Būtent tai aš galiu pasakyti kalbėdama apie avokadus, rašo portale „The Healthy and Natural World“ skelbiamo straipsnio autorė.

Avokadas yra „supermaistas“, tačiau skirtingai nuo kitų „supermaistu“ vadinamų produktų, kuriuos vartoti yra sunku, avokadai yra labai skanūs ir juos galima paruošti daugybe įvairiausių būdų. Nemažai žmonių ilgą laiką skaičiavo kalorijas iki galo nesuprasdami, kas yra gerai, o kas – blogai, ir vengė riebalų, o taip pat šio nuostabaus riebaus vaisiaus. Tačiau galutinis verdiktas yra tas, kad avokaduose esantys riebalai yra sveiki, o kalorijų skaičiavimas yra pervertinamas. Tad tai yra oficialu: galiu valgyti avokadų, kiek tik noriu. Ir štai yra kelios priežastys:

1. Avokaduose yra gausu karotinoidų ir avokadai taip pat padeda įsisavinti karotinoidų iš kitų vaisių ir daržovių.

Karotinoidai yra natūralūs augalų pigmentai, jie yra galingi antioksidantai ir kai kurie jų virsta vitaminu A, kuris yra itin svarbus sveikoms akims. Karotinoidai tirpsta riebaluose, todėl jiems reikia riebios aplinkos, kad žmogaus organizmas juos įsisavintų. Jeigu valgote avokadų kartu su kitais vaisiais ir daržovėmis, kurių sudėtyje yra gausu karotinoidų, jūsų organizmas galės geriau pasisavinti šiuos antioksidantus. Pakanka į salotas įpjaustyti kelis griežinėlius avokado.

2. Avokadas yra sotus produktas ir padeda atsikratyti svorio.

Šis faktas gali daug ką nustebinti, jeigu pažiūrėtume į šio vaisiaus kalorijų kiekį. Pusėje vidutinio dydžio avokado yra 138 kalorijos. Tačiau todėl, kad suvalgę avokado greitai pasijusite sotūs, suvalgysite mažiau kitų produktų. Be to, avokadų sudėtyje yra oleino rūgšties, kuri suaktyvina už sotumą atsakingą smegenų dalį. Neseniai atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad sveikų nesočiųjų riebalų vartojimas padeda atsikratyti svorio.

3. Valgyti avokadų yra sveika širdžiai. Jie sumažina širdies smūgio riziką.

Kadangi avokadai yra puikus sveikųjų riebalų šaltinis, jie didina gerojo cholesterolio, dar vadinamo didelio tankio lipoproteino arba DTL cholesterolio, kiekį kraujyje. DTL atveju, kuo skaičius didesnis, tuo yra geriau. DTL užkerta kelią širdies ligoms ir insultui. Tad jeigu jūsų šeimoje yra širdies problemų turinčių žmonių, pasirūpinkite, kad jie reguliariai valgytų avokadų.

4. Avokadai mažina blogojo cholesterolio kiekį.

Didindami DTL, arba gerojo, cholesterolio kiekį avokadai taip pat mažina ir blogojo cholesterolio kiekį Oleino rūgštis padeda sumažinti bendrą cholesterolio kiekį, ypač blogojo, kuris sukelia širdies ir kraujagyslių sistemos ligas. Jeigu turite problemų dėl cholesterolio, avokadas yra jūsų gelbėtojas.

5. Avokaduose yra daug folio rūgšties, kuri mažina apsigimimų riziką.

Šis punktas yra itin svarbus besilaukančioms moterims, kurioms nėštumo metu būtina vartoti folio rūgšties. Pasirodo, kad avokaduose yra gausu folio rūgšties, kurie padeda išvengti apsigimimų. Viename puodelyje avokadų yra ketvirtis rekomenduojamos folio rūgšties dienos normos. Folio rūgštis taip pat apsaugo ląsteles nuo žalos, kuri gali sukelti vėžį. Todėl visi turėtume valgyti pakankamai avokadų.

6. Ne visos cheminės medžiagos veikia avokadus, todėl juos saugu valgyti.

Jeigu nerimaujate dėl maisto produktuose esančių pesticidų, nudžiugsite sužinoję, kad dėl storos avokadų luobelės jie yra itin atsparūs pesticidų poveikiui. Jų taip pat beveik nepuola ir vabzdžiai, dėl to jų ir nereikia tiek purkšti pesticidais. Verta paminėti, kad avokadai atsidūrė pirmoje vietoje 2014 metų sąraše, į kurį įtraukti vaisiai ir daržovės su mažiausiu kiekiu pesticidų.

7. Avokadai turi priešvėžinių savybių.

Avokaduose yra gausu augalinių maistinių medžiagų. Jos didina su laisvaisiais radikalais žmogaus organizme kovojančių antioksidantų kiekį. Šie laisvieji radikalai gali pakenkti ląstelėms ir ši žala gali privesti prie vėžio. Avokadai padeda užkirsti kelią burnos gleivinės vėžiui ir prostatos vėžiui bei dar kelioms piktybinėms ligoms.

8. Avokadai yra puikus svarbiausių vitaminų ir mineralų šaltinis.

Ar žinojote, kad avokaduose yra daugiau kalio nei bananuose? Juose taip pat yra daug vitamino K bei vitaminų B5 ir B6. Jų sudėtyje yra nemažai ir vitamino C, kuris yra vienas iš antioksidantų ir padeda palaikyti sveiką imuninę sistemą.

9. Avokaduose daug ląstelienos.

Tinkamam žarnyno ir viso žmogaus organizmo funkcionavimui labai svarbu vartoti pakankamai ląstelienos. Valgydami avokadų galite pamiršti apie vidurių užkietėjimą. Ląsteliena gali padėti sumažinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Gera žinia yra ta, kad suvalgę vieną avokadą gausite beveik pusę rekomenduojamos ląstelienos paros dozės.

10. Avokadai gerina smegenų funkcionavimą ir gali padėti kovoti su silpnaprotyste.

Kas galėjo pagalvoti, kad valgydami gvakamolės padažo padėsite savo smegenims geriau dirbti. Moksliniai tyrimai rodo, kad kaip ir šilauogės, avokadai gerina smegenų veiklą. Jie gerina kraujotaką ir mažina kraujo spaudimą, todėl smegenys geriau aprūpinamos maistinėmis medžiagomis. Didelis kraujospūdis yra dažnai siejamas su prastėjančia protine veikla. Tad avokadai padės apsaugoti jūsų pilkąsias ląsteles, kad jos tinkamai dirbtų ir jums senstant.

11. Avokadai turi priešuždegiminių savybių.

Avokadai padeda kovoti su uždegimu organizme, ypač sergant artritu. O esmė ta, kad avokadų sudėtyje yra fitosterolių, kurie padeda kovoti su uždegimu. Be to, prie to prisideda ir jau minėti karotinoidai bei kitos avokadų sudėtyje esančios maistinės medžiagos.

Ką daryti su avokadų kauliukais

Jums, kaip ir man dabar, gali kilti mintis maitintis vien tik avokadais. Tačiau turite nepamiršti, kad bet koks ekstremalumas nėra gerai. Per dieną užtenka suvalgyti nuo pusės iki vieno avokado. Ir jeigu norėsite išmesti avokado kauliuką, gerai pagalvokite. Kauliukus galima ne tik pasodinti ir išsiauginti gražų augalą. Juos taip pat galima panaudoti virtuvėje. Kai kurios indėnų gentys šimtmečius naudoja avokadų kauliukus gydydami įvairius susirgimus, ypač viduriavimą ir dizenteriją. Kitą kartą gamindamiesi vitamininį kokteilį į galingą smulkintuvą įdėkite visą avokado kauliuką. Kauliukų sudėtyje yra flavanolių, kurie turi priešvėžinių savybių. Juose taip pat yra gausu antioksidantų, tirpios ląstelienos ir kalio. Beje, jeigu norite iš kauliukų gauti daugiausia kalio, rinkitės dar ne visai sunokusius avokadus, nes jiems nokstant kalio kiekis kauliukuose mažėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)