Iš tiesų, rodos, visai nekaltas produktas gali labai pakenkti sveikatai. Ar kada nors perskaitėte kramtomosios gumos sudėtį? Daugelis iš mūsų veikiausiai niekada nesame to darę. Mes manome, kad keli gabalėliai gumos per dieną tikrai negali pakenti, ypač jei ji yra becukrė. Deja, taip nėra. Kramtomoji guma kenkia mūsų organizmui ir tas poveikis yra realus!

Kaip skelbia tinklalapis „healthy-holistic-living.com“, tikrai verta pasidomėti kramtomosios gumos sudėtimi, kurioje dažnai rasime tokių sudedamųjų dalių:

• Sorbitolis
• Gumos bazė
• Maltitolis
• Manitolis
• Aspartamas
• Butilintas hidroksitoluenas (BHT)
• Kalcio kazeino peptonas -kalcio fosfatas
• Rimbinės karpažolės vaškas
• Natrio stearatas
• Titano dioksidas
• Ksilitolis
• Dirbtiniai ir „natūralus“ kvapikliai
• Akacija
• Kalio acesulfamas.

Pirmiausia, jeigu manote, kad guma nepakenks, nes jos nenuryjate, labai klystate. Šios pavojingos medžiagos į kraujotaką patenka per burnos gleivinę. Kramtomoji guma yra tokia pavojinga, kad kai kurie gyvūnai gali mirti jos nuriję.

Apie kelis iš šių ingredientų išsamiau:

Aspartamas

Visos becukrės gumos rūšys vadinamos sveikomis. Žmonėms nuolat kartojama, kad cukrus labai kenkia dantims, todėl reikia rinktis becukrę kramtomąją gumą. Tačiau tokie žmonės pamiršta paminėti, kad becukrėje kramtomojoje gumoje cukrus yra pakeičiamas aspartamu, kuris yra dar didesnis blogis. Kodėl? Asparamas yra sintetinis cheminis junginys, kurio 50 proc. sudaro fenilalaninas, 40 proc. – aspartinė rūgštis ir 10 proc. metanolios. Kiekviena iš šių medžiagų kelia grėsmę sveikatai. Aspartamas siejamas su beveik visomis ligomis. Kramtant gumą aspartamas patenka į organizmą per žandų gleivinę, o tai yra pavojingiau nei jo prarijus. Po įsisavinimo stadijos aspartamas pereina per kraujo-smegenų ir stuburo smegenų barjerus ir patenka tiesiogiai į smegenis. Aspartamo taip pat yra beveik visuose saldžiuose gazuotose gėrimuose.

Gumos bazė

Tai yra pagrindinė kramtomosios gumos sudedamoji dalis, kurią sudaro keli sintetiniai ingredientai, kaip nafta, lanoninas, glicerinas, polietilenas, polivinilo acetatas, naftos vaškas, stearino rūgštis ir lateksas. Nors tiksli kramtomosios gumos sudėtis yra konkrečios kompanijos paslaptis, visi šie ingredientai yra naudojami sukurti elastingumą, o taip pat veikia kaip rišikliai ir minkštikliai. Pavyzdžiui, polivinilo acetatas dažnai naudojamas klijų gamyboje arba naudojamas suteikti medžiagai blizgumo. Ar kramtyti klijus yra saugu?

Sorbitolis, manitolis, maltitolis

Šie dirbiniai saldikliai priklauso cukraus alkoholių šeimai. Jų vartojamas gali sukelti įvairių sveikatos problemų, kaip širdies ir kraujagyslių sistemos problemos, pilvo skausmai, viduriavimas, alergija, diabetas, svorio augimas. Žmogaus plonasis žarnynas negali visiškai suvirškinti cukraus alkoholio.

Kiekvienas iš šių ingridientų yra pavojingas žmogaus sveikatai. Jie yra vieni toksiškiausių žmogaus vartojamų produktų. Ar tikrai norite kenkti savo sveikatai tik dėl gaivaus burnos kvapo? Vargu.

Tačiau yra tikrai gerų alternatyvų įprastinei kramtomajai gumai. Viena tokių yra kramtomoji guma pagaminta iš čiklės – medžiagos, kuri teka iš paprastuoju gumeniu vadinamo medžio, augančio Meksikoje ir Centrinėje Amerikoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)