Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Valstybinė ligonių kasa (VLK) kviečia žmones neskubėti savo lėšomis įsigyti įvairių traumatologijos bei ortopedijos priemonių, permokant kelis kartus.

Centralizuotai kelio ir klubo sąnarių perkamų endoprotezų kaina yra gerokai mažesnė nei įsigyjamų pacientų lėšomis. Šiais metais endoprotezavimui buvo skirta 18 mln. litų. 2015 m., šią sumą padidinus 20 proc., planuojama skirti jau 21,6 mln. litų, teigiama SAM pranešime spaudai.

Šiuo metu klubo sąnario endoprotezo laukia 5850, kelio sąnario - 5503 (iš viso 11 353) pacientai. Vidutiniškai klubo sąnario endoprotezo eilėje reikia laukti 14,3 mėnesio, o kelio sąnario - 10,8 mėnesio. Laukimo trukmė gali kisti priklausomai nuo pasirinktos įstaigos.

Šiais metais nupirktų endoprotezų didesnė dalis jau pasiekė Lietuvos gydymo įstaigas - iš viso 1155 kelio ir 1925 klubo endoprotezų.

Rugsėjo mėnesį planuojama juos skirti pacientams eilės tvarka. Jie gaus pranešimus apie paskirtus endoprotezus ir bus kviečiami kreiptis į pasirinktą gydymo įstaigą suderinti operacijos datą.

Operacija turi būti atlikta per tris mėnesius nuo pranešimo apie skyrimą dienos.

Norint gauti nemokamą kelio ir klubo sąnario endoprotezą, reikia laukti eilėje pagal gydymo įstaigą, kurioje pasirinkta atlikti sąnario keitimo operaciją.

Tačiau jei žmogus nenori laukti eilėje šios operacijos, šį procesą jis bando pagreitinti savo lėšomis įsigydamas kelio ar klubo sąnario endoprotezą. Šias išlaidas vėliau padengia ligonių kasos.

Pacientui kompensuojama tik tokia endoprotezavimo sistemos komplekto kaina, kokią VLK moka pati, pirkdama minėtus endoprotezus.

Pavyzdžiui, jei VLK šiuo metu už pigiausio modelio kelio sąnario endoprotezavimo sistemos komplektą, moka 3030,83 lito, o žmogus identišką gaminį įsigijo iš privačios bendrovės už 6050 litų, jam kompensuota bus tik 3030,83 lito, už klubo sąnarį VLK kompensuoja 1469,48 lito.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)