Pasak medikų, laukti tinkamesnio donorinio organo nebebuvo galima.

22-ejų studentę iš Alytaus liga pakirto netikėtai. Vos sunegalavusi – kaip iš pradžių manė, tiesiog sutrikus virškinimui – mergina pateko į ligoninę, o maždaug po savaitės itin sunkios būklės teko gultis ant operacinio stalo. Šiandien, praėjus beveik dviem mėnesiams, mergina išleista iš ligoninės.

„Čia tikrai stebuklas. Tik tiek galiu pasakyti“, – teigia pacientės mama Dalė Palažijienė.

Gydytojai sako, kad jauniems žmonėms ūminis kepenų nepakankamumas pasitaiko labai retai, o priežastis, kodėl mergina susirgo, taip ir nepaaiškėjo. Būklei kritiškai blogėjant kito pasirinkimo nebuvo – tik rizikuoti ir persodinti nesuderinamos kraujo grupės donorinį organą.

„Penkias dienas buvo taikomas visas įmanomas gydymas, siekiant, kad pačios kepenys atsigautų ir pradėtų dirbti ir nereikėtų atlikti kepenų transplantacijos, tačiau situacija negerėjo“, – prisimena VUL Santariškių klinikų gydytoja gastroenterologė Arida Buivydienė.

„Laukti donorinio organo, kuris atitiktų visus parametrus, laiko nebeturėjome, todėl ir ryžomės šiai išskirtinei unikaliai operacijai. Tai ir Lietuvoje, ir Baltijos šalyse pirmas atvejis, kada donorinis organas – kepenys – persodinamas esant nesuderinamoms kraujo grupėms“, –pasakoja VUL Santariškių klinikų generalinis direktorius, Pilvo chirurgijos centro direktorius prof. habil. dr. Kęstutis Strupas.

Operacija truko daugiau nei 8 valandas.

„Laiko paruošti recipientą turėjome mažai. Santariškių klinikose jau atliekamos inkstų transplantacijos, kai nesuderinamos kraujo grupės. Jos atliekamos keletą metų, ir tais atvejais mes turime laiko ruošti recipientą keletą mėnesių bei kontroliuoti situaciją. Šiuo atveju mes turėjome keletą valandų“, – sako VUL Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir tranfuziologijos centro direktorius prof. Laimonas Griškevičius.

Medikai pabrėžia, kad kepenų ligos dažniausiai ateina tyliai ir dešimtmečius žmogus gali net nežinoti, kad serga, todėl būtina tikrintis.

Santariškių klinikose jau atlikta per 60 kepenų transplantacijų.