Nors tai skamba paradoksaliai, tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad kofeino vartojimas prieš pat trumpą pokaičio miegą geriau padeda atstatyti mūsų budrumą nei pogulis prieš tai neišgėrus arbatos ar kavos, praneša huffingtonpost.com.

Kaip galima visa tai paaiškinti? Viskas susiveda į organizme vykstančius cheminius procesus, konkrečiau, konkuruojantį kofeino ir adenozino poveikį. Priminsime, kad adenozinas – mieguistumą skatinantis cheminis junginys, kuris kaupiasi smegenyse mums budraujant ir išsisklaido miegant.
Kofeinui būdingas budrumo didinimo poveikis paprastai aukščiausią tašką pasiekia maždaug 30 minučių po to, kai organizmas jį gauna. Taigi, jeigu 20 minučių iš to pusvalandžio pramiegosite, sumažės adenozino kiekis, su kuriuo tenka konkuruoti kofeinui. Ir, ką gi, kofeino poveikis bus gerokai didesnis.

„Jeigu galite užmigti prieš tai, kai kofeinas tai padarys, kai bus metas keltis kofeino nauda tobulai derės su miego nauda“, – leidiniui „The Huffington Post“ aiškino miego tyrėjas daktaras Davidas Dingesas iš Psichiatrijos fakulteto Pensilvanijos universitete.

Profesorius D. Dingesas priminė 2001 metų tyrimą, kuriame dalyvavo 28 vyrai ir moterys. Jiems per 88 valandų laikotarpį buvo leista nusnūsti septynis kartus po dvi valandas ir į pabaigą buvo duotos arba nedidelę kofeino dozę turinčios tabletės, arba placebas. Šio eksperimento metu kofeinui sėkmingai pavyko įveikti vadinamąją miego inerciją. Šį terminą mokslininkai naudoja silpnumo jausmui, kuris būdingas vos nubudus, apibūdinti.

„Tai mus tikrai nustebino“, – pripažįsta tyrėjas.

Tai ne vienintelis keisto ryšio tarp kofeino ir prisnūdimo įrodymas. Paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Loughborough universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai atliko keletą tyrimų ir nustatė, kad puodelis kavos ir penkiolikos minučių pokaitis vairuotojams padeda geriau įveikti mieguistumą nei tik puodelis kavos ar trumpas prisnūdimas (tyrimo metu vairuotojų mieguistumas buvo matuojamas ne kelyje, o vairavimo simuliatoriuje).

Žinoma, jeigu norite išbandyti kofeino poveikį pokaičio miegui, kavos ar arbatos neperdozuokite. Kaip sako D. Dingesas, ilgesniam miegui kofeinas trukdys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)