Kaip praneša policija, 21.30 val., savo namuose Pasvalio rajone, Talkonių kaime rastas miręs 1960 metų gimimo žmogus. Pirminiais duomenimis, tragiškai pasibaigusias komplikacijas sukėlė širšės įkandimas.

Pumpėnų ambulatorijos slaugytoja Rita Kirkilienė ryte dar nebuvo girdėjusi apie atvejį, tačiau užsiminė, jog pačiuose Pumpėnuose yra vabzdžių įkandimams itin alergiškas žmogus, kuriam ne kartą teko skubėti į pagalbą.

„Dabar jis pats namuose visada turi vaistukų ir jei ką – nedelsdamas pats jų pavartoja“, - sakė slaugytoja, pridurdama, jog iš Talkonių kaimo į ją vakare niekas nesikreipė, nors ekstra atvejais žmonės skambina jai mobiliuoju telefonu.

„Tikriausiai buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, kuri pas mus atvažiuoja iš artimiausių stočių – Panevėžio, Pasvalio ar Biržų, nes žmonės skambina bendruoju pagalbos telefonu 112”, - sakė slaugytoja.

Gindamos lizdą širšės telkiasi ir puola

Širšės lizdus lipdo apsaugotose vietose, pvz., medžių kamienuose, krūmuose, namų šonuose, palėpėse, sienų įdubose. Jų lizdai pilkos, panašios į popierių spalvos.

Širšių spiečių gali sudaryti iki 700 darbininkių. Gelia tik tada, kai sudirginamos. Įgėlimas žmonėms skausmingas. Pavojų pajutusios širšės gali „sukviesti“ visas lizdo širšes ir pulti kolektyviai, o tai žmonėms labai pavojinga.

Traukti ar palikti geluonį?

DELFI primena, jog vabzdžiai sąlyginai skirstomi į nenuodingus ir nuodingus. Pastariesiems priskiriamos bitės, vapsvos, kamanės, širšės, skruzdėlės. 

Nuodingi nariuotakojai atakuoja gindamiesi ir geldami suleidžia skausmingus nuodus. Nenuodingi vabzdžiai kanda ir dažniausiai suleidžia seiles su antikoaguliantais (medžiagomis, stabdančiomis kraujo krešėjimą) tam, kad galėtų misti mūsų krauju. 

Po nenuodingų vabzdžių įkandimo kartais gali atsirasti įvairios odos sudirginimo reakcijos, tačiau tik nuodingų nariuotakojų geluonis gali sukelti tokias ryškias alergines reakcijas, kaip anafilaksinis šokas.

Nuodingi įgėlimai visada skausmingi, juos lydi paraudimas ir patinimas. Jautresniems žmonėms gali išryškėti išplitusios reakcijos, kurios kartais progresuoja ir sukelti tokius negalavimus, kaip viso kūno dilgėlinė, bendras silpnumas, dezorientacija, virškinamojo trakto veiklos sutrikimai (pilvo pūtimas, viduriavimas, pykinimas, vėmimas), gimdos spazmai, šlapimo ir išmatų nelaikymas, dusulys, kosulys, kraujospūdžio kritimas, mieguistumas, apalpimas ir kt.

Įgėlus širšei, vapsvai ar bitei, pirmiausia reikia ištraukti geluonį. Jei vabzdys įgėlė į plaštaką, patartina nusiimti žiedus ir apyrankes, dezinfekuoti įgėlimo vietą. 

Kada skubėti pas gydytoją

Medikai siūlo ant pažeistos vietos dėti ledą, įsuktą į audinį, ir laikyti ne ilgiau kaip 15 min., naudoti vietinius anestetikus, analgetikus, antihistamininius ir priešuždegiminius preparatus, tepalus su kortikosteroidais. 

Žmonės, žinantys, kad yra alergiški bičių, vapsvų, širšių įkandimams, turėtų turėti švirkštą su adrenalinu.

Bet kurios išplitusios reakcijos atveju būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Ypač tuomet, kai po vabzdžio įgėlimo atsirado išbėrimų, patino veidas, pasunkėjo kvėpavimas, sunku ryti, svaigsta galva ar atsirado kitų negalavimų. Šie požymiai dažniausiai išryškėja praėjus kelioms minutėms ar valandai po įgėlimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)