Kaip rašė DELFI, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) net du kartus sumažino rekomendacijas, kiek cukraus derėtų suvartoti per parą.

Anksčiau cukrus galėjo sudaryti 10 proc. visos suvartojamos energijos, dabar liko tik 5 proc. – kitaip tariant, ne daugiau 25 gramų. Arba 6 arbatiniai šaukšteliai per dieną.

Cukrus ir druska, kurios kasdien suvartojame vos ne 10 kartų daugiau, nei pakaktų, TV3 „Savaitės komentaruose“ vadinti mirtinais produktais. Valgyti saldžiai ir sūriai – „skaniau, tačiau dėl to sergama insultais ir infarktais“.

Tik 3 iš 10 žmonių medžiagų apykaita greita

TV3 kalbinta ponia Genovaitė iš Kauno ketvirtą dešimtį kasdien skaičiuoja, ką valgo. Tačiau net ir rinkdamasi maistą, moteris žino, kad bet kada gali pasidaryti bloga.

„Nebūna atvejo, kad neišeičiau į gatvę be saldainio – čia yra greitoji pagalba, nes netenku sąmonės, galiu nukristi. Buvo, kad ir staiga nukritau“, – pasakojo cukriniu diabetu serganti moteris.

Per gausus maistas. Tai ne tik diabeto, bet ir galybės kitų ligų priežastis. Kaip komentarų laidai teigė Endokrinologijos centro vadovas profesorius Valdas Urbanavičius, kalorijų perteklius neišgaruoja: „Jis iš esmės verčiamas riebalais ir visuomenė tunka, o tai lemia daugybę ligų: medžiagų apykaitos sutrikimus, cukrinį diabetą, hipertenziją, širdies ir kraujagyslių ligas“.

Pasak medikų, tik 3 iš 10 žmonių medžiagų apykaita greita, visi kiti linkę į save kaupti. Tad jei norime būti sveiki, turime žiūrėti, ką valgome.

Ne tik riebalų, bet ir cukraus suvalgome daugiau nei rekomenduojama net to nesuvokdami. Kaip pastebi Diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė, kiekvienas suvalgytas maisto produktas organizme virsta gliukoze, „ir jeigu mes valgome nesaikingai, kasa gali „pavargti“ ir nebepagaminti reikiamo insulino kiekio“.

Stiklinėje vynuogių sulčių – dviejų dienų cukraus norma

Vida Augustinienė
Kiek cukraus per dieną suvartoti nepavojinga? Pagal PSO rekomendacijas tai 6 arbatiniai šaukšteliai. Tačiau kiek tai realiai?

Pasirodo, net išgėrę obuolių sulčių stiklinę ar stiklinę gaivaus gėrimo, cukraus galime gauti daugiau, nei mums reikia visai dienai. „Šioje vynuogių sulčių stiklinėje yra 39 g, kai mums per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 25 g. O kur dar visas kitas cukrus, kurį gauname su kitais produktais?“, – klausė reportažo autorė.

Po ilgalaikių tyrimų, kiek galime suvalgyti cukraus, kad jis nepakenktų mūsų sveikatai, PSO sumažino cukraus paros normą per pusę, iki 25 g per dieną.

Pasirodo, vienoje stiklinėje vynuogių sulčių slypi net dviejų parų cukraus kiekis. Jį gerokai viršysime ir išgėrę obuolių ar apelsinų sulčių. Dėl didelio cukraus kiekio sultyse, medikai pradėjo raginti jas vartoti labai saikingai.

Jei iki šiol buvome raginami gerti sultis, nes sveika, dabar atkreipiamas dėmesys į tai, kad saldžios sultys skanu, tačiau gali virsti nuodu.

„Vienas litras obuolių sulčių, tai yra 1,5-2,5 kg obuolių. Ar jūs tiek suvalgysite?“, – lygino gydytoja Eglė Marciuškienė, sultis patarianti vartoti tik kaip užkandį tarp pagrindinių valgymų, o ne gėrimą prie pusryčių ar pietų.

Didina vėžio riziką

1, 5 g. Tiek druskos pakanka žmogui per parą. Mes gi kasdien suvartojame ir 10 kartų daugiau.

Pasak Nefrologijos centro vadovo prof. Mariaus Miglino, ilgalaikiai neigiami druskos vartojimo poveikiai sveikatai: padidėjęs kraujospūdis, padidėjusi insulto, infarkto rizika.

Pasirodo, daug valgydami druskos galime nepataisomai sau pakenkti. Kaip „Savaitės komentarams“ sakė prof. M. Miglinas, per didelis druskos vartojimas didina skrandžio vėžio riziką, per inkstus šalinant per didelius druskos kiekius pašalinamas ir kalcis, o tai, kaip rodo tyrimai, yra vienas iš osteoporozės veiksnių.

Nefrologijos centro vadovas patarė rinktis mažiau sūdytą maistą, vengti konservuotų, rūkytų gaminių.

„15 proc., sumažinęs druskos kiekį žmogus to net nepajaučia. Kai skonio receptoriai su tuo apsipranta, po trijų mėnesių druskos kiekį maiste galima sumažinti dar 15 proc.”, – patarė prof. M. Miglinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)