Atlikus smegenų skenogramą prieš ir po antidepresantų, buvo pastebėti neuronų junginių pokyčiai, trunkantys apie tris valandas.

M. Planko instituto mokslininkė Julia Sacher teigė, jog nesitikėta tokio stipraus vienos rūšies antidepresantų poveikio ir visas smegenis apimančių pokyčių, informuoja vesti.ru.

Stiprūs vienos rūšies antidepresantai yra labai populiarūs visame pasaulyje, bet iki šiol ne iki galo aišku, kaip būtent jie veikia. Manoma, kad preparatas keičia galvos smegenų neuronų junginius, bet anksčiau manyta, kad pokyčiai įvyksta po kelių savaičių, o ne po kelių valandų, išgėrus preparato.

Nauji rezultatai parodė, kad pokyčiai kyla iš karto po pirmos dozės. J. Sacher sako, kad smegenų struktūros pokyčiai buvo užfiksuot net tiems žmonėms, kurie anksčiau nebuvo vartoję antidepresantų.

Tyrimo dalyvių smegenis skendavo apie 15 min. su skeneriu, matuojančiu kraujo prisotinimą deguonimi galvos smegenyse.

Smegenų neuronų tinklo tyrimas parodė, kad viena antidepresantų dozė sumažina vidinių ryšių lygį daugumoje smegenų zonų. Taip pat buvo pastebimi ryšių sustiprėjimas tarp smegenėlių ir pagumbrio.

Mokslininkų nuomone, gauti duomenys – svarbus pirmas žingsnis į klinikinį depresija sergančių pacientų tyrimą. Neurologai taip pat planuoti tirti neuronų ryšių gebėjimą atsistatyti tiems pacientams, kurie niekaip nereaguoja į ilgą gydymą antidepresantais.

Geriau supratus skirtumus tarp žmonių, kuriuos antidepresantai veikia ir kurių toks gydymas neveikia, bus galima geriau nustatyti, kam antidepresantai naudingi, o kam reikia kitokio gydymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)