Nėra ko gėdytis: sveiko žmogaus organizmas per dieną dujų išleidžia iki 15 kartų, dažniausiai be garso ir kvapo. Tačiau kai tai, kas yra normalu, tampa problema, kuri kartojasi dešimtis kartų per dieną, pasidaro visai nemalonu ir kartais net skausminga. Prieš bėgdami pas gydytoją ar slėptis į tualetą, perskaitykite šiuos kelis paaiškinimus ir patarimus, kurie gali padėti:

Kas sukelia vidurių pūtimą?

Didžiąją dalį žmogaus išleidžiamų dujų sudaro oras, kuris „atsitiktinai“ patenka į mūsų virškinimo sistemą mums kvėpuojant. Taip įvyksta, kai kalbame ir tuo pačiu metu valgome, kramtome gumą, patiriame stresą arba prisigaudome per daug oro. Įtakos turi ir fizinio aktyvumo stoka, pasikeitę mitybos įpročiai, rūkymas, alergija ir netinkama maisto produktų kombinacija.

Maždaug 30 proc. žmonių kasdien kenčia nuo vidurių pūtimo, kuris blogina gyvenimo kokybę. Dujas gamina žarnose gyvenančios bakterijos, kurios „valgo“ nesuvirškintą maistą. Dažniausiai vidurių pūtima sukelia perdirbtas maistas, kurio sudėtyje yra daug dirbtinių saldiklių, o taip pat daug ląstelienos turintys maisto produktai, įskaitant įvairias grūdines ir ankštines kultūras, kopūstus, brokolius. Nors daug ląstelienos turintys produktai yra naudingi virškinimui, gausus jų vartojimas gali kai kuriems žmonėms sukelti rimtą vidurių pūtimą. Laktozės netoleruojantiems žmonėms vidurių pūtimą sukelia pieno produktai.

Ar tai pavojinga?

Sveikiems žmonėms vidurių pūtimą galia sukelti netinkama mityba arba stresas. Tačiau jei vidurius pučia dažnai ir tai sukelia diskomfortą ir skausmą, būtina pasikonsultuoti su gydytoju ir atlikti tyrimus dėl galimos žarnyno ligos, laktozės netoleravimo, grybelinės infekcijos, celiakijos (glitimo netoleravimo) ar dirgliosios žarnos sindromo.

Ką galite padaryti patys?

Pirma, stenkitės, kad jūsų kvėpavimas būtų reguliarus, kad neprisigaudytumėte per daug oro. Nereguliariai žmogus kvėpuoja streso metu ar kalbėdamas valgio metu.

Kalbant apie mitybą, patartina vengti pieno ir pieno produktų (jeigu esate jiems jautrūs), labai riebių produktų, saldžių gazuotų gėrimų, kramtomosios gumos, nes ją kramtant nuryjame daug oro, o taip pat jos sudėtyje yra dirbtinių saldiklių, kurių žmogaus organizmas iki galo nesuvirškina.

Ne kartą esate girdėję, kad vidurius pučia pupelės, kopūstai, brokoliai, kalafiorai. Jų tikrai neverta visai atsisakyti, bet norint išvengti vidurių pūtimo, rekomenduojama šias daržoves virti, gardinti jas kmynais, kuminu, ciberžole, muskatu arba cinamonu, arba jas virti su bulvėmis, kurios padeda sumažinti šių daržovių vidurių pūtimo efektą. Taip pat vidurių pūtimą skatina pilno grūdo produktai bei tam tikri vaisiai (bananai, persikai, slyvos ir razinos).

Ką geriausia valgyti?

Ryžiai yra vieninteliai grūdai, neskatinantys vidurių pūtimo. Tačiau būkite atsargūs, nes per didelis kiekis ryžių kietina vidurius.

Kalbant apie daržoves, paprastasis pankolis yra vienas iš dažniausiai rekomenduojamų augalinių produktų gydyti skrandžio ir virškinimo sistemos sutrikimus. Jis yra žinomas dėl savo detoksikuojančio poveikio. Taip pat jis padeda kovoti su infekcija ir atsikratyti toksinų per šlapimą.

Virškinimo sistemai gali padėti ir įvairios augalinės priemonės, įskaitant ramunėles, pankolio sėklas, pipirmėtę, imbierą, kiaulpienių šaknys ir lapai.

Maisto papildai ir vaistai

Dabar galima įsigyti įvairių produktų, kaip, pavyzdžiui, paprasčiausių anglies tablečių, kurios padeda pučiant vidurius. Padeda ir virškinimo enzimų (papaino ir bromelaino) turintys preparatai, kurie padeda suvirškinti maistą, o taip pat probiotikai.

Turite mėginti ir atsirinkti jums efektyviausią produktą. Kalbant apie anglies tabletes, būtina nepamiršti, kad šis preparatas ne tik absorbuoja dujas, bet ir visą kitą savo kelyje. Todėl šios tabletes nerekomenduojamos vaistus ar kitus preparatus vartojantiems žmonėms. Jeigu nė vienas būdas nepadeda, būtina kreiptis į gydytoją.

Dar keli patarimai:

1. Gerai kramtykite. Vidurius dažnai pučia dėl prastai suvirškintų angliavandenių. Gerai kramtant virškinimo procesas pradedamas dar nenurijus maisto. Tinkamai sukramtytas maistas padeda išvengti ir prasto dujų kvapo, kurį sukelia žarnyne esantys daug sieros turintys baltymai.

2. Valgykite dažnai, bet mažiau. Kai kuriems žmonėms kovoti su vidurių pūtimu padeda pakeistas mitybos režimas ir valgymas penkis, o ne tris kartus per dieną. Be to, patariama sumažinti suvartojamų riebalų kiekį, kad organizme gamintųsi mažiau dujų.

3. Kiekvieno žmogaus virškinimo sistema yra unikali. Kiekvienas žmogus gali jautriai reaguoti į skirtingus dalykus. Atkreipkite dėmesį, nuo kurių šiame straipsnyje minėtų maisto produktų jums pučia vidurius ir venkite jų. Savijautai pagerėjus pamėginkite tokių produktų vartoti nedideliais kiekais ir stebėkite savo organizmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)