Nors ginekologai neigia, kad tai įmanoma be kontraceptikų, pačios moterys mielai dalijasi savo patirtimi.

Kiek citrinų reikia suvalgyti?

Bene dažniausiai šiam tikslui naudojamas vitaminas C. Patariama likus kelioms dienoms iki mėnesinių vartoti daug vitamino C – gerti trigubą ar keturgubą tablečių dozę (geriausia tabletes ištirpdyti vandenyje) arba valgyti daug citrusinių vaisių (ypač tiktų citrinos). Teigiama, kad tokiu būdu mėnesines galima atitolinti net iki savaitės. Tiesa, pačių moterų patirtys nevienareikšmės.

„Citrina arba didelis kiekis gryno vitamino C (geriausia leidžiamo, nes tabletės gali pakenkti skrandžiui) tikrai padeda. Pabandykite ir pamatysite, kad gryna tiesa. Aš kokias penkias dienas kasdien išsispausdavau po tris citrinas. Mėnesines atitolinau savaite laiko ar net daugiau“, - tikino viena mergina.

Po kelių dienų citrinų valgymo į jas nebesinori nė žiūrėti
Kitos teigia, kad ne visada pavyksta mėnesinių išvengti visą savaitę, tačiau 2-4 dienas laimėti esą galima. Tiesa, tai suveikia ne visada, bet bent jau sumažinamas kraujavimo gausumas, mėnesinės būna trumpesnės: „Kai labai reikia atitolinti mėnesines bent porą dienų, valgau daug citrusinių vaisių (nebūtinai citrinų, mieliau renkuosi apelsinus). Bandžiau tai 6-7 kartus – ir visada pavykdavo ciklą atitolinti 2-5 dienomis, tačiau vieną kartą jos ėmė ir prasidėjo anksčiau. Todėl ir nežinau, ar su tais vaisiais buvo tik sutapimas, ar jie tikrai veikia“.

„Pasiskaičiau forumuose, kad citrinos gali atitolinti mėnesines. Kadangi jos turėjo prasidėti atostogų užsienyje metu, nusprendžiau išbandyti. Dar prieš kelias savaites pradėjau valgyti citrinas, net į lagaminą jų prisidėjau ir kas rytą viešbutyje dėdavausi į arbatą po 5 griežinukus citrinos. Niekas nepadėjo – susirgau visiškai laiku, todėl buvo pikta, kad tiek kankinausi, o rezultato nėra. Po to į citrinas dar ilgai net žiūrėti negalėdavau“, - pasakojo dar viena moteris.

Jos likimo draugė tikino išbandžiusi dar daugiau – ne tik citrinas, bet ir rutinoskorbiną, leidžiamą ir geriamą vitaminą C – niekas nepadėjo. „Devynias dienas valgiau po citriną kasdien. Ir ką jūs manote – kaip laikrodukas tiksliai susirgau“, - atviravo ji.

Kai kurioms nepadėjo net 10 tablečių vitamino C dozės per dieną. Pasak medikų, toks vitamino C kiekis laikomas žalingu mūsų organizmui. 

„Įrodyta, kad jei žmogus vitamino C suvalgo daugiau nei gali įsisavinti žarnynas, vitamino perteklius pasišalina su šlapimu, taigi jis neužsilaiko organizme. Tačiau jei šio vitamino organizmas nuolat gauna per daug, žmogui gresia inkstų uždegimas, akmenligė“, - įspėjo Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos vadovas prof. Leonas Valius.

Kai niekas nepadeda, griebiasi cinamono

Įvairiuose forumuose galima rasti ir nemažai sėkmingų patirčių. Štai viena internautė rašo, kad kasdien suvalgydama po mažiausiai keturis kivius, kurie vitamino C turi netgi daugiau nei citrinos, mėnesines nutolina visa savaite.

„Susiruošiau į išsvajotą kelionę, o per ją kaip tik turėjo prasidėti „mano dienos“. Iki kelionės likus porai savaičių, nusprendžiau ko nors imtis. Prisiskaičiau visokių patarimų ir pradėjau. Darbe gėriau raminamąsias arbatėles, o vakarais lepinausi vonioje su raudono vyno taure. Draugės, kurios žinojo apie mano eksperimentus, juokėsi, kad greičiau alkoholizmu susirgsiu nei mėnesines paankstinsiu, bet mano didžiam džiaugsmui iki kelionės likus 5 dienoms joms prasidėjo.

Kita kartą situacija buvo priešinga. Mėnesinės turėjo prasidėti paskutinėmis atostogų dienomis. Kai atostogos trunka vos 10 dienų, net 2-3 dienos be vandens procedūrų man prilygo katastrofai, todėl kiekvieną rytą pusryčiaudama prisikraudavau didelę lėkštę citrinų. Kai kurie poilsiautojai dėl to stebėjo mane labai įdėmiai, o aš stengdavausi didvyriškai nesiraukyti. Net nežinau, kiek jų suvalgiau per tas 10 dienų, paskutinėmis dienomis jau net žiūrėti į jas sunkiai galėjau, bet viskas baigėsi rezultatu, kurio norėjau – nesusirgau. Tiesa, nesusirgau dar dvi savaites ir po atostogų... Dalindamasi patirtimi nesiūlau taip elgtis visoms ir netvirtinu, kad tai veikia šimtu procentų. Galbūt tai buvo tiesiog palankus sutapimas. O gal įtakos turėjo ir psichologinis nusiteikimas: juk žinote, kad kai labai kažko nori, tai ima ir išsipildo“, - pasakojo kita moteris.

Norimam tikslui griebiamasi ir cinamono
Dar viena veiksminga priemone, galinčia atitolinti mėnesines, laikomas cinamonas. Rytų medicinoje jis kaip tik naudojamas mėnesinių ciklo ir kraujavimo sureguliavimui, tačiau ne tiek mėnesinių atitolinimui, kiek kraujavimui sumažinti: patariama į verdantį vandenį įsimesti porą cinamono lazdelių ir gerti tokią arbatą.

„Pati nesu išbandžiusi, bet mano viena draugė, norėdama nutolinti mėnesines, vieną dieną valgo cinamono likus savaitei iki mėnesinių ir likus vienai dienai, kada jos turėtų prasidėti. Jai pavyksta, bet kai atsiranda, būna gausesnės ir skausmingesnės. Per dieną reikia suvalgyti du šaukštus cinamono, niekuo neužsigeriant. Tai sprangu, tad svarbiausia – neužspringti“, - dalinosi patirtimi merginos.

Taip pat yra žinoma, kad kraujavimą mažina dilgėlių arbata, todėl teigiama, kad ji taip pat gali keliomis dienomis atitolinti nelaukiamą ciklą arba sutrumpinti mėnesines. Patartina išgerti porą stiklinių šios arbatos likus kelioms dienos iki mėnesinių pradžios. O štai aštrus maistas gali, priešingai, paankstinti mėnesines, todėl norint jas atitolinti, likus savaitei iki jų iš savo raciono reikėtų išbraukti aštrius prieskonius.

Didesnį poveikį turi įsitikinimas nei pats vitaminas C?

Taigi moterys susiduria su prieštaringa patirtimi. Ką apie tai mano specialistai? Kauno klinikų ginekologės dr. Kristinos Jarienės nuomonė šiuo klausimu skeptiška. Pasak jos, menstruacijų ciklas – sudėtingas mechanizmas, apimantis smegenų žievę, pagumburį, hipofizę, kiaušides ir gimdą, todėl norint atitolinti mėnesines būtina užslopinti hormonų reguliacijos grandį. Taigi visos liaudiškos priemonės, tokios, kaip vitaminas C, nakvišos aliejus ir panašiai tikrai nenutolins ir nesustabdys mėnesinių.

Medikai pataria rinktis kontraceptines, o ne natūralias priemones
„Šiuo atveju, norint patikimo rezultato, reikėtų kalbėti tik apie geriamus kontraceptikus, intrauterinines spirales, implantus su progesteronu, medroksiprogesterono turinčio vaisto, kuris ypač efektyviai gali atitolinti mėnesines. Tačiau efektyviausias būdas jų išvengti – hormoniniai kontraceptikai. Tiesiog reikia nenutraukti jų vartojimo. Kontraceptikus be pertraukos galima gerti iki trijų mėnesių, tuomet leisti vieną ciklą prasirgti ir vėl tris mėnesius gerti. Jeigu jie nuolat bus geriami ilgiau – pusmetį ar metus, gali prasidėti tepliojimai, atsirandantys visiškai neprognozuojamai“, - pasakojo pašnekovė.

Pasak medikės, vis dar vyrauja nuostata, kad neturėti mėnesinių nenatūralu, todėl kai kurios moterys sako, kad geriau kraujuos nei turės komfortiškas atostogas, nes mano, kad kitaip sutrikdys savo organizmo veiklą.

„Nėra įrodyta, kad ji kaip nors sutrikdoma. Anksčiau moterys turėdavo daug mažiau mėnesinių per savo gyvenimą nei mes, kadangi mes anksčiau pradedame bręsti, mums vėliau baigiasi mėnesinės, gimdome mažiau, žindome trumpiau, taigi mėnesinių ciklų gyvenime turime daug daugiau nei moterys praeityje. Todėl tikrai nereikia bijoti, kad sumažės mėnesinių skaičius“, - ramino specialistė.

„Jei moteris iki tol kontraceptikų nevartojo, labai svarbu, kad ji juos pradėtų vartoti pagal instrukcijas – ne bet kada, o nuo nurodytos ciklo dienos. Tuomet ir pašalinio poveikio nebus. Nutraukus vartoti kontraceptikus, ciklas atsistato labai greitai – jau kitą mėnesį mėnesinės būna. Jei moteris baiminasi, kad pamirš išgerti piliulę kasdien, jau yra leidžiami kontraceptikai, kurie veikia tris mėnesius ar net iki trejų metų. O štai vitaminas C neveikia kraujavimo pobūdžio, jis veikia tik kraujagyslių sieneles, todėl negali sustabdyti mėnesinių. Aprašyti atvejai – greičiausiai sutapimai arba psichologinio įsitikinimo padariniai. Bet kuriuo atveju, kad panašūs cheminiai preparatai iš tiesų suveiktų, juos gerti reikėtų labai ilgai – ne savaitę ir net ne mėnesį“, - įsitikinusi K. Jarienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)