Jeigu šis faktas jūsų neišgąsdino, tuomet galbūt persigalvosite, sužinoję, kas vyksta jūsų žarnyne, užvalgius tokios sriubos, rašo svetainė healthyandnaturalworld.com.

Mokslininkai patalpina mažytę, piliulės dydžio kamerą žmogaus, ką tik suvalgiusio užpilamų makaronų, skrandyje. Tai leidžia jiems stebėti virškinimo procesą ir matyti, kas vyksta, kai greitas maistas pasiekia skrandį.

Rezultatai turėtų priblokšti visus tokių sriubų mėgėjus.

Paaiškėjo, kad organizmui labai sunku suskaidyti tokius makaronus.

Prabėgus dviem valandoms, maistas tebebuvo nesuvirškintas, o tai yra labai neįprasta. Pavyzdžiui, kai tyrimo dalyvis suvalgė namuose gamintų makaronų, jie buvo suvirškinti kur kas greičiau, ir po dviejų valandų skrandyje nebebuvo matyti jokių maisto likučių.

Šį nedidelį tyrimą atliko daktaras Bradenas Kuo iš Masačusetso bendrosios ligoninės, ir tai buvo pirmasis tokio pobūdžio eksperimentas.

Gydytojas B. Kuo pažymi, kad šis tyrimas dar nereiškia, kad užpilami makaronai visais atvejais yra žalingi. Eksperimentas buvo pernelyg mažo masto ir reikėtų atlikti tolesnius tyrimus, kurie parodytų, kokį poveikį sulėtėjęs virškinimo procesas turi virškinamajam traktui ir žmogaus organizmui apskritai. B. Kuo netgi prisipažino pats tebevalgantis užpilamas sriubas, tačiau tai darantis saikingai.

Kiti mokslininkai po šio eksperimento užpilamų makaronų atžvilgiu liko nusiteikę priešiškiau. Taip ilgai užsilikę skrandyje, tokie makaronai apkrauna virškinimo traktą, nes jis yra priverstas nuolat dirbti.

Be to, užpilami makaronai turi daug įvairių maisto priedų ir konservantų, kurie ilgam pasilieka žarnyne. Kokią tai daro įtaką organizmui, tiksliai nežinoma, bet vargu ar tai bus naudinga sveikatai.

Užpilamuose makaronuose esantis konservantas tretinis butilo hidroksinolas (TBHQ) jau seniai kelia daug sveikatos diskusijų.

Jis pratęsia riebių maisto produktų laikymo terminą ir dažnai aptinkamas greito maisto patiekaluose, įskaitant ir „McDonald`s“ vištienos kepsnelius.

Šis konservantas taip pat naudojamas gaminant lakus, kosmetiką ir kvepalus. Didelės TBHQ dozės yra labai nuodingos, tačiau maisto pramonėje leidžiama jį naudoti nedideliais kiekiais.

JAV Maisto ir vaistų administracija yra nustačiusi, kad maisto produktuose negali būti daugiau kaip 0,02 proc. TBHQ. Jeigu suvartosite 1 g TBHQ, tikėtina, kad pajusite šalutinę reakciją, o 5 g šio konservanto jau gali būti mirtina dozė. Kokia riba yra saugi, niekas tiksliai nežino, bet leisti TBHQ užsibūti jūsų žarnyne neatrodo patraukli idėja.

Dar viena nuodinga medžiaga, aptinkama užpilamose sriubose, yra mononatrio glutamatas. Ši cheminė medžiaga sudirgina nervų ląsteles tiek, kad gali jas pažeisti ar net pražudyti, ir veikia kaip puikus nutukimą skatinantis narkotikas.

Žinoma, nuo vieno indelio užpilamos sriubos nenumirsite, bet niekas negali pasakyti, kokį poveikį toks maistas turi ilgalaikėje perspektyvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)