Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamente buvo nustatytas Denge karštligės įvežtinis atvejis Lietuvoje registruojami klaipėdiečiui, kuris gegužės pabaigoje - birželio pradžioje keliavo po Kubą.

Grižus į namus, po 4 dienų jam pakilo aukšta temperatūra, krėtė šaltis, skaudėjo galvą, raumenis, jis gausiai prakaitavo, jautė bendrą silpnumą. Po poros dienų kreipėsi į gydytoją ir buvo paguldytas į ligoninę. Birželio 18 d. buvo paimtas ligonio kraujas ir atlikus jo ištyrimą buvo patikslinta Denge karštligės diagnozė. Ligonis pasveiko.

Denge karštligės susirgimas yra būdingas Pietryčių Azijos, Pietų Amerikos, Afrikos ir Karibų jūros salų šalims.

Šios ligos vietiniai atvejai Europos Sąjungos šalyse neregistruojami. Ligos sukėlėjas yra Denge virusas.

Pagrindinis infekcijos šaltinis yra žmonės ir beždžionės. Virusas perduodamas įkandus uodui. Esant sunkiai ligos formai ligonis gali kraujuoti. Mirštamumas nuo šios ligos gali siekti net 30 proc. Skiepų nuo šios ligos nėra.

Keliautojams, vykstantiems į šalis, kur paplitusi Denge karštligė, reikia saugotis uodų įkandimo. Grižus iš kelionės ir sunegalavus tuoj pat būtina kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)