Apie jaunai moteriai kilusias problemas, apkartinusias jos lytinį gyvenimą, skaitykite ištraukoje iš R. Chutkan knygos „Ideali organizmo būklė“, kurią lietuvių kalba išleido leidykla „Sofoklis“.

Tragedija dėl pokylio suknelės

Jei Jums pučia pilvą ir slegia bloga nuotaika, tarp šių dviejų sutrikimų gali būti tam tikras ryšys. Anatominiu požiūriu žarnynas ir dubens organai yra greta, ir abiejų šių sistemų tinkamas funkcionavimas priklauso nuo gerai subalansuotos vietinės ekosistemos. Bakterinės pusiausvyros sutrikimai, vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas gali sutrikdyti ir virškinimo, ir ginekologinės sistemos būklę. Šiame skyriuje šiek tiek aptarsiu ryšį tarp lytinio gyvenimo ir pilvo pūtimo ir pateiksiu praktinių pasiūlymų, kaip galima būtų pagerinti abiejų šių sričių būklę.

Džeinė ištekėjo prieš dvejus metus. Ji – pasiekusi trečiojo dešimtmečio vidurį žavinga moteris, tiesiog sveikatos įsikūnijimas. Jos darbas buvo susijęs su prekyba ir didžiąją darbo dienos dalį ji praleisdavo bendraudama su klientais. Šie kasdieniniai susitikimai reikalaudavo atitinkamų formas išryškinančių suknelių ar kostiumėlių, o jos nešiojamas antras dydis niekuomet neleisdavo atsipalaiduoti. Pilvo pūtimo po tokiais rūbais nepaslėpsi. Kartą ji man papasakojo apie savaitgalį vykusias vestuves, kuriose ji neseniai apsilankė kartu su savo vyru: „Nubudau su plokščiu pilvuku ir jausdamasi puikiai, tačiau iki vakaro mane ištiko tikra tragedija – atrodžiau, tarsi šeštą mėnesį būčiau nėščia ir negalėjau nė pagalvoti apie tilpimą į tą suknelę, kurią nusipirkau vestuvių pokyliui!“

Atrodė, tarsi lauktųsi jau šeštą mėnesį

Šiais laikais daugybė moterų sako, kad jos atrodo, tarsi lauktųsi jau šeštą mėnesį, tačiau pakėlus rūbus pasirodo beveik plokščias pilvukas su nedideliu išgaubimu. Vis dėlto Džeinė atsinešė kelias nuotraukas iš to vestuvių pokylio, apie kurį šnekėjo, ir šiose nuotraukose ji iš tiesų atrodė taip, tarsi iki gimdymo būtų belikę keli mėnesiai. Manydama, kad jos problemas galbūt sukėlė laktozės netoleravimas, Džeinė pabandė kelias savaites nevalgyti pieno produktų, tačiau jokio skirtumo nepastebėjo. Kai pirmą kartą apsilankė pas mane, ji jau keturis mėnesius eksperimentavo su veganiška dieta, tačiau jai vis tiek pūtė pilvą ir slėgė bloga nuotaika. Ją taip pat vargino vidurių užkietėjimas, ir ji tik šiaip taip gebėdavo išstumti kietas išmatas du ar tris kartus per savaitę.

Ji ne tik neatrodė ir nesijautė puikiai – prabėgus vos dvejiems metams po vedybų pradėjo trikti ir jos lytinis gyvenimas. Jos atsikišęs pilvas tikrai nebuvo atgrasus vyrui; bet ji sakė: „Man tiesiog visko jau gana!“ Jai atrodė, kad visas jos kūnas nuo liemens žemyn yra sklidinas iki kraštų, ir ji negalėjo net pagalvoti apie tai, kad kas nors dar galėtų ten tilpti. Ji taip pat pasipasakojo, kad siaubingai bijojo lytinio akto metu išleisti orą, o tai nutiko kelis kartus, todėl jos dubens organai nuo to laiko taip įsitempė, kad vyro įsiskverbimas tapo skausmingas. Apsipylusi ašaromis, ji nupasakojo, kokius būdus taiko, kad išvengtų lytinio akto, apie augantį vyro susierzinimą ir apie tai, kokią grėsmę visa tai kelia jos santuokai.

Džeinės pilvo pūtimo priežastį buvo gana nesunku nustatyti, išsamiau ją paklausinėjus. Būdama paauglė, ji ištisus metus gėrė antibiotikus dėl Laimo ligos. Per tą laiką antibiotikai išžudė ne tik „blogąsias“ bakterijas, sukėlusias Laimo ligą, bet ir daugybę „gerųjų“ ir sukėlė disbiozę arba bakterinės pusiausvyros sutrikimą virškinimo trakto mikroskopinėje aplinkoje, kurią vadiname
mikrobiomu. Nepageidautinų bakterijų rūšių perteklius gamino metano ir vandenilio dujas, tai ir sukėlė šiai moteriai siaubingą pilvo pūtimą.

Po lytinio akto – žuvies kvapas

Dėl pilvo pūtimo ir dujų kaupimosi Džeinei buvo sunku lytiškai susijaudinti, dėl to jos makštis buvo sausa, ir į ją buvo sunku įsiskverbti. Tačiau lytinio akto metu deginimo ir kitus nemalonius
pojūčius jai sukeldavo ne tik tai; bakterijos suvešėjo ne tik Džeinės virškinimo trakte, bet ir jos makštyje. Bėgant metams, nedraugiškos bakterijos dauginosi ne tik žarnyne, keitėsi ir jos makšties flora. Deginimo jausmas, kurį ji juto lytinio akto metu, buvo tiesioginė bakterinės pusiausvyros sutrikimo pasekmė. Jos ginekologas patikrino ją dėl lytiniu keliu plintančių infekcijų ir paėmė kelis pasėlius. Kaskart pasėlio rezultatai rodė „gausų bakterijų augimą“, ir gydytojas rašydavo bakterinės vaginozės diagnozę.

Ji neturėjo jokių išskyrų iš makšties, bet buvo būdingas žuvies kvapas, ypač po lytinio akto, o tai ją dar labiau glumino ir dėl šios priežasties oralinis seksas tapo visiškai nepriimtinas. Ji išgėrė tris antibiotikų kursus, kuriais tikėjosi pagydyti savo bakterinę vaginozę, tačiau niekas negelbėjo. Antibiotikai gali trumpam pagerinti situaciją bakterinės vaginozės ar žarnyno disbiozės atveju, tačiau daugiausia tai trumparegiškas požiūris į problemą, kadangi ilgainiui šie vaistai tik pagilina problemas.

Nėra tokių antibiotikų, kurie atrankiai išnaikintų tik žalingas bakterijas. Tiesą sakant, net ir tie antibiotikai, kurie paskiriami bakterijų suvešėjimui gydyti, galų gale suvešėjimą tik padidina, nes išžudo ir didžiulius kiekius „gerųjų“, būtinų mums bakterijų.

Lytiniai santykiai tapo kančia

Venkite antibiotikų ir kitų vaistų, kurie tik pagilina problemą, tarp jų ir antacidų, slopinančių rūgštingumą, ir steroidų. Paskatinkite „gerųjų“ bakterijų augimą, vartodami prebiotikus – maistą, turintį daug skaidulų, nes šios tiesiogine prasme pamaitina geruosius mikrobus. Toks maistas – lapiniai kopūstai, špinatai, avižos, artišokai, šparagai, česnakai ir porai. Tokie fermentuoti produktai kaip rauginti kopūstai ir agurkai taip pat padidina „gerųjų“ bakterijų skaičių. Privalu susilaikyti nuo saldaus ir krakmolingo maisto, kuris skatina „blogųjų“ bakterijų vešėjimą, nes šios klesti, vartodamos cukrų.

Gali praeiti keli mėnesiai, kol pamatysite pirmuosius rezultatus, tačiau šiuo metodu galima iš tiesų atsikratyti disbiozės, ir tai kur kas geriau už antibiotikus, kurie galų gale tik pablogina
padėtį. Džeinė ne tik nesutarė su savo mikrobiomu, vidurių užkietėjimas jai sukėlė ir dar vieną komplikaciją, dėl kurios nukentėjo lytinis gyvenimas.

Džeinės dieta buvo gana subalansuota, bet joje vis tiek trūko skaidulų, ir ji gėrė per mažai vandens. Jos gydymą pradėjau nuo sklidino valgomojo šaukšto maltų gysločių sėklų, ištirpintų didelėje stiklinėje vandens, geriamų du kartus per dieną. Priverčiau ją nusipirkti 1 litro talpos stiklinį butelį, kad ji galėtų pamatuoti, kiek vandens išgeria. Po savaitės jos tuštinimasis padažnėjo ir išmatos buvo minkštesnės, tačiau lytiniai santykiai vis dar buvo skausmingi. Džeinė tiek ilgai kentė skausmingus lytinius santykius, kad jos smegenys ir organizmas tiesiog priprato prie skausmo lytinio akto metu ir jo tikėjosi. O kadangi moteris tikėjosi patirsianti skausmą, dubens raumenims buvo sunku atsipalaiduoti, ir skausmą tai tik dar labiau sustiprindavo.

Žarnynas – antrosios mūsų smegenys

Nors Džeinės vidurių užkietėjimas palengvėjo ir dubens raumenys atsipalaidavo, rektocelė (tiesiosios žarnos išvarža į makštį) vis dar kėlė problemų. Radiologinis tyrimas parodė didžiulį žarnos išgaubimą, kuris prisipildydavo ir neišsituštindavo taip, kaip likusi tiesiosios žarnos dalis. Rentgenogramoje buvo aiškiai matoma, kad išgaubta tiesioji žarna spaudžia makštį. Operacijos metu buvo sutvirtinta pertvara tarp tiesiosios žarnos ir makšties, o tiesioji žarna pakelta ir nustumta toliau nuo makšties.

Atkūrus Džeinės žarnyno ir makšties florą, pašalinus vidurių užkietėjimą bei rektocelę, taip pat išmokius ją atsipalaiduoti ir atpalaiduoti dubens raumenis, labai pagerėjo ir reikalai miegamajame. Lytiniai santykiai daugiau nebekėlė moteriai siaubo, o sumažėjus pilvo pūtimui ji labiau atsipalaidavo ir nebereikalavo, kad miegamajame tvyrotų visiška tamsa, o jos pilvas būtų pridengtas. Visa tai sutvarkyti užtruko tam tikrą laiką, tačiau rezultatai buvo verti pastangų!

Mokslininkai dažnai nurodo, kad žarnyne yra „antrosios smegenys“ – tai virškinimo trakte esančios nervinės ląstelės, kurios leidžia mums „pajusti“ vidinį savo žarnyno pasaulį. Tinkama žarnyno ir smegenų sąveika būtina gerai žarnyno būklei, ir aš įtariu, kad panaši sąveika egzistuoja ir tarp dubens organų bei smegenų. Jei nesijaučiame gerai psichologiniu požiūriu, žymiai sunkiau
išlaikyti sveiką lytinį gyvenimą.

Ideali organizmo būklė. Leidyklos "Sofoklis" nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)