Tokia logika vadovavosi Vidaus reikalų ministerijos Centrinės medicinos ekspertizės komisijos pirmininkas, chirurgas Svajūnas Ratiukas.

Policijos departamento pareigūnų ilgą laiką slapta stebėtas 41 metų medikas įkliuvo su įkalčiais – tyrėjai užfiksavo ne vieną pokalbį su pacientais bei ne vieną faktą, kaip gydytojas paima kyšius.

Tokia „gydymo praktika“ S. Ratiukui kainavo brangiai – Vilniaus miesto apylinkės teismas jį pripažino kaltu septyniuose epizoduose dėl kyšininkavimo. Už tai jam skirta 62 MGL (8 060 Lt) bauda.

Be to, teismas nutarė iš S. Ratiuko konfiskuoti 16 tūkst. 550 Lt – tokią sumą gydytojas kaip kyšius paėmė iš pacientų.

Oficialiai kyšininku pripažintas medikas taip pat sulaukė ir draudimų – teisėjas Mindaugas Striaukas nutarė, kad S. Ratiukas 2 metus negalės dirbti VRM Medicinos centro Centrinės medicininės ekspertizės komisijoje. Kol vyko ikiteisminis tyrimas, jis nuo šių pareigų buvo laikinai nušalintas.

Kyšių sumas užrašydavo ant lapelio

Bylos duomenimis nustatyta, kad S. Ratiukas kyšius savo darbo kabinete ėmė nuo 2013-ųjų gruodžio 18-osios iki 2014-ųjų kovo 4-osios, kai buvo sulaikytas. Gydytojas iš savo pacientų ėmė nuo 100 iki 5 tūkst. Lt.

Kyšius medikui mokėjo pareigūnai – ir tie, kurie norėjo dirbti vidaus reikalų sistemoje, ir tie, kurie siekė, kad jau būtų pripažinti netinkami tarnybai.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas ir su įkalčiais savo darbo kabinete sučiuptas medikas pripažino jam pateiktus įtarimus – apklausos metu ji papasakojo, kaip į jį kreipdavosi pareigūnai. Kokią sumą reikia sumokėti už reikalingų dokumentų sutvarkymą, S. Ratiukas dažniausiai užrašydavo ant lapelio.

Netiko dirbti policijoje: per mažai sveri

Tyrimo metu pareigūnai taip pat nustatė, kaip viena Kauno apskrities policijos komisariato pareigūnė davė kyšį už tai, kad medikas pasirašytų dokumentus, jog ji tinkama tarnybai, nors... per mažai svėrė. Už tai policininkė gydytojui turėjo sumokėti 200 Lt, dar 300 Lt jai teko duoti tarpininkui.

„Po vaiko priežiūros atostogų norėjau toliau dirbti statutine pareigūne, dėl to privalomai nuvažiavau pasitikrinti pas gydytojus, – tyrėjams sakė ji. – Po apžiūros gydytojas pasakė, kad mano svoris yra per mažas, aš netinku tarnybai, nes svoris neatitinka pagal kūno masės indeksą.“

Pasak jos, vėliau, po savaitės ji paskambino į komisiją ir sužinojo, kad gali dirbti, dėl to buvo paskirta į Prevencijos poskyrio Noreikiškių policijos nuovados postinės pareigas. Tačiau po kiek laiko pareigūnei vėl kilo problemų dėl svorio – policijos personalo skyriaus darbuotojai pranešė, kad vis dėlto ji šiose pareigose negali dirbti, jeigu nebus pateikta kita gydytojų komisijos pažyma.

Apie iškilusias problemas pareigūnė papasakojo vienam pažįstamui vyrui – jis už 500 Lt pažadėjo viską išspręsti.

„Jis liepė jam palikti 300 Lt, o 200 Lt įdėti į vokelį ir perduoti komisijos pirmininkui Vilniuje, kai nuvažiuosiu“, – teigė pareigūnė.

Moteris taip ir padarė – nuvažiavo į Vilnių, užėjo į S. Rastiuko kabinetą ir ant stalo padėjo voką su 200 Lt.

„Gydytojas voką su jame esančia 200 Lt kupiūra padėjo po ant stalo esančiais dokumentais ir liepė išeiti, lukterėti už durų – aš taip ir padariau, laukiau prie durų, kol atėjo pareigūnai ir mane sulaikė“, – teigė policijos postinė.

Nustebo, kad reikia mokėti 5 tūkst. Lt

Kad toliau galėtų dirbti Vilniaus apskrities policijoje, vienas pareigūnas S. Rastiukui buvo priverstas sumokėti 5 tūkst. Lt.

„Ligoninėje apsilankiau pas visus gydytojus, o po kelių dienų, kai buvo atliekami papildomi tyrimai, mane pasikvietė S. Rastiukas ir nieko daugiau neaiškindamas, ant lapelio užrašė 5 tūkst. Lt sumą, – sakė pareigūnas. – Supratau, kad turiu sumokėti, jeigu noriu atitikti reikalavimus darbui policijoje. Aš dar tyliai S. Rastiuko paklausiau, ar tikrai penkis tūkstančius, nes buvau labai nustebęs, kad reikalauja tiek daug. Jis linktelėjo.“

Pareigūnas pinigus medikui sumokėjo dar tą pačią dieną – jie buvo įdėti voke. „S. Ratiukas paėmė voką ir įsidėjo į chalato kišenę“, – sakė jis.

Tuo metu kitas policininkas teigė, kad turėjo problemų su sveikata, todėl norėjo išeiti iš tarnybos. Kai jis buvo apžiūrėtas gydytojų, komisijos pirmininkas jam lyg tarp kitko užsiminė: „Kaip visą laiką“.

„Iš tokio pasakymo supratau, kad turėsiu atsiskaityti, tačiau konkrečios sumos S. Ratiukas neįvardijo – į voką įdėjau 5 tūkst. Lt“, – sakė pareigūnas.

Viskas priklausė nuo nuotaikos

Panašiai Policijos departamento Imuniteto tarnybos pareigūnams pasakojo ir kiti policininkai, gydytojui davę kyšius.

Tuo metu vienas pareigūnas atskleidė, kad S. Ratiukas buvo pamišęs dėl pinigų.

„Buvau atvykęs į komisiją, kur koridoriuje pamačiau gydytoją S. Ratiuką – jo pasiteiravau, per kiek laiko, po medicininės apžiūros, išvada pasieks darbovietę, – pasakojo jis. – Gydytojas neapibrėžtai paaiškino, kad laikas gali būti įvairus. Kai paklausiau, nuo ko tai priklauso, jis dviprasmiškai paaiškino, kad nuo komisijos „nuotaikos“ ir šyptelėjo, ir be abejo nuo jo, kaip pirmininko sprendimo. Tada pasidomėjau, ar galima pagreitinti dokumentų išsiuntimą – S. Ratiukas atsakė, kad galima – aš pats turiu susiprasti. Supratau, kad esu provokuojamas duoti kyšį.“

Pareigūno teigimu, netrukus gydytojas jį pasikvietė į savo darbo kabinetą, kur šis sėdėdamas prie stalo vartė medicininius dokumentus.

„Tuomet paklausiau: „kiek“, – sakė jis. – S. Ratiukas atsakė, kad pačiam reikia susiprasti ir laukė. Kadangi turėjau tik 100 litų smulkiomis kupiūromis, juos ir padaviau, gydytojas pinigus paėmė. Po to buvau apžiūrėtas ir po keliolikos minučių mane supažindino su komisijos sprendimu, kuriuo jam buvo nustatytas lengvas sužalojimo laipsnis.“

S. Ratiuko darbo kabinete buvo įrengta pasiklausymo aparatūra, todėl pareigūnai užfiksavo nemažai pokalbių. Jų gydytojas net neginčijo.

Po S. Ratiuko sulaikymo tuometis Policijos departamento vadovas Saulius Skvernelis yra sakęs, kad tokia nusikalstama korupcinė veika Centrinėje medicinos ekspertizės komisijoje daro žalą valstybei ir iškreipia pareigūnų priėmimo į tarnybą bei tinkamumo eiti tam tikras pareigas dėl sveikatos būklės tvarką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (656)