Jeigu neperkate sertifikuotų ekologiškų maisto produktų, tuomet yra didelė tikimybė, kad kartu su kasdiene „sveikų“ vaisių ir daržovių doze suvalgote ir nemažą porciją chemikalų, rašo „The Healthy and Natural World“.

Aplinkosaugos darbo grupė (EWG) siekia šviesti visuomenę apie tai, kiek žmonės suvartoja dažnai toksiškų chemikalų, randamų šviežiose vaisiuose ir daržovėse. Kasmet ši grupė skelbia sąrašus labiausiai ir mažiausiai užterštų vaisių ir daržovių, kuriuos vadina „Nešvariausių tuzinu“ ir „Švariausių penkioliktuku“.

Į „Nešvariausių tuziną“ pateko obuoliai, braškės, vynuogės, salierai, persikai, špinatai, paprikos, nektarinai, agurkai, vyšniniai pomidorai, žirniai ir bulvės. Šiuos produktus vartokite atsargiai, nes jų sudėtyje yra kelių skirtingų pesticidų liekanų. Pavyzdžiui, kiekviename nektarinų ir 99-iuose procentuose obuolių mėginiuose buvo aptikta bent vieno pesticido liekanų.

O švariausių produktų, kuriuose tikimybė rasti pesticidų yra labai maža, sąraše atsidūrė avokadas, kukurūzai, ananasai, kopūstai, šaldyti žirneliai, svogūnai, šparagai, mangai, papajos, kiviai, baklažanai, greipfrutai, melionai, kalafiorai ir saldžiosios bulvės. Švariausi iš jų yra avokadai, nes tik viename procente jų galima rasti pesticidų.

Kaip padaryti vaisius ir daržoves saugesnius vartoti?

Yra vienas paprastas ir pigus būdas apvalyti vaisius ir daržoves nuo chemikalų. Tiesiog juos reikia mirkyti distiliuoto baltojo vyno acto ir vandens tirpale. Dietologė Gayle Povis Alleman siūlo vaisius ir daržoves 15-20 minučių pamirkyti tirpale, sumaišius 10 proc. acto ir 90 proc. vandens. Vėliau pastebėsite, kad vanduo pasidarė nešvarus ir vandens paviršiuje gali susidaryti riebi plėvelė. Nuplaukite produktus švariu vandeniu ir valgykite.

Šis metodas, deja, netinka, trapiems vaisiams, kaip uogos, nes jų luobelė yra per daug porėta ir mirkymas acte gali sunaikinti vaisių. Kitais atvejais neturėtų likti net acto kvapo. Be to, vietoj jo galite naudoti citrinos sultis.

JAV mokslo ir aplinkosaugos centro (CSE) teigimu, taip pat galima vaisius ir daržoves plauti 2 proc. druskos ir vandens tirpale. Tai padės nuplauti pesticidų likučius nuo vaisių ir daržovių paviršiaus.

Labai svarbu vaisius ir daržoves kruopščiai plauti, nes chemikalai gali kauptis sunkiai pasiekiamuose nelygumuose. CSE specialistai pabrėžia, kad kruopščiai plaunant paprasčiausiu šaltu vandeniu galima nuplauti 70-80 proc. pesticidų.

Amerikos pediatrų akademija 2012 metais parengtoje ataskaitoje paskelbė, kad vaikai turi unikalų jautrumą potencialiam pesticidų liekanų toksiškumui, todėl kruopščiai plaudami vaisius ir daržoves apsaugosite visą šeimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)