Naujos taisyklės numato, kad veido ir galūnių transplantams bus taikoma tokia pati tvarka, kaip ir vidaus organams. Tai reiškia, jog ši galimybė bus prieinama didesniam skaičiui žmonių.

Tačiau žmonėms, kurie jau turi donoro kortelę, pakeitimai savaime pritaikyti nebus, tam reikės atskiro sutikimo. Veido ir galūnių transplantavimas apima sudėtingos sudėties transplantų persodinimą, įskaitant odos, kaulų, raumenų, kraujagyslių, nervų ir jungiamoji audinio perkėlimą.

JAV Virdžinijos valstijoje, Ričmonde, įsikūręs Organų parinkimo ir transplantacijos tinklas, padedantis donorų ieškantiems amerikiečiams, susidurdavo su rimtomis veido ir rankų transplantų paieškos problemomis, nes nebuvo šį klausimą reglamentuojančios tvarkos.

Mokslų daktarė Sue McDiarmid, pirmininkaujanti minėtosios organizacijos Veido ir galūnių transplantavimo skyriui, „ABC News“ sakė, jog nauja tvarka turėtų tokių transplantacijų skaičių padidinti.

„Amerikoje bus atliekama daugiau tokių operacijų. Nauja tvarka reiškia, jog, jeigu žmogus nuspręs, jog po mirties norėtų būti tokiu donoru, mes tuo pasirūpinsime“, - teigia S. McDiarmid. Specialistė teigia, jog potencialus donoras arba jo šeimos narys privalės aiškiai nurodyti sutinkąs, jog po mirties bus galima persodinti mirusiojo veidą ar galūnes.

Organų donorų registrą tvarko valstijų valdžia – tai reiškia, jog skirtingose valstijoje bus taikomos skirtingos tokių sutikimų procedūros.

Organų parinkimo ir transplantacijos tinklo prezidentas Kennethas Andreoni teigia, jog nauja tvarka padės pagrindą naujos kartos transplantacijai, žmonės turės galimybę pasveikti net ir po pačių sunkiausių traumų ar ligų.

„Siekiame, jog tokie gydymo metodai būtų taikomi kuo plačiau, tačiau puikiai suprantate, kokie svarbūs medicininiai ir etiniai aspektai su tuo susiję“, - pažymi Organų parinkimo ir transplantacijos tinklo vadovas.

Pirmoji veido transplantacijos operacija Amerikoje buvo atlikta 2008 metais, rankos – 1999 metais. Per tą laiką naujus veidus gavo septyni žmonės, o aštuoni pacientai džiaugiasi abejomis naujomis rankomis. 14 žmonių sėkmingai atliktos vietos rankos transplantacijos operacijos.

Tarp naują veidą gavusių - Charla Nash, kurios tikrąjį veidą negrįžtamai sužalojo šimpanzė, bei Connie Culp, kuriai buvo šauta į veidą. 2008 m. 22 valandas trukusios operacijos metu jai buvo persodinta 80 proc. veido.

Procedūra atlikta ir Carmen Blandin Tarletin, kuriai veidą chemikalais nudegino sutuoktinis. Po transplantacijos moteris sakė: „Donorė ir jos šeima man padovanojo didžiausią dovaną – mano gyvenimas neabejotinai pagerėjo“.

Specialistai teigia, jog donoro veidą ir rankas būtina pašalinti iš karto po jo mirties.

Anot S. McDiarmid, jeigu donoro šeima norėtų artimąjį šarvoti atvirame karste, tokiu atveju galima pagaminti identišką kaukę ar pritaikyti laikiną protezą.
Connie Culp, prieš operacijas ir po jų
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)