Prostatos vėžys yra antras labiausiai paplitęs vėžys tarp vyrų visame pasaulyje. Vien tik Didžiojoje Britanijoje kasmet nustatoma 35 tūkst. naujų šio vėžio atvejų ir miršta 10 tūkst. žmonių.

Vėžio ekspertai rekomenduoja subalansuotą mitybą, kurioje būtų daug vaisių bei daržovių ir mažai raudonos mėsos, riebalų ir druskos.

Mokslininkų komanda iš Bristolio analizavo maždaug 20 tūkst. britų vyrų nuo 50 iki 69 metų gyvenimo būdą bei mitybą.

Ji nustatė, kad tiems vyrams, kurie kas savaitę suvartodavo daugiau kaip 10 porcijų pomidorų, pavyzdžiui, šviežių pomidorų ar keptų pupelių pomidorų padaže, prostatos vėžio rizika būdavo sumažėjusi 18 proc., rašo „BBC News“.

Rekomenduojamos penkios vaisių bei daržovių porcijos per dieną taip pat sumažindavo riziką iki 24 proc., palyginus su tais vyrais, kurie valgydavo tik dvi vaisių bei daržovių porcijas ar dar mažiau.

„Mūsų rezultatai rodo, kad pomidorai gali turėti svarbų vaidmenį prostatos vėžio prevencijai“, - teigė Vanessa Er iš Bristolio universiteto Socialinės ir bendruomenės medicinos mokyklos.

„Tačiau reikia tolesnių tyrimų, kurie patvirtintų mūsų rezultatus, ypač (klinikinių) tyrimų su žmonėmis“.

„Vyrai vis tiek turėtų valgyti daug įvairių vaisių ir daržovių, palaikyti sveiką svorį ir fizinį aktyvumą“, - pažymėjo ji.

Manoma, kad pomidorai priešvėžinių savybių turi dėl likopeno – antioksidanto, kuris saugo nuo DNR ir ląstelių pažeidimų.

Mokslininkai taip pat tyrinėjo dar dvi kitas medžiagas – seleną, randamą tokiuose miltiniuose gaminiuose kaip duona ir makaronai, bei kalcį, kurio turi pieno produktai.

Vyrams, kurie optimaliai vartojo šiuos tris komponentus, prostatos vėžio rizika buvo mažesnė, teigė tyrinėtojai.

Komentuodamas šį tyrimą, daktaras Iainas Frame`as iš Didžiosios Britanijos prostatos vėžio draugijos „Prostate Cancer UK“ sakė, kad vis dar trūksta įrodymų, norint tiksliai rekomenduoti, kokius produktus vyrai turėtų valgyti, kad sumažintų prostatos vėžio riziką.

„Tikrai žinome, kad vyrai neturėtų remtis vien tik vienu produktu, pavyzdžiui, pomidorais. Iki šiol geriausias sprendimas buvo subalansuota mityba su daugybe šviežių vaisių bei daržovių ir reguliarus fizinis aktyvumas“, - sakė jis.

Tomas Stansfeldas iš draugijos „Cancer Research UK“ pridūrė: „Nors valgant maisto produktus, turinčius daug likopeno, pavyzdžiui, pomidorus, ar seleno, prostatos vėžio pavojus gali sumažėti, tai nėra iki galo įrodyta, ir šis tyrimas negali patvirtinti, kad egzistuoja ryšys tarp mitybos ir prostatos vėžio rizikos“.

„Mityba ir vėžio prevencija yra sudėtingas klausimas, turintis mažai neginčijamų atsakymų. Visus rekomenduojame maitintis sveikai, valgyti daug daržovių ir vaisių, mažai raudonos mėsos, riebalų ir druskos“.

Tyrimas, pristatytas žurnale „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“, buvo atliktas bendradarbiaujant su Kembridžo ir Oksfordo universitetais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)