgome penkias dienas iš eilės ir valgome bet ką, tai dabar jau yra rezultatai. Ligoninėse yra tokių atvejų, kad nuo nesaikingo alkoholio ir maisto vartojimo išsivystė pankreatitų. Aš manau, kad prieš Naujųjų metų šventimą būtina pasakyti, kad reikia sustoti pagalvoti ir po to tik daryti“, - sakė dietologė.

Pasak J. Dobrovlskienės, labiausiai persivalgymas ir nesaikingas alkoholio vartojimas pažeidžia skrandį, kepenis, žarnyną.

„Į tuos organus labiausiai ir smūgiuoja per dideli kiekiai riebaus, sunkiai virškinamo maisto ir alkoholio. Ir tai aišku baigiasi tam tikrais susirgimais“, - sakė pašnekovė.

Kaip teigia dietologė, dažniausiai susirgimai po švenčių būna apsinuodijimas alkoholiu, kasos pankreatitas ir kepenų funkcijos sutrikimai.

J. Dobrovolskienė ragino per šventes rinktis ne riebaluose ruoštą maistą, nevalgyti nešviežio maisto, saikingai vartoti alkoholį ir maistą, žinoti, kad vartojant alkoholį organizmui trūksta skysčių, todėl valgant reikia gerti skysčius. Jeigu asmuo serga lėtine liga, jam reikia ruošti specialų maistą.

Pasak dietologės, fermentiniai preparatai, kurie palengvina virškinimą, turėtų būti paskutinis žingsnis, iki kurio geriau nepriartėti.

„Nereikėtų prifarširuoti savo virškinamojo trakto tiek, kad kasa kepenys ir skrandis nebesusitvarkytų su tais kiekiais, nes balanso nebuvimas tarp suvalgyto maisto kiekio ir fermentinių sistemų sukelia tuos sutrikimus. Fermentai yra išeitis bet nereikėtų iki to savo organizmą privesti, kad įvyktų tie susirgimai ar nedidelės katastrofos“, - sakė gydytoja.