„Jogurtas yra puikus užkandis tiems, kurie nori atsikratyti nereikalingo svorio, jame daug organizmui būtinų baltymų“, – teigia „The Small Change Diet“ autorė Keri Gans. „Jis padeda numalšinti alkį, todėl šis produktas – puikus pasirinkimas, padėsiantis išvengti alkio priepuolių“, – tvirtina ekspertė.

Tačiau neretai žmonės daro klaidų, todėl jogurtas, užuot padėjęs atsikratyti antsvorio, padovanoja dar kelis nereikalingus kilogramus, nes virsta tikra kalorijų bomba, rašo womenshealthmag.com ir pateikia patarimų, kaip tokių klaidų išvengti.

1. Vien skaičiuoti kalorijų nepakanka

Skaičiuoti kalorijas – nieko blogo, jeigu turite užsibrėžę konkretų tikslą. Kalbant apie jogurtą, tokia strategija neretai nepasiteisina. „Daugumoje jogurtų kalorijų tikrai mažai, tačiau tvirtinama, kad juose nepakankamai baltymų“, – tvirtina K. Gans.

Užuot sukę galvą, kiek viename indelyje jogurto yra kalorijų, pasidomėkite, kiek jame baltymų.

„Indelyje gali būti tik 100 kalorijų, tačiau ir vos 6 gramai baltymų. Tokiu atveju geriau rinktis kaloringesnį, tačiau tą, kuriame 12 ar 15 gramų baltymų. Toks jogurtas sotesnis“, – pataria K. Gans.

2. Paisykite porcijų

„Jeigu perkate didelį indą jogurto, nes manote, kad pavyks sutaupyti, darome didelę klaidą. Bus sunku susivaldyti ir nesuvalgyti per daug. Vertinant porcijas, akys – tikrai ne pačios geriausios patarėjos“, – aiškina ekspertė.

3. Ribokite pagardus

Pirkti natūralų jogurtą ir jį gardinti pagal savo skonį teoriškai yra puiki mintis, tačiau praktikoje toks pasirinkimas gali smarkiai pakenkti.

Saldumui norisi medaus, gardžiam traškesiui – dribsnių, puikiai tinka ir riešutai bei džiovinti ar švieži vaisiais. Taip, tai puikus pasirinkimas, tačiau svarbu nepamiršti saiko.

Labai paprasta jogurtą iš lengvo užkandžio paversti tikra kalorijų bomba. Net nesuprasite, kokią meškos paslaugą sau padarėte.

Pirmiausia nuspręskite, ar jogurtas jums tik užkandis, ar atstos pusryčius. Jeigu tik užkandis, pasistenkite neviršyti 200 kalorijų.

„Tai mažas indelis jogurto, šiek tiek vaisių ir keli riešutai“, – tvirtina K. Gans. Jeigu jogurtą renkatės pusryčiams, jis puikiai tiks patiektas su dribsniais, vaisiais, riešutais. Pastarųjų neturėtų būti daugiau nei 28 gramai – jie gana kaloringi.

4. Nesusigundykite jogurtais be riebalų

„Jogurtai be riebalų dažniausiai turi labai daug cukraus“, – perspėja K. Gans.

Visuose jogurtuose yra šiek tiek cukraus, tai natūralu, tačiau kartais, siekiant pagerinti jų skonį, cukraus šio produkto gamintojai, švelniai tariant, nepagaili.

Jeigu vienoje porcijoje jogurto cukraus yra daugiau nei 18 gramų arba jis nurodomas kaip pirmoji sudėtinė dalis, rinkitės kitą. Jogurtą be riebalų žmonės renkasi vien tam, kad sumažintų gaunamų kalorijų kiekį, tačiau neretai koją pakiša būtent cukrus.

5. Nepasiduokite probiotikų pagundai

Nemažai tyrimų įrodė, kad probiotikai labai naudingi mūsų sveikatai.

„Nemanykite, kad jogurtas, kurio etiketėje puikuojasi užrašas probiotikai, yra labai naudingas sveikatai“, – perspėja K. Gans, kuri mano, kad probiotikai turėtų būti malonus priedas, o ne siekiamybė.

„Tikrai galima suvalgyti per daug jogurto. Niekas negali įrodyti, kad probiotikai padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Probiotikai – gerai, tačiau vien dėl jų valgyti daug jogurto tikrai nereikia“, – mano žinovė.

6. Susižavėjimas sluoksniuotais jogurto desertais

Tikrai negalime jūsų kaltinti – jie tikras džiaugsmas akims, tačiau labai apgaulingi. Kalorijų bombos sveiko užkandžio kailyje.

„Tokie sluoksniuoti jogurtai labai pavojingi. Galbūt juose ir liesas jogurtas, tačiau gausiai pagardintas traškiais dribsniais“, – perspėja ekspertė.

Be to, sluoksniai sukuria apgaulingą iliuziją, kad suvalgote mažiau nei iš tikrųjų. Geriau rinktis paprastą jogurtą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)