„Kaip visada, įvairus maistas duoda didelę naudą. Jeigu mes užsisėdime ties trimis–keturiais produktais, kuriuos mėgstame, atimame galimybę iš kitų produktų veikti mūsų organizme ir sveikatinti mūsų kūną, akis ir kitus organus“, – tikino N. Degutienė.

– Ką reikėtų daryti, norint profilaktiškai prižiūrėti akis?

– Kiekviena proga pasakau Pasaulio sveikatos organizacijos teiginį, kad 80 proc. žmogaus sveikatos priklauso nuo jo paties ir tik 20 proc. nuo jo nepriklauso. Kad ir kokį turėtumėte negalavimą, labai svarbu pačiam domėtis ir nepalikti to kitiems. Skaitydami tekstą, rasite tai, kas jums yra reikalinga. Jūs pats geriausiai išskaitysite tuose tekstuose apie žoles, procedūras, vaistus tai, ko jums reikia. Čia pats svarbiausias dalykas.

Profilaktiškai, jeigu akys geros, per daug neturėtume kažko daryti. Bet, jeigu akyse kažkas prasidėjo: pablogėjo regėjimas, laksto „muselės“, atsirado patamsėjimai, yra daug gamtos priemonių, kurios padėtų pagydyti akis.

Yra žolės, kurias neįprasta naudoti akims. Ugniažolė, kuri turi oranžinį pieną, paprastai naudojama karpų ir vidaus ligų gydymui. Atrodo, kad, jeigu ji sumažina karpą, tai kaip pilsi į akį?

Pati per gyvenimą esu kokius aštuonis kartus naudojusi ugniažolę. Paimame žalią ugniažolės lapą (tik žalią, jokių džiovintų), stipriai sutriname tarp švarių pirštų ir į masę įlašiname kokius septynis–aštuonis lašelius vandens. Pamaigome tarp pirštų ir sulašiname į akį, tą masę paspaudę. Ji ne tik „museles“ panaikina, bet labai pagerina bendrą akių būklę, nes viską veikia akyje.

Labai svarbi priemonė akims – natūralus, grynas, geras medus. Jeigu prasideda uždegimas, akys parausta, yra jautrios arba akių kampučiai yra paraudę, į šaukštelį reikia paimti šiek tiek, du–tris gramus, medaus, atskiesti dar keliais lašais, maždaug tokiu pačiu kiekiu, vandens, sumaišyti ir užpilti už apatinio voko.

Tada reikia pamirksėti, su pirštu stumti link nosies, dar pamirksėti ir pagulėti maždaug pusvalandį. Paprastai uždegimas neprasideda, ir labai sustiprėja akys. Jei dirbate kompiuteriu ar dažnai skaitote, pajusite, kad tokia paprasta priemonė yra labai gera.

– Senas receptas – ramunėlių nuoviro kompresai ant akių. Ar šis metodas išties padeda?

– Ramunė yra tokia stipri vaistažolė, o atrodo tokia paprasta. Daugelyje šalių daug metų iki mūsų laikų ramunėlė buvo bene pagrindinė vaistažolė nuo visokiausių ligų. Akis ji ypač gerai gydo.

Yra atvejų, kai sumažėja ašarų ir jaučiame sausumą akyse. Kai jaučiame sausumą, akys pradeda nenatūraliai ašaroti. Tada tinkama žolelė yra dedešva. Ji jau tapo reta, bet vaikystėje mes visi valgėme kaip žalias sagutes jų sėkliukes. Jos lapeliai kaip sulankstytas lietsargis, žiedeliai šviesiai rausvi ir turi vaisių – žalią plokščią sagutę. Dedešvos kompresai gleivėti, minkšti. Jie labai gerai padeda, kai akys ašaroja.

– Kokios arbatžolės padėtų gerinti akis, jei akys smarkiai ašaroja ar jas skauda?

– Labai gerai padeda kraujažolių arbata – stiklinei verdančio vandens arbatinis šaukštelis su kaupu. Ją geriame pusę valandos prieš valgį du kartus per dieną.

Šiltus kompresus akims stiprinti galime padaryti iš akišveičių su ramunėlėmis. Kompresai dedami ant ašarojančių, pavargusių akių.

Akišveitė gydo visas akių ligas. Jeigu norėtumėte ją užsiauginti darže, Jums nepavyktų. Ją reikėtų sėti tik į pievą. Dar labai svarbu, kad akišveitę reikia džiovinti pavėsyje, tamsioje vietoje, rinkti tik žydėjimo metu, saulėtą dieną, nes tada augale būna daugiausia naudingų medžiagų.

Iš akišveitės galima paruošti nuovirą, kuris naudojamas ir plauti akims, ir gerti. Šaukštelį akišveičių žaliavos užpilame puse litro vandens. Akišveitė yra nuodinga, todėl jos dozė yra mažesnė negu visų įprastų žolių. Jų dozė yra vienas arbatinis šaukštelis stiklinei, o akišveitei – pusė arbatinio šaukštelio stiklinei, taigi pusei litro – vienas arbatinis šaukštelis. Tai reikia žinoti, nes, jeigu turite alergiją arba esate labai jautrus, gali kilti alerginė reakcija į akišveitės arbatą. Jos negalima padauginti.

Atvėsinta arbatėle suvilgome švarų marlės gabaliuką ir uždedame ant akių penkioms minutėms. Kompresas padeda ne tik nuvargusioms akims, bet ir nuo miežio, konjunktyvito, padidėjusio jautrumo šviesai, jeigu silpnėja regėjimas, vystosi glaukoma. Taip pat akišveičių preparatais, jeigu dozė teisinga, gydomos akių žaizdelės, paraudimai, patinimai, infekcijos, alergijos.

Akišveitę galima maišyti su rugiagėlių žiedais ir krapų sėklomis. Tokį nuovirą geriame po puodelį du–tris kartus per dieną akių sveikatai palaikyti.

Grynos akišveičių tinktūros, kuri daroma su degtine, jokiu būdu negalima naudoti akių kompresams. Jeigu turite tinktūrą, ją būtina smarkiai praskiesti. Jokio akišveičių preparato negalima naudoti nėščiosioms.

– Nuo seno žinomos uogos ir daržovės, turinčios akims didelės naudos, – mėlynės ir morkos. Ar jos tinka sveikatinti akis?

– Ši mada nepraėjo. Augaluose esantys karotinoidai yra labai reikalingi įvairiems akies audiniams. Įdomiausia, kad iš gamtoje esančių 600 karotinoidų akiai reikalingi tik du – liuteinas ir zeaksantinas. Akių sveikatai rekomenduojami augalai turi būtent šių karotinoidų.

Mėlynės turi labai daug liuteino. Kai perkame iš mėlynių pagamintas kapsules, joje yra labai daug liuteino, bet, jeigu jūs prisiruošite, prisidžiovinsite mėlynių ir visą laiką jas graušit, tai irgi duos didžiulį efektą. Mėlynės veiksmingos dvejus metus po sudžiovinimo. Ne tik pati uoga, bet ir augalėlis turi liuteino. Jį reikia rinkti prieš sunokstant uogoms ir galima gerti jų arbatėlę.

Dar vienas iš karotinoidų paėmimo iš gamtos būdų – valgyti morkas, tačiau morkose esančio karotino kūnas nepasisavina, jeigu jis neištirpdomas aliejuje. Aš patariu daryti taip: kai darote (arba tiesiog specialiai ta proga darykite) sultis iš morkų, likučius užpilkite aliejumi. Po kokių dviejų dienų išspauskite ir vėl tą patį aliejų ant kitų likučių pilkite.

Šiame aliejuje bus labai daug karotino. Likučius galima sunaudoti padažams. Aliejų galima pilti į daržovių salotas. Jeigu nedarome salotų, kaip vaistuko išgeriame šaukštelį gryno aliejaus. Galima naudoti visur, bet geriau nekaitinti, o dėti į žalią maistą.

Dar yra toks prieskonis juodgrūdė – juodieji kmynai. Juodgrūdės sėklų galima nusipirkti. Ji turi įvairiausių medžiagų, kurios yra reikalingos akims. Juodgrūdę galima naudoti dažniau, nes ją galima nusipirkti visus metus. [...] Vakare vieną šaukštelį juodgrūdžių sumalame kavamale, užpilame vandeniu ir išgeriame. Akių sveikatai – labai geras dalykas.

Petražolės yra taip pat veiksmingos akims, nes turi labai daug kalio. 100 gramų žalių petražolių yra vienas gramas kalio. Džiovintų – beveik penki gramai. Taip pat yra kitų produktų, kurie turi daug kalio: sojos, pupelės, persikai, slyvos, abrikosai, razinos, pistacijos, figos, baravykai, kiviai, bananai, avižiniai dribsniai, netgi bulvės turi daug kalio, morkos, kalafiorai, kopūstai, salierai.

Kaip visada įvairus maistas duoda didelę naudą. Jeigu mes užsisėdime ties trimis–keturiais produktais, kuriuos mėgstame, atimame galimybę iš kitų produktų veikti mūsų organizme ir sveikatinti mūsų kūną, akis ir kitus organus.

Labai svarbu, kad maiste būtų daug antioksidantų. Kaip žinome, antioksidantai išstumia laisvuosius radikalus, kurie kaupiasi organuose arba ląstelėse. Žalios spalvos lapai, raudonos ir oranžinės spalvos vaisiai turi daug antioksidantų.