Straipsnyje rašoma apie vieną neseniai žurnale „Nature Neuroscience“ išspausdintą mokslinį darbą. Nekantraudamas perskaičiau straipsnį, kuris ... sudaužė mano viltis, nes antraštė buvo be galo klaidinanti, rašoma theconversation.com.

Kituose naujienų portaluose antraštės buvo kiek geresnės, tačiau ir jos iš esmės rėmėsi įdomia, bet tik preliminaria išvada, kurioje, beje, apie šokoladą nebuvo nė žodžio.

Pats mokslinis darbas pavadintas gana nuobodžiai: „Flavanolių papildų vartojimas pagerina dantytojo vingio funkciją ir vyresnio amžiaus žmonių mąstymą“. Eksperimento metu dalyviai vartojo antioksidantų flavanolių papildų, o mokslininkai tyrė atmintį ir kraujotaką smegenų dalyje, kuri yra itin svarbi atminčiai.

Nors antraštėse buvo minimas šokoladas, iš tiesų eksperimento metu žmonės nevartojo nei šokolado, nei kakavos gėrimų. Jiems tiesiog buvo duodama kapsulių, kuriose buvo arba 900 mg flavanolių, išgautų iš kakavos, ir 138 mg konkretaus flavanolio epikatechino (didelės koncentracijos grupė), arba 10 mg kakavos flavanolių ir mažiau nei 2 mg epikatechino (mažos koncentracijos grupė).

Žmonės gėrė šias kapsules tris mėnesius. Vėliau jiems buvo atlikti magnetinio rezonanso tyrimai siekiant įvertinti kraujotaką dantytojo vingio srityje. Taip pat žmonių buvo prašoma įsiminti įvairių sudėtingų vaizdų, kurie jiems buvo rodomi kompiuterio ekrane.

Didelės koncentracijos flavanolių kapsules gėrusioje grupėje kraujotaka dantytojo vingio srityje suaktyvėjo, o mažos koncentracijos grupėje pokyčių nebuvo pastebėta. Pagerėjus kraujotakai minėtoje smegenų dalyje, pagerėjo ir įsiminimo užduočių rezultatai.

Kalbant konkrečiai apie įsiminimo užduotis, vienos užduoties, kurios metu buvo prašoma įsiminti sudėtingus objektus, rezultatai pagerėjo. Didelės koncentracijos flavanolių kapsules gėrusioje grupėje žmonės maždaug 25 proc. greičiau atpažino šiuos objektus, lyginant su eksperimento dalyviais, kurie gėrė mažos koncentracijos flavanolių kapsules (santykiu maždaug per dvi sekundes, lyginant su daugiau nei per pustrečios sekundės). Tačiau kitos užduoties (išlaikymo atmintyje) rezultatai nesiskyrė.

Šis tyrimas turėjo kelias teigiamas puses. Tai buvo užmaskuotas tyrimas, kurio metu dalyviai buvo suskirstyti į grupes atsitiktine tvarka. Palyginimui, kai kurių kitų tyrimų metu dalyviai galėjo be vargo pasakyti, kad geria kapsules su aktyvia flavanolių medžiaga, o tai galėjo privesti prie neobjektyvių rezultatų. Šio tyrimo metu mokslininkai labai stengėsi nustatyti tokio tyrimo reproduktyvumą bei susieti amžių, kraujotakos rodiklius bei atminties tyrimus. Jų naudotas atminties testas yra skirtas konkretaus tipo atminčiai (naujo stimulo atpažinimui), kuri su amžiumi silpnėja.

Kitą vertus, tyrime dalyvavo mažas skaičius žmonių (iš viso tik 37 žmonės – 19 didelės koncentracijos grupėje ir 18 mažos koncentracijos grupėje).

Praeityje ne kartą būta nedidelės apimties žmogaus atminties ir Alzhaimerio ligos tyrimų, kurių rezultatai išgaruodavo lyg dūmas padidinus tokių tyrimų apimtis. Be to, tiriamųjų amžius nebuvo labai didelis (vidutiniškai 58 metais didelės koncentracijos flavanolių grupėje ir 59 metai mažos koncentracijos flavanolių grupėje).

Be to, statistinė atminties tyrimų rezultatų svarba buvo nedidelė. Nebuvo galima atmesti ir klaidingo teigiamo rezultato, kuris galimas esant mažam tiriamųjų skaičiui.

O ką visi šie rezultatai reiškia eiliniam žmogui? Na, iš esmės jie atitinka kitų tyrimų apie flavanolių poveikį gyvūnams (didelė jų koncentracija pagerina sraigių ir žiurkių atmintį) bei kelių tyrimų su žmonėmis išvadas.

Tačiau sunku taip paprastai palyginti dozes ir skirtingus atminties testus. Šio konkretaus eksperimento metu buvo nurodoma konkreti epikatechino koncentracija flavanoliuose, o kituose tyrimuose buvo tiriamas bendras flavanolių poveikis ir galėjo būti naudojama skirtinga jų sudėtis. Be to, gerokai skyrėsi ir dozės. Galiausiai ne visų tyrimų metu buvo nustatytas koks nors poveikis.

Nors šio naujausio tyrimo išvados ir yra daug žadančios, nevertėtų bėgti į vaistinę ir prisipirkti flavanolių papildų. Vertėtų palaukti didesnės apimties tyrimų. 

O kaipgi klaidinančiose antraštėse minėti šokoladas ir kakava? Flavanolių koncentracija šokolade ir kakavoje yra gerokai mažesnė nei šiame tyrime naudotų didelės koncentracijos papildų kapsulėse. Toks mažas jų kiekis nė kiek nepagerins jūsų atminties. Tačiau esama įrodymų, kad šokoladas ir kakava turi nedidelį, bet teigiamą poveikį širdžiai ir kraujotakai, todėl jų tikrai nereikėtų vengti.

Tad drąsiai mėgaukitės šokoladu ir kakava. Atminties gal ir nepagerinsite, bet tokio pasiteisinimo jums ir nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)