„Nacionalinio masto problemą“ numatoma spręsti Seimo sveikatos reikalų komitete.

Iš DELFI sužinojusi, kad nuo šiol mokamoje aikštelėje prie Nacionalinio vėžio instituto Santariškėse palikti mašiną kainuoja 5 litus už 45 minutes, Lietuvos pacientų organizacijų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė nepatikėjo: „O Jėzau Marija! Kodėl taip brangiai? Daug brangiau, nei Vilniaus centre“.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas pabrėžė, jog tai brangiau net negu Briuselio senamiestyje. „Prie ligoninių privalo būti nemokamų vietų automobiliams ir tai - valstybės garbės reikalas“, - įsitikinęs Seimo narys.

Taršė „auksinės aikštelės“ šeimininkus

DELFI komentatoriai negailėjo kritikos „auksinės aikštelės“ šeimininkams ir Sveikatos apsaugos viceministrui Gediminui Černiauskui, kurio teigimu, ateityje iš viso nebeliks nemokamų automobilių parkavimo vietų ne tik Santariškėse, bet ir prie kai kurių kitų didžiųjų medicinos centrų.

„Tai ne apiplėšimas, tai sadizmas, patyčios iš sergančių žmonių ir jų artimųjų. Vaikštant po šitas įstaigas niekas nevyksta laiku, praleidi mažiausiai po pusę dienos. Jau pati liga daug kainuoja, tai dar sugalvos pasiplėšt ir už stovėjimą??? Žmogus gaunantis chemoterapiją neturi fizinių jėgų eiti ir tuos porą šimtų metrų!“, - rašė vienas iš daugiau nei 400 publikaciją „Ligoniai: tai apiplėšimas vidury baltos dienos“ komentavusių DELFI skaitytojų.

Brunu prisistatęs internautas konstatavo, kad iš pensininkų ir ligonių lengviausia išmelžti papildomą litą, todėl tuo ir naudojamasi. „Tai pilietinės ir vieningos visuomenės nebuvimo pasekmė. Nėra suvokimo, kad norint kažką pasiekti, reikia veikti kartu, o ne pavieniui emigruoti. Nomenklatūra stipri, vieninga, todėl likusius ir durnina“, - komentaruose rašė Brunas.

Pasak kito komentatoriaus, tas pats ir prie Kauno klinikų: „Žmonės, užtenka tylėti, laikas pasakyti „ne“ šiam pasityčiojimui! Tokiose vietose stovėjimas iš viso neapmokestintas turėtų būti. Čia juk ne kurortas“.

Būtinybę solidarizuotis akcentavęs DELFI skaitytojas kvietė bendraminčius priešintis absurdiškai situacijai ir siekti, kad ji būtų pakeista: „Juk į ligoninę važiuojam ne pramogauti, o pagalbos, kuri mums, kaip mokesčių mokėtojams, priklauso. Manau, geriausias vaistas viešumas. Turėtų būt paviešinta, kas priėmė tokius sprendimus, kas juos palaimino ir sukūrė situaciją, kai strese esantis, sergantį artimą žmogų atvežęs į gydymo įstaigą pilietis turi mokėti pusę vidutinio darbo dienos atlyginimo, už aikštelėje darbo dieną laikytą automobilį. Tauta turi žinoti savo „didvyrius“.

Reikalaus nemokamų vietų

Seimo sveikatos komiteto nario A. Matulo teigimu, jeigu žmogus nori automobilį pasistatyti ilgam laikui, nes slaugo ligoninį ar pats atvažiavo į ligoninę, turi turėti galimybę ilgesniam laikui palikti mašiną mokamoje aikštelėje. „Tačiau kaina turi būti proto ribose, ne tokia, kaip skaitėme DELFI - už 45 minutes 5 litai. Neseniai grįžau iš Briuselio, ten tokių kainų netgi statant automobilį miesto centre nėra“, - piktinosi parlamentaras.

Antanas Matulas
Seimo nario nuomone, problema spręstina valstybiniu lygiu: „Kažkoks sprendimas turi būti priimtas ir mes – Seimo sveikatos reikalų komitetas – rudenį svarstysime, ką daryti. Po DELFI paskelbtos informacijos apie rinkliavas prie Nacionalinio vėžio instituto komitetas pasiruošęs šitą problemą kelti ir reikalauti vyriausybės, Sveikatos apsaugos ministerijos, kad būtų nustatyta tvarka, pagal kurią prie ligoninių būtų ne tik mokamos, bet ir nemokamos mašinų aikštelės“.

Kauno klinikose ar Santariškėse pačiam A. Matului yra tekę klaidžioti po teritoriją ir laukti įjungus avarinius žibintus, kol atsilaisvins vieta.

„Mašinų statymo problema turi būti išspręsta, juolab, kad pvz., Santariškėse vietos tikrai yra. Tas pats pasakytina ir apie Žalgirio ligoninę, Lazdynų ligoninę, kurios pacientai rašo skundus apie tai, kad neįmanoma pasistatyti mašinos“, - sakė Seimo narys.

Negalėjo patikėti

Iš DELFI sužinojusi, kiek nuo šiol kainuoja palikti automobilį mokamoje aikštelėje prie Nacionalinio vėžio instituto, Lietuvos pacientų organizacijų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė negalėjo patikėti.

„Gali būti tik simbolinis mokestis – litas už valandą ne daugiau. Tačiau jūsų minėta kaina – nesusipratimas. Ir taip jau žmonės nuskriausti ligų, ir dar kur bepasisuka tenka mokėti“, - sakė V. Augustinienė.

Pacientų atstovės nuomone, prie gydymo įstaigų mašinų statymas turėtų nekainuoti. „Juk ne verslininkai atvažiuoja, ne šiaip sau žmonės mašinas palieka, pas gydytoją važiuoja todėl, kad reikia“.

2-3 litai už valandą. Tiek SAM viceministro Gedimino Černiausko teigimu, gali būti apmokestintas mašinų parkavimas Santariškėse pastačius daugiaaukštę aikštelę. V. Augustinienės nuomone, toks mokestis per didelis.

Skiria baudas

„Dažnai žmogus nueina pas gydytoją ir jam paskirtu metu nepatenka į kabinetą – eilė arba jį daktaras dar nusiunčia pas kitą. Todėl vėliau atėjęs prie mašinos jis randa eismo kontrolės raštelį, kad reikės mokėti baudą, nes užtruko. Mums žmonės piktinasi ir dėl to, kad prie gydymo įstaigos nebegalima trumpam privažiuoti, išleisti ligonį“, - sakė pacientų organizacijų atstovė.

V.Augustinienė pripažino, jog labai nepatogu, kai nebegali privažiuoti prie įėjimo į gydymo įstaigą. Neseniai ji turėjo reikalų onkologijos ligoninėje ir matė, kaip artimieji iš kaži kur priversti vesti ligonius, kurie vos vos juda.

„Net nuo mokamų aikštelių, kur galima palikti automobilius, yra pakankamai nemažas atstumas iki įėjimo į ligoninę. Mūsų nuomone, žmonėms turi būti palikta galimybė
privažiuoti iki vietos – kaip oro uoste, kur atvežantis žmogus gali išleisti keleivį ir paskui ieškoti, kur pastatyti automobilį“, - įsitikinusi V. Augustinienė.

Vairuotojo eksperimentas (kartoti nepatartina)

DELFI skaitytojas komentaruose pasidalijo, ko kritiškai atvejais tenka griebtis vairuotojams. Kartoti nepatariame, tačiau gal bus įdomu.

„Yra didžiulė aikštelė su šlagbaumu, kurioje statomi darbuotojų automobiliai, tačiau ligoniai neįleidžiami. Kartą atvežiau 80 metų kaimynę, kuri praktiškai nevaikšto. Sakau, leisk prie durų nuvežti - išleisiu ir išvažiuoju iš karto. Sako, be leidimo nepraleisiu. Tai aš ir palikau mašimą prie šlagbaumo taip, kad niekas nei įvažiuoti, nei išvažiuoti negali ir nuėjau leidimo pas valdžią. Sekretorė ėmė rėkti, kad viršininkas posėdyje ir negali. Sakau, žiūrėk per langą - greitoji įvažiuoti negali ir įėjau į posėdžių salę. Kol viršininkas rašė leidimą, visi nuščiuvę sėdėjo...“

Planuose – tik mokamas statymas

Kaip DELFI teigė SAM viceministras G. Černiauskas, Santariškėse mašinų statymo problema sprendžiama planuojant statyti daugiaaukštę aikštelę, kurioje automobilių statymas kainuotų ne daugiau nei Vilniaus centre.

Paklaustas, ar prie ligoninių turėtų būti nemokamų vietų, SAM atstovas sakė: „Kiek žinau projektą, nemokamų vietų nenumatoma, ir priežastis – labai paprasta. Žmogus, kuris neturi pinigų, gali naudotis visuomeniniu transportu. Jei tai senesnis žmogus, jis ne pats važiuoja, jį gali atvežti giminaičiai. Privažiavimas prie gydymo įstaigos bet kuriuo atveju bus nemokamas. Natūralu, kad jaunas žmogus, atvežęs savo tėtį, jei yra neturtingas, neturi pinigų, paleis jį prie ligoninės, o pats pavažiuoja toliau, kur, tiesą pasakius ir šiandien galima pastatyti automobilį nemokamai. Už Santariškių – laukai, tad ir dabar, ir toliau bus nemokama“.

Gediminas Černiauskas
G. Černiausko nuomone, jeigu mes pradėsime skirti privilegijuotus ir neprivilegijuotus, „gali būti taip, kad atvažiavę su mersedesu trisdešimtmečiai nemokės, o senukai su savo žiguliukais ar opeliukais tvarkingai mokės pinigėlius, nes nežinos, kur nueiti ir gauti nemokamą leidimą“.

Viceministro žodžių papiktintam DELFI komentatoriui akivaizdu, kad „ponas planuotojas net iš tolo onkologinio ligonio nėra matęs. Būtent šie ligoniai, ir ypač chemoterapijų metu NEGALI važiuot visuomeniniu transportu, kaip ir daug ko kito negali. O tie kas veža iš darbų pasprukę ir taip jau nuostolį patiria. Nežmoniška, širdį skauda, koks žmogus yra nereikalingas ir nevertingas Lietuvoj. Tik pinigai. Tik pinigai“.

Tarp populiariausių komentarų buvo ir šis: „Iš kokio mėnulio iškrito bepročiai, kurie priėmė tokį sprendimą? Jiems ką, būtinai reikia patiems pabandyti pasimakaluoti su sunkiu ligoniu arba, neduok Dieve, patiems, vos paeinantiems po visa ta ligonines kompleksą, kad įsitikintu paprastu dalyku: ligoninė tampa neprieinama ir neprivažiuojama ligoniui. Mano supratimu, čia automobilių statymas išvis turi būti nemokamas, ir BUTINA galimybė mašina privažiuoti prie pastato ne tik greitosioms. Tai elementarus socialinis palaikymas nelaimėje. O pasiūlymas neturintiems pinigų naudotis viešuoju transportu - apskritai cinizmo viršūnė“.

„Auksinės aikštelės“ šeimininkus apskundė teismui

Kaip DELFI informavo Nacionalinio vėžio instituto atstovė spaudai Juventa Sartatavičienė, „auksinę aikštelę“ esančią Santariškių g. 1, netoli Nacionalinio vėžio instituto, administruoja UAB „Senasis sodas“.

„Labai apgailestaujame dėl bendrovės veiksmų. Pakelti automobilių stovėjimo įkainiai sukėlė piliečių nepasitenkinimą, tačiau nuo Nacionalinio vėžio instituto nepriklauso įkainiai“, - sakė instituto atstovė .

Nuo 2013 m. teisme vyksta ginčas dėl sutarties su šia bendrove nutraukimo. Pirmosios instancijos teismas patenkino instituto ieškinį ir sutartį pripažino negaliojančia, tačiau sprendimui dar nespėjus įsiteisėti bendrovė jį apskundė apeliacine tvarka. Kol nebus priimtas apeliacinės instancijos teismo sprendimas, aikštele disponuoti ir ją valdyti gali tik minėta bendrovė.

„Deja, negalime daryti jokios įtakos įkainių šioje aikštelėje nustatymui, tačiau atsižvelgdami į susidariusią situaciją, siekdami apsaugoti savo pacientus ir viešąjį interesą, nedelsiant kreipėmės į bylą nagrinėjantį teismą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo – bendrovės veiklos šioje aikštelėje apribojimo iki kol teismas priims galutinį sprendimą byloje. Tikimės, kad tokį mūsų prašymą teismas patenkins,“ – teigė Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus padėjėja ir vyriausioji juriskonsultė Simona Virbickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (564)