Iki šiol gydytojai persodindavo tik tebeplakančias širdis, paimtas iš donorų, kuriems būdavo diagnozuota smegenų mirtis. Transplantavimui skirti organai dažniausiai būdavo laikomi ant ledo ir skubiai išgabenami recipientams.

Tačiau Sidnėjuje įsikūrusi Šv.Vincento ligoninė ir Victoro Chango kardiologijos tyrimų institutas sukūrė metodą, kuris leidžia atgaivinti jau 20 minučių nesusitraukinėjančias širdis ir persodinti jas pacientui.

Iki šiol toks metodas buvo panaudotas trims širdies persodinimams. Du iš tų pacientų sparčiai sveiksta, o trečiasis, kuriam operacija buvo atlikta vėliausiai, tebelaikomas intensyviosios terapijos skyriuje.

„Jie – vieninteliai trys pasaulyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė kardiochirurgas Kumudas Dhitalas, Sidnėjuje veikiančio Naujojo Pietų Velso profesorius adjunktas.

„Žinome, kad per tam tikrą laikotarpį širdis, kaip ir kiti organai, gali būti atgaivintas, paleistas iš naujo. Tačiau galėjome tai atlikti tokiu būdu, jog kažkuriuo metu sustojusi širdis gali būti išimta transplantavimo komandos, prijungta prie aparato ... o tuomet (chirurgai gali) ją persodinti“, – aiškino jis.

Pagal šį metodą, donoro širdis perkeliama į nešiojamąjį aparatą, žinomą kaip „širdis dėžutėje“. Tokiame aparate organas laikomas šiltame konservuojančiame skystyje ir skatinamos jo gyvybinės funkcijos.

Visiems trims pacientams pakaitinės širdys buvo atgabentos iš skirtingų ligoninių. Tų širdžių susitraukinėjimas pervežimo metu buvo palaikomos 5–8 valandas.

Šv.Vincento ligoninės Širdies transplantacijos skyriaus medicinos direktorius Peteris MacDonaldas sakė, kad pirmosios pasaulyje širdies persodinimo operacijos 7-ame dešimtmetyje buvo atliktos, naudojant jau nebetvinksinčias širdis. Dar trys tokios operacijos buvo atliktos vaikams.

„Dar nebuvo atliktas nei vienas suaugusiojo širdies persodinimas, naudojant donorus, kuriems sustojusi širdies veikla – nuo pat pirmųjų 7-ame dešimtmetyje“, – jis sakė AFP.

Tačiau visais ankstesniais atvejais donorai ir recipientai būdavo toje pačioje ligoninėje.

„Mes sukūrėme metodą, leidžiantį atgaivinti širdis, paimtas iš donorų, kuriems buvo sustojusi širdis, taip pat sudarantį galimybę pervežti tą širdį iš donoro ligoninės, kad ir kur ji būtų ... į Šv.Vincento ligoninę, kad ji galėtų būti persodinta, – aiškino P.MacDonaldas. – Taigi, tai, ką mes teigiama padarę pirmieji pasaulyje – kad mes galėjome tai padaryti tolimoje ligoninėje ir atgabenti (širdį) į Šv.Vincento ligoninę.“

„To dar niekas nebuvo atlikęs ir nemėgino atlikti. To niekada anksčiau nebuvo mėginama padaryti su nebeplakančia širdimi“, – pridūrė gydytojas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)