1. Naktį dažnai keliatės į tualetą

Jeigu naktį kelis kartus keliatės į tualetą, tai gali būti ženklas, kad suvartojate daugiau alkoholio nei pakelia jūsų organizmas, sako Londone praktikuojantis urologas Rizwanas Hamidas. Jo teigimu, žmogaus organizmas gamina specialaus antidiuretinio hormono, kuris reguliuoja pagaminamo šlapimo kiekį. Jis „sako“ inkstams šlapimą daryti labiau koncentruotą, bet nedidinti jo kiekio.

„Naktį šio hormono pagaminama daugiau, kad mes tiek nelakstytume į tualetą. Tačiau išgėrus alkoholio šio hormono gamyba sumažėja, dėl ko organizme pasigamina daugiau šlapimo. Jeigu žmonės dažnai vartoja alkoholio, jiems pasidaro normalu naktį keltis į tualetą. Bet jeigu jums mažiau nei 65 metai, naktį jūs visai neturėtumėte keltis. Net jeigu jums ir virš 65 metų, naktį neturėtumėte keltis dažniau nei kartą“, – sakė R. Hamidas.

2. Pabundate ryte išsausėjusiomis akimis

Dėl per didelio alkoholio kiekio gali gerokai išsausėti akys, sako Birminghamo „BMI Priory“ ligoninės oftalmologas Robas Scottas. Dėl alkoholio skysčių mažėja visame organizme. Alkoholis patenka net į jūsų ašaras, dėl ko akys prasčiau drėkinamos.

„Vartojant alkoholio akys tampa lipnesnės“, – sakė R. Scottas.

2012 metais buvo atliktas eksperimentas, kuris buvo aprašytas žurnale „Ophthalmology“. Jo metu buvo nustatyta, kad maždaug dvi pintas alaus išgėrusių žmonių akys ryte buvo sausesnės nei tų, kurie iš vakaro nevartojo alkoholio.

Tad jeigu ryte pabundate išsausėjusiomis akimis, įvertinkite, ar dėl to nėra kaltas alkoholis.

3. Negalite sulaukti darbo pabaigos, kad galėtumėte išgerti

Jeigu ištverti darbo dieną jums padeda tik mintis apie tai, kaip po darbo išgersite, tuomet turite tikrai rimtų problemų, sako Londono „Priory“ ligoninės psichiatrė Claudia Bernat. Jos teigimu, žmonės gali galvoti, kad neturi problemos. Bet jeigu mąstote „kai grįšiu namo, galėsiu išgerti“, o ne „kai grįšiu namo, pamatysiu šeimą“, tai jau rimta.

Žmonės dažnai alkoholį naudoja kaip vaistą norėdami atsipalaiduoti, ypač jeigu juos kankina depresija, sako C. Bernat.
„Tačiau alkoholis savaime yra depresantas, todėl gali dar labiau pabloginti padėtį“, – sakė ji.

4. Skrandžio bėdos

Skrandžio problemos, pavyzdžiui, viduriavimas, gali būti ženklas, kad padauginote alkoholio, sako Sheffieldo ligoninės gastroenterologijos profesorius Davidas Sandersas. „Taip yra dėl to, kad organizmas negali pasisavinti visų jūsų išgeriamų skysčių, todėl išmatos tampa skystos“, – aiškino jis.

O jeigu išmatų nepavyksta lengvai nuleisti tualete, tai gali būti ženklas, kad prastai dirba kepenys. Jeigu taip vyksta dažnai, tai gali būti perspėjimas, kad kepenys nepakankamai skaido riebalus, kadangi yra priverstos skaidyti didelį organizme esamo alkoholio kiekį, – sako labdaros organizacijos „British Liver Trust“ vadovas Andrew Langfordas. – Taip pat jeigu jūsų šlapimas yra tamsesnis nei įprastai, ir jūs esate tikri, kad vartojate pakankamai skysčių, tai gali būti ženklas, kad kepenys nepakankamai išfiltruoja negyvas kraujo ląsteles ir kitus skilimo produktus.“

5. Prasta nuotaika ir užmaršumas

Nors manote, kad šiek tiek alkoholio jums padeda lengviau užmigti, iš tiesų miegas būna labai fragmentiškas, ir ryte pabundate dar labiau pavargęs, teigia Londone veikiančios Miego mokyklos vadovas Guy'us Meadowsas. „Organizmui skaidant alkoholį jis tampa stimuliantu. Į organizmą patenka cukrus ir kitos medžiagos, dėl kurių dažniau pabundate, – aiškino jis. – Alkoholis taip pat neleidžia pasinerti į giliojo miego fazę, kuri yra aktyviausia miego dalis. Jos metu sapnuojame, ji labai svarbi nuotaikai ir gerai atminčiai. Giliojo miego nepakankamumas reiškia, kad atsibundame jausdamiesi ne tik pavargę, bet ir būname užmaršesni.“

6. Miego problemos

Dėl dažno alkoholio vartojimo smegenys gali „pamiršti“, kaip efektyviai miegoti. Dėl to galite prastai miegoti net ir tuomet, kai tą dieną ir nevartojote alkoholio.

„Žinoma, kad beveik 60 proc. alkoholikų kenčia nuo nemigos, o tai yra beveik dviguba daugiau už nacionalinį vidurkį JK, – sakė G. Meadowsas. – Tokiems žmonėms trūksta giliojo miego fazės. Įdomiausia, kad tokie miego sutrikimai gali trukti dar kelerius metus po to, kai žmogus metė gerti.“

Ilgalaikis piktnaudžiavimas alkoholiu bei pagirios gali sutrikdyti neuromediatorių – cheminių medžiagų, kurios perneša nervinius impulsus, – veiklą. Vienas svarbus tokių neuromediatorių yra gama amino sviesto rūgštis, kuri padeda nuraminti smegenis.

Būtent dėl to staiga nustoję vartoti alkoholį asmenys iš karto nejaučia miego pagerėjimo. „Smegenys turi vėl išmokti normaliai miegoti, – sakė G. Meadowsas. – Tam, kad tikrai pajustumėte efektą, turėtumėte visiškai atsisakyti alkoholio keliems mėnesiams.“

7. Sunkiau apgirstate

Jeigu žmogus išgėrė kelias taures alkoholinio gėrimo ir neapgirto, gali būti, kad toks žmogus reguliariai vartoja alkoholio, sako bendrosios praktikos gydytoja ir labdaros organizacijos „Drink-Aware“ konsultantė Sarah Jarvis.

„Taip yra todėl, kad žmogaus organizmas pripranta prie trumpalaikio alkoholio poveikio“, – sakė ji. Kaip paaiškino medikė, apgirstame tuomet, kai grynasis alkoholis – etanolis – patenka į kraujotaką ir paveikia centrinę nervų sistemą bei smegenis. Štai kodėl girti žmonės svirduliuoja ir neapverčia liežuvio.

Žmogaus organizmas turi pagaminti enzimų, kurie padėtų suskaldyti alkoholį ir jį pašalinti iš organizmo. Tačiau reguliariai vartojant alkoholio organizmas turi pagaminti vis daugiau šių enzimų, nes jis „išmoksta“ toleruoti didesnį kiekį alkoholio.

„Žmonės mano, kad jeigu nejaučia trumpalaikio alkoholio poveikio, tai jiems nereikia baimintis ilgalaikio poveikio. Tačiau reguliarus alkoholio vartojimas didina kepenų ligų riziką, nes kepenims labiausiai kenkia ne pats alkoholis, o toksinai, į kuriuos jis suskaidomas“, – perspėjo S. Jarvis.

8. Dantų problemos

Vien tai, kad veidrodyje jūsų šypsena atrodo gerai, dar nereiškia, kad alkoholis nepalieka savo žymės ir burnoje.

„Raudonojo vyno dėmės ant dantų yra linkusios atsirasti vidinėje dantų pusėje, o taip pat tarpdančiuose“, – sakė Londone dirbantis odontologas Sameeras Patelis. O baltojo vyno ir alaus mėgėjai kenčia nuo emalio erozijos, pridūrė jis.
Pagrindiniai emalio erozijos požymiai – gelsvi dantys ir padidėjęs dantų jautrumas.

9. „Sveikas įdegis“

Jeigu kas nors pasako jums komplimentą, jog atrodote sveikai įdegęs, nors niekur nebuvote išvažiavęs, gali būti, kad jums pasireiškė lengva geltos forma, o tai savo ruožtu signalizuoja, jog yra kepenų problemų, sako A. Langfordas.

Geltą sukelia bet kas, dėl ko kepenyse kaupiasi geltonos spalvos skilimo produktas bilirubinas. Laiku bėgant alkoholis pakenkia kepenų ląstelėms, ir susidaro randinis audinys, nes kepenys mėgina „susitaisyti“. Toks randinis audinys reiškia, kad kepenys nebegali tinkamai atlikti savo darbo ir iš kraujo šalinti toksinų ir skilimo produktų, įskaitant bilirubiną.

„Taip pat reikėtų pasitikrinti, ar nepageltę akių obuoliai, nes ankstyvoje stadijoje gelta diagnozuojama būtent dėl gelsvų akių obuolių“, – sakė A. Langfordas.

10. Nešatės du butelius vyno į vakarėlį

„Alkoholis yra kaip ir bet kuris narkotikas. Organizmas prie jo pripranta ir jam reikia vis daugiau ir daugiau alkoholio, kad pajustų tokį patį poveikį“, – pabrėžia gydytoja S. Jarvis.

Apie didėjančią jūsų priklausomybę nuo alkoholio gali byloti tai, jog į vakarėlį jau nešatės du butelius vyno, kad staiga nepritruktumėte. Taip pat imate gerti iš didesnių taurių ir geriate žymiai daugiau nei anksčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)