Moralai apie dorovę ir ištikimybę bei lytiniu keliu plintančias ligas visuomenės seniai nebeveikia – tai be užuolankų konstatuoja sveikatos specialistai. Tačiau užsimerkti prieš tai irgi negalima. Reikia nuolat priminti, kad audringi vasaros meilės romanai gali baigtis ne vien sudaužytos širdies skausmu, bet ir lytiškai plintančiomis ligomis. Šiaulių Visuomenės sveikatos biuras apie lytiškai plintančias ligas lankstinuką išleido rimtas situacijas iliustruodamas anekdotais.

Asta Ivoškienė Visuomenės sveikatos biuro sveikatos stiprinimo specialistė sako, kad ilgokai rinko anekdotus apie vasaros romanus ir lytiškai plintančias ligas ir netgi apie tai, ką reikėtų daryti pastebėjus, kad mažai pažįstamas partneris ,, atminimui'' paliko tai, ko visai nesinorėtų prisiminti. Pavyzdžiui gonorėją. Anekdotai privalėjo būti ne vulgarūs, tačiau su aiškia potekste – vasara apsuka galvas, iš kurortų poilsiautojai grįžta užsikrėtę sifiliu, gonorėja.

Anekdotai ir piešinukai, įspėjantys apie lytiškai plintančias ligas subtilūs , o svarbiausia pamokantys ir suprantami net paaugliams. Jiems taip pat primenama, kad tyko vadinamos venerinės ligos.

Tenka pripažinti, kad lytiškai plintančių ligų neįmanoma suvaldyti kitaip, nei prevencija ir gydymu. Skiepų nėra, o kova su jomis vyksta jau ne vieną šimtmetį. Taigi lankstinuke ir patarimai, ką daryti po nesaugių lytinių santykių ar įtarus, kad liga vis tik prikibo. ,,Nedelsdami pasikonsultuokite su gydytoju‘‘- po anekdotu išguldyti aiškūs patarimai.Iliustruojama situacija, kaip elgiasi venerinę ligą įtariantys ligoniai. Gal anekdotas padės peržengti gydytojo kabineto slenkstį.

Lankstinukas apie lytiškai plintančias ligas ne atsitiktinai išleistas rudeniop. Mat pastebėta, kad užsikrėtusių padaugėja po vasaros, kuomet atostogų laisvė apsuko galvą ir nevengta atsitiktinių lytinių santykių. Humoru iliustruotas rimtas lankstinukas dalijamas nemokamai.