Ketvirtadienį už šias, Seimo nario Antano Matulo pateiktas pataisas, po pateikimo balsavo 50 Seimo narių, niekas nebalsavo prieš, susilaikė 18 parlamentarų. Toliau jos bus svarstomas Seimo komitetuose. Į plenarinių posėdžių salę projektas turėtų sugrįžti rudenį.

Dabartiniu metu įstatymai nedraudžia rūkyti daugiabučių namų balkonuose ir lauke, šalia gyvenamųjų namų langų bei vaikų žaidimo aikštelių.

Tabako kontrolės įstatyme taip pat siūloma įteisinti draudimą rūkyti tabako gaminius ar jų turėti asmenims iki 18 metų.

Pasak A. Matulo, sulaukiama daug skundų, kad dėl neatsakingo kaimynų elgesio žmonės neturi galimybės apsaugoti savęs ir savo vaikų nuo pasyvaus rūkymo keliamų pavojų sveikatai. Tabako dūmai dėl savo fizinių savybių dažnai ir dideliais kiekiais patenka į kaimynų butus - kaimynai arba verčiami pasyviai rūkyti savo namuose, arba negali vėdinti kambarių, naudotis savo balkonais, jiems sukeliama ne tik nepatogumų, bet ir žalojama jų sveikata.

Siūloma drausti rūkyti, jei automobilio salone yra vaikų

Taip pat siūloma uždrausti rūkyti transporto priemonių salonuose, jeigu juose yra vaikų. Ketvirtadienį parlamentarai po pateikimo pritarė tokioms Tabako kontrolės įstatymo pataisoms, kurias pateikė Seimo narys Sergejus Jovaiša. Po pateikimo jas parėmė 59 parlamentarai, 1 buvo prieš, 10 Seimo narių susilaikė.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisomis S. Jovaiša taip pat siūlo padidinti baudas už rūkymą vietose, kuriose tai draudžiama daryti. Pagal projektą, rūkymas vietose, kuriose pagal savivaldybių tarybų sprendimus draudžiama tai daryti, arba vietose, kuriose pagal įstatymus draudžiama tai daryti, - užtrauktų įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 200 litų (šiuo metu - nuo 20 iki 50 litų).

Po svarstymo Seimo komitetuose, šiuos dokumentus plenarinių posėdžių salėje planuojama svarstyti rudenį.

Siekiant sumažinti pasyvaus rūkymo pasekmes, Tabako kontrolės įstatyme yra numatyti tabako gaminių vartojimo apribojimai tam tikrose vietose. Vartoti tabako gaminius draudžiama: visose švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose; darbo vietose, esančiose uždarose patalpose; bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose; visų rūšių viešajame transporte; restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse (interneto klubuose ir pan.), lošimo namuose (kazino), automatų ar bingo salonuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose.

Tačiau įstatymas nenumato ribojimų rūkyti privačiose transporto priemonėse.

Seimo parlamentinių tyrimų departamento duomenimis, ribojimas rūkyti automobiliuose, jei juose yra vaikų, jau įtvirtintas Australijoje, šešiose JAV valstijose, Puerto Rike, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, didžiojoje dalyje Kanados teritorijų, Kipre, Mauricijuje, Pietų Afrikos Respublikoje, nuo 2014 m. vasario - ir Jungtinėje Karalystėje.

Parlamentarų duomenimis, pasaulyje nuo rūkymo kasmet miršta apie 6 mln. žmonių, apie 600 tūkst. iš jų - dėl pasyvaus rūkymo. Lietuvoje rūkymo sukeltos ligos kasmet pasiglemžia apie 7000 gyvybių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1250)